Eerste viertal gaat er keihard af (11 februari)
Gisteren was het een dramatische avond voor het tot nu toe ongeslagen eerste viertal. Thuis speelden wij tegen het op papier veel zwakkere Fianchetto. Ik kwam aan bord 2 met wit niet lekker uit een Siciliaan. Dat wil zeggen: de stelling was in evenwicht en bood geen aanknopingspunten voor wilde acties. Ik had mij stellig voorgenomen te moeten winnen, vandaar dat ik het terechte remiseaanbod van mijn tegenstander afsloeg, ook omdat de andere borden een weinig plezierige aanblik boden. Paul Tromps stukken stonden nogal onaantrekkelijk opgesteld, Fung had een kwaliteit moeten inleveren en ook Leo zag ik ploeteren. Ik speelde dus door en verloor drie zetten later simpel een toren: 0-1 achter.

Paul kwam slechter te staan en worstelde met een juiste voortzetting: bijna alles leidde voor hem tot een mindere stelling. Ook tegen iemand met 200 ratingpunten minder moet je dan oppassen. Zijn tegenstander bood echter remise aan, wat Paul niet anders kon dan accepteren: ½-1½ achter.

Het bord van Michael zal ondertussen alleen de Fianchettonaren hebben verblijd. Lang dacht Fungs tegenstander na over de winnende combinatie. De ontblote koning van Fung, twee sterke torens, een actieve dame en wat al niet maakte het hem erg makkelijk: bijna alles zou winnen: ½-2½ achter.

Gelukkig beschikte ons team over Leo de Jager. Zijn tegenstander won het gevecht met dubbele torens op de e-lijn. Dit leverde hem twee verbonden pionnen op. Ik zag het somber in voor Leo. Maar kijk, een paar zetten later kon hij met een schaakje op b6 inslaan op b2 en was alles anders. Het zoveelste remiseaanbod sloeg hij zwijgend af en hij speelde de partij professioneel uit, eindstand 1½-2½ verlies.

De laatste twee ronden treffen we Erasmus en Charlois-Europoort. Het zal een zware strijd worden. (Alek)

   RSR Ivoren Toren V1    1955 - Fianchetto V1          1720 1½ - 2½
1. Paul Tromp             2023 - Kees Sio               1825 ½  - ½
2. Alek Dabrowski         1985 - Ben Riksen             1779 0  - 1
3. Leo de Jager           1933 - Youri Verlinde         1609 1  - 0
4. Michael Fung           1878 - Bela Hlavaj            1668 0  - 1