Beter kon niet (10 december)
Gisteren mocht het ongeslagen eerste viertal aantreden in de prachtige Boekenberg te Spijkenisse. Het op papier sterke viertal van Charlois Europoort had eerder deze week verloren van 3-Torens. Alle voorwaarden om onze koppositie te behouden waren dus aanwezig. Hoogmoed komt ten val, maar niet op de Boekenberg. We wonnen met 4-0, beter kon niet.

Fung was snel klaar met zwart. In een versnelde draak vergat zijn tegenstander f3 te spelen. Michael sloeg in op e4 en won een pion en meer. Ook Leo de Jager had niet veel moeite met zijn tegenstander. Hij won een pionnetje en degelijk drukte hij de zwartspeler tegen de achterwand aan. Het verschil van meer dan 300 ratingpunten was duidelijk zichtbaar.

Paul Tromp speelde aan bord 1 tegen Rob Kalkman. Met wit kreeg hij Scandinavisch op zijn bord. Hij koos voor een open en explosieve stelling die alle kanten op kon gaan. Het legertje analisten was het erover eens dat de lange rokade voor zwart niet de beste keuze was. Maar het bier en de varianten die daarna op het bord kwamen brachten geen sluitend bewijs.

Ik speelde met zwart een verdedigende partij. Wit had een tof paard op c5 en al onze belangrijke stukken stonden samengeklonterd op de damevleugel. Wit wist de a-lijn open te breken, maar verzuimde torens te ruilen (zie diagram 1). Ik verplaatste mijn toren naar g7, waar het even later zowaar een aanval kon ondersteunen. Wit had de boot gemist. Ik kwam er mooi uit en won de partij, nadat zwart toeliet dat ik een pion pakte op f3 en hij er te gretig één nam op f6 (zie diagram 2).

      

4-0 in ons voordeel was het eindresultaat. Beter kon niet. Hoewel Paul de volgende ronde inzet op een score van 4,5 / -0,5. Met mijzelf als teamleider hebben we tot nu toe alles gewonnen. Op naar het kampioenschap. (Alek)

   Spijkenisse V1         1700 - RSR Ivoren Toren V1    1955 0  - 4
1. Rob Kalkman            1860 - Paul Tromp             2023 0  - 1
2. Bart de Glopper        1740 - Alek Dabrowski         1985 0  - 1
3. Karel van den Burg     1585 - Leo de Jager           1933 0  - 1
4. Peter Leentvaar        1614 - Michael Fung           1878 0  - 1