Loper-viertal (19 november)
Gisteren won het eerste viertal thuis met overtuigende cijfers van Dordrecht: 3½-½. Aan het eerste bord speelde Paul Tromp tegen Victor van Blommestein. In een open stelling gaf hij de kwaliteit voor een superieur loperpaar. Het leek slechts een kwestie van tijd om het punt binnen te halen. Ik zag talloze offermogelijkheden. Helaas kwam Paul er niet doorheen en moest hij berusten in een halfje.

Michael Fung wist wel zijn loperpaar om te zetten in winst. Hij had met wit tegen Anton de Maertelaere ook een pionnetje extra. Ik kreeg bijna medelijden met het zwarte paard ergens op de onderste rij. In de slotscombinatie gooide Michael er een dame tegenaan en zwart gaf op.

Ik had aan bord 2 tegen Ton Slagboom ook het loperpaar in handen. Belangrijker was een ver opgerukte a-pluspion. Na 28 zetten met wit had ik deze stelling op het bord.



Dat speelt wel lekker. In plaats dat ik Dc4 speelde en zwart helemaal klem zou zetten, ging ik met de g4-pion lopen. De stelling brak open, waardoor ook zwart ruimte kreeg. Het liep goed af voor mij, zoals in de slotstelling te zien is. Ik speelde Dc7:



De partij Arie van Heeren - Leo de Jager was het slotstuk. De halfgesloten stelling waarbij het paard van Leo sterker oogde dan de loper van zwart zou zomaar in remise kunnen eindigen. Wit wilde forceren en offerde een loper in de hoop een toren te kunnen verschalken. Een foute inschatting. Leo's winst bracht de eindstand op 3½-½.

In de volgende ronde op 9 december mogen we - op weg naar het kampioenschap - in de Boekenberg tegen het altijd lastige Spijkenisse aantreden. (Alek)

   RSR Ivoren Toren V1    1955 - Dordrecht V1           1751 3½ - ½
1. Paul Tromp             2023 - Victor van Blommestein 1770 ½  - ½
2. Alek Dabrowski         1985 - Ton Slagboom           1900 1  - 0
3. Leo de Jager           1933 - Arie van Heeren        1715 1  - 0
4. Michael Fung           1878 - Anton de Maertelaere   1620 1  - 0