Echte Spanning Deel 2 (15 juni)
De oplettende lezer heeft natuurlijk opgemerkt dat bij de eerste aflevering de nadruk lag op de onderste regionen onder het mom van vrouwen en kinderen eerst. Bovenin is het zo mogelijk nog ingewikkelder. Met een beetje fantasie eindigen daar vier spelers op 7½, en die vier kunnen samen maar drie plaatsen verdelen.

Als Arnold zijn laatste partij tegen Wouter niet wint, zijn we gauw klaar, want dan promoveert het kwartet Maxim, Maarten, Wouter en Mark. Dat is niet spannend, dus we laten Arnold winnen van Wouter. Dan hebben we daarna nog één partij die beslist over promotie en dat is Wouter tegen Jeffrey. En zoals jullie vast nog wel weten, beslist deze partij ook over de degradatie. De heren zouden remise af kunnen spreken en voor de vorm nog wat zetjes doen. Dan is het resultaat dus dat Leo, Emilian, Shakir en Circe degraderen na samen natuurlijk Wouter in Rotte gekieperd te hebben. Maar wie promoveert er dan? Maarten staat dan op 7½ of meer, Wouter, Arnold en Mark op 7½.

Hieronder een poging alles inzake de promotie te verhelderen:

Scenario 1: Arnold wint niet van Wouter.
Promotie voor: Maxim, Maarten, Wouter en Mark.

Scenario 2: Arnold wint wel van Wouter.
Geval 2a: Wouter wint van Jeffrey
Dan houden we een trio over dat op minimaal 7½ komt. Omdat Mark zowel van Arnold als Maarten verloren heeft is hij de klos. Promotie voor Maxim, Wouter, Maarten en Arnold. Voor de degradanten moeten jullie nu terugbladeren naar deel 1.

Geval 2b: Wouter speelt remise tegen Jeffrey.
Die staat hierboven al. Weer heeft Mark alle onderlinge partijen verloren en mist daarmee weer de voorronde ten gunste van Maxim, Maarten, Wouter en Arnold. Tranen met tuiten voor Leo, Emilian, Shakir en Circe.

Geval 2c: Wouter verliest van Jeffrey.
Hij had al verloren van Arnold. Dus de promotie gaat nu naar Maxim, Maarten, Mark en Arnold. Springen in de Rotte doen nu Leo, Emilian, Shakir en Circe.

(Leo de Jager)