Gezelligheid, al dan niet onder het genot van een drankje (31 januari)
...Aldus luidt het credo van Schaakvereniging Moerkapelle. En gezellig is het bij SV Moerkapelle, dat speciaal voor dit doel domicilie heeft gekozen bij gezelligheidsvereniging Tropica. Gedronken wordt er ook, oh jawel... En met barprijzen die ver onder het landelijk gemiddelde liggen (blikje €1,00!!!) is de overstap snel gemaakt. Bovendien is je aanwezigheid niet verplicht: http://www.svmoerkapelle.nl/svm/informatie/. Je mag je zoveel afmelden als je wilt! Hé, dit is de schaakhemel voor RSR-leden... Voor nieuwe leden: Een gereduceerd “instaptarief”. Jammer dat ze niet om de hoek zitten, maar in een gebied waarbij mijn routenavigatie rondtolt en alleen maar zegt: Je bevindt je de buurt van de snelweg. Beangstigend! Dat houdt ons tegen... Misschien moet Joop zijn eigen collectie blikken maar eens uitventen voor dit soort prijzen. Het regent trouwens. Het lijkt wel of het in die contreien altijd regent...

We hebben er trouwens vrijdag 30 januari ook nog geschaakt met z’n vieren... En passant zijn we ook nog kampioen geworden... Uitslag 0 - 4.

   Moerkapelle    1368 - RSR Ivoren Toren V1    1467 0 - 4
1. Dirk Molenaar  1614 - Emilian de Kievit      1540 0 - 1
2. Arie Ymker          - Mischa van Vlaardingen 1474 0 - 1
3. Remco de Zwart      - Fred de Wild           1560 0 - 1
4. Henk Doornhein 1123 - Marius Middendorp      1295 0 - 1

Als eerste is Mischa klaar. Zijn tegenstander raakt op zet 4 zijn rokade kwijt. Wanneer die in het vervolg aanstuurt op een voor hem ongunstige afruil in het centrum is Mischa er als de kippen bij om met een vorkje een stuk te incasseren. Aan het einde wordt diens koning mat gezet door 2 pionnen en een loper.

Niet veel later begaat de tegenstander van Fred in een tot die tijd redelijk gelijk opgaande partij een foutje dat direct tot mat leidt. Fred schuift een pion door naar de 6e lijn die namelijk niet geslagen mag worden.

Marius gaat voor de medaille op de ledenvergadering. Vanaf het begin van de partij gaat hij vol in de aanval. Hij onderkent tijdig het tegengevaar en manoeuvreert handig zijn stukken naar andere fronten. De partij eindigt met een mooie vork op koning en toren.

Emilian moet diep gaan... Het is een en al omzichtig sturen op de vierkante millimeter. Een pion van Emilian op f6 staat daar wel heel heel goed met de vijandelijke koning op f8 zonder de gebruikelijke fianchettoloper... Bovendien heeft Emilian een mooie vrije centrumpion. Maar “waar is het mat?”, zou Karpov vragen... In tijdnood schat zijn tegenstander een schijnoffer van de dame helemaal verkeerd in, zodat Emilian de volle toren en het volle punt pakt...

Op de terugweg regent het niet meer... (Mischa)