Echte Spanning (12 juni)
Paparazzi staan bij mij al niet hoog aangeschreven, maar als ze dan ook nog eens vooroordelen hebben en daar bovenop alle objectiviteit uit het oog verliezen ... Dat laatste mag ik ze natuurlijk niet kwalijk nemen want het zijn ten slotte broodschrijvers. Een treffend voorbeeld treffen we aan in het verslag van de MPG in de laatste [de Engelsen maken tenminste nog onderscheid tussen de laatste en de laatste, wij RSRers moeten maar raden wat van toepassing is] Schakelaar. De spanning waaraan ze in dat artikel refereren valt completus in het nietus vergeleken met Groep 2.
Met nog twee ronden cq vijf partijen te gaan, weten pas drie van de dertien deelnemers waar ze aan toe zijn. Maxim, begonnen met een blauw oog tegen Arnold, is er voor gaan zitten en heeft een reeks van 10 uit 10 neergezet en is zeker van de voorronde. Fred speelt volgend seizoen weer in G2 en Angelo is verdronken in het bestuurswerk en mag een stapje terug doen.

Er zijn nog vijf partijen te spelen maar de mogelijkheden zijn nauwelijks te bevatten. Bovenaan is Maxim dus al zeker van de voorronde, maar de andere drie plaatsen hangen nog aan zijden draadjes. Er zijn nog vijf kandidaten voor de voorronde. Als Maarten zijn laatste partij niet verliest van Maxim [17 juni] is het voorronde voor hem. Wouter heeft genoeg aan één punt uit zijn laatste twee partijen, en Arnold moet [17 juni] winnen van Wouter en dan afwachten. Dat laatste is ook wat de andere kanshebbers, Mark en Bob, moeten doen.

De zinderende spanning is onderin te vinden. De enige zekerheid is dat de waterscheiding op 4½ punten ligt. Twee spelers zijn uitgespeeld en hebben dat aantal bereikt: Leo en Emilian. Jeffrey heeft dat magische aantal ook al bereikt maar kan zich nog aan het drijfzand ontworstelen door Wouter op 24 juni van de winst te houden. Zoals we allemaal weten is Wouter op zoek naar de holy grail, ofwel het boekje van twaalf bladzijden dat 200 punten ratingwinst oplevert. Jammer voor Jeffrey, maar alles lijkt er op dat hij het niet alleen gevonden heeft, maar ook nog eens gelezen. Slaagt Jeffrey in deze Hercules-taak dan is zijn hachje dus gered en wel ten koste van het kwartet Circe, Emilian, Leo en Shakir.

We gaan dus verder met een hypothetische verliespartij van Jeffrey. De eerder genoemde Angelo is de hindernis die Circe en Shakir moeten nemen om op de magische grens te komen. Wie niet van hem wint gaat linea recta naar Groep 3. Afgelopen vrijdag ging Circe ervoor zitten tegen directe concurrent Emilian. Met de inspiratie van haar broers aan haar zijde pakte ze de eerste van de laatste twee strohalmen om op de magische 4½ te komen.

Goed, vijf spelers kunnen dus op benodigde, maar niet noodzakelijk voldoende 4½ punten komen. Van die vijf moeten er vier samen met Angelo degraderen. En bij gelijk eindigen moeten we weten wat de onderlinge resultaten zijn. Ik heb die onderlinge resultaten even gefilterd en het ziet er als volgt uit:

Leo en Shakir zijn nu sowieso de klos. Helaas voor Circe gaan we nu niet weer naar de onderlinge resultaten kijken, maar komt de volgende regel: Wie heeft de meeste winstpartijen. Jeffrey heeft er 4, Circe komt tot 3 net als Emilian. Jeffrey dus naar Groep 2 en de rest naar Groep 3.
Met deze gegevens lijkt het [onmogelijk] te bewijzen maxime dat Jeffrey hoe dan ook naar G2 gaat.

Er zijn nu nog drie relevante mogelijkheden. 1) Circe wint niet van Angelo, 2) Shakir wint niet van Angelo en 3) Geen van beiden wint van Angelo.

1) Circe wint niet van Angelo, en degradeert daarmee.

En nu ontspringt Emilian de dans, waarmee bewezen is dat het maxime hierboven inderdaad niet te bewijzen is omdat het vals is.

2) Shakir wint niet van Angelo en degradeert dus.

En deze keer is het Circe die de dans ontspringt.

3) Circe noch Shakir winnen van Angelo, en nu degradeert dus dit hele trio.

En nu is het weer Emilian die de dans ontspringt.

Hiermee heeft Angelo er dus een rol bij. Hij is nu behalve onder andere voorzitter van de RSB, jeugdleider van RSR, degradant uit Groep 2 ook scherprechter cq beul in Groep 2 ongeacht wat hij gaat scoren. Als ik hem was zou ik de komende tijd donkere steegjes ten koste van alles vermijden, maar wellicht denkt hij zelf meer aan Cosa Nostra praktijken, hij heeft er ten slotte bijna de naam voor. Wouter daarentegen kan collecteren bij Jeffrey, Circe en Emilian.

Samenvattend kunnen we dus stellen dat we het pas op 24 juni om 23:59 weten, als de rekenmeesters tenminste snel genoeg zijn. Wat ook opvalt is, dat in deze scenario's het erop lijkt dat Leo en Shakir de dans nimmer ontspringen en aan de willekeur van Wijnand overgeleverd gaan worden.
En laten we ook niet vergeten dat schrijver dezes zich niet verantwoordelijk acht voor de talloze kromme redeneringen en fouten in dit artikel. (Leo de Jager)