Reglement Voorronde 2023-2024


Artikel 1
Tenzij hierna anders is vermeld, wordt er gespeeld volgens de laatste versie van het FIDE-reglement.

Artikel 2
Het toernooi bestaat uit 18 ronden Zwitsers. De eerste twee ronden worden ingedeeld op rating, de ronden daarna op weerstand. De indeling van de laatste ronde kan deels handmatig zijn om salonremises te voorkomen.

Artikel 3
Het speeltempo is 90 minuten p.p.p.p. + 15 seconden extra tijd per persoon per zet.
Jeugdspelers mogen ook kiezen voor het speeltempo 60 minuten p.p.p.p. + 15 seconden extra tijd per persoon per zet. De keuze geldt voor het hele toernooi.

Artikel 4
De verzuimtijd (artikel 6.7 van het FIDE-reglement) bedraagt een uur. De partijen starten om 20.15. Indien een van de twee spelers nog niet aanwezig is mag de klok gestart worden om 20.15 door de speler die wel aanwezig is. Indien de nog niet aanwezig zijnde speler vóór 20.45 niet heeft laten weten verlaat te zijn, verliest hij de partij om 20.45.

Artikel 5
Artikel 11.3.2 van het FIDE-reglement is niet van toepassing. Het is toegestaan communicatiemiddelen bij zich te hebben. Wel dient het geluid hiervan te zijn uitgeschakeld. Het is niet toegestaan er gedurende de eigen partij gebruik van te maken.

Artikel 6
De eindstand wordt achtereenvolgens bepaald door:
1) Het aantal behaalde punten.
2) Het aantal behaalde weerstandspunten.
3) Het aantal behaalde Sonnenborn-Berger-punten.
4) Het onderling resultaat.
5) Indien het om eerste plaats of plaatsing voor de Champions League gaat, loting.

Artikel 7
De winnaar van de Swiss League van vorig seizoen en de overige beste zeven spelers plaatsen zich voor de Champions League. De rest van de spelers komen uit in de Swiss League.

Opmerking:
Vanaf seizoen 2024-2025 moet de winnaar van de Swiss League van het vorige seizoen bij de beste 12 eindigen om zich te plaatsen voor de Champions League.


Artikel 8
Vanaf 20.45 uur op de donderdagavond, voorafgaand aan de betreffende speelronde, wordt de laatste hand gelegd aan de indeling voor de betreffende speelronde. Die is op zijn vroegst 21.00 uur die donderdagavond klaar (het kan soms vrijdag 1.00 zijn). Daarna wordt de indeling niet meer gewijzigd, tenzij hiervoor zwaarwegende redenen zijn. De indeling wordt rondgemaild en, indien mogelijk, op onze website geplaatst.

Artikel 9
Er mogen maximaal 6 byes (half punt) worden opgenomen of zoveel als nodig is om te voldoen aan:
-  De volgende redenen leveren altijd een half punt op: Coppa, externe competitie, uitwedstrijd KNSB de volgende dag en bepaalde jeugdtoernooien (ter beoordeling van de intern wedstrijdleider en jeugdleider).
-  Een speler heeft altijd recht op minstens drie byes buiten bovenstaande redenen.

Voor spelers die zich theoretisch kunnen plaatsen voor de Champions League dienen byes voor ronden 17 en 18 doorgegeven te worden voor aanvang van ronde 16. Anders leveren deze byes geen (halve) punten op.

Artikel 10
Bij een oneven aantal spelers kan één speler niet worden ingedeeld. Deze krijgt een vol punt (paring bye) voor de niet gespeelde partij. Dit komt per speler slechts (in principe) één keer in deze periode voor. Normaliter is dit de speler die het laagst staat, de wedstrijdleider kan echter spelers die nog heel weinig gespeeld hebben beschermen tegen een paring bye.

Artikel 11
De spelers mogen ervoor kiezen om hun partijen voor de KNSB-rating te laten meetellen. Een partij telt alleen mee voor rating als beide spelers voor rating spelen. De keuze geldt voor het hele toernooi.

Artikel 12
De interne wedstrijdleider kan bij uitzonderlijke situaties altijd besluiten af te wijken van het reglement.