Viertal behaalt een verrassende overwinning! (16 februari)
De 14e (of was het nou de 15e) Valentijnsdag van dit millennium moest ons dappere viertal aantreden tegen De Willige Dame. Dat de Dordtse Dame willig was hadden we in de eerste ronde al ondervonden. Haar spelers aten ons met huid en haar op. Alleen Marius redde toen de halve eer. Hij heeft natuurlijk ook het voordeel van zijn ‘dunne’ kapsel en wat er niet is kan niet opgegeten worden. We werden toen met 3½-½ opzij gezet als een stelletje amateurs. Nou zijn we dat ook wel, maar menigeen heeft andere gedachtes als je naar De Willige Dame op reis gaat. De vlinders in de buik stierven een stille dood. Deze Valentijn zouden we echt de bloemetjes gaan buiten zetten. En wie weet konden we haar verleiden tot verkeerde zetten.

Heel lang ging de wedstrijd gelijk op. Alle borden leken naar remise te gaan. Wim Koster betrad de zaal en sprak mij moed in met zijn voorspelling dat er een kleinst mogelijk winst inzat. Plotseling rumoer op bord 1. Rob van der Neut maaide een stuk van het bord zonder er zelf schade van te ondervinden. Hij werkte dit beheerst uit naar een prachtige mat met vier coöpererende stukken. De twee lopers en twee torens hadden de koning van de mannelijke Anne in de tang. 1-0. De andere borden leken minimaal 1½ punt op te gaan leveren. Zou Wim gelijk krijgen?

Op Angelo’s bord 3 werd er volop afgeruild, totdat er een wit paard tegen Angelo’s zwarte loper resteerden en nog veertien gelijkverdeelde pionnen. Angelo was te laat met zijn koning bij zijn centrumpionnen, waarna de pion op d4 erafging en de hele zwarte damevleugel voor het grijpen lag. Angelo zag een kans op de koningsveugel, maar wie zou het eerst promoveren? Willem had het eerst weer een (willige) dame, maar kon niet voorkomen dat Angelo ook promoveerde. Daarvoor had Angelo wel zijn loper moeten opofferen. Willem had echter weinig tijd over, 2 minuten tegen 35 voor Angelo. Hij was aan zet en kon de laatste zwarte pion veroveren. Willem gaf daardoor wel het initiatief uit handen en daardoor kon Angelo proberen om met een oneindige reeks schaakjes Willem door de vlag te jagen. Plotseling realiseerde Angelo zich dat hij een enorme winstkans om zeep had geholpen. De witte koning stond op één lijn met de wittige dame. Nou weten jullie dat Angelo een heer is en geen dames wil slaan. Dan wordt schaken wel erg moeilijk. Maar deze röntgenschaak zag hij te laat, tot opluchting van Willem. Angelo pakte nog wel het paard, maar ondanks het riante tijdsvoordeel werd het helaas remise. 1½-½.

Op bord 4 trad Marius aan tegen Fons. Deze partij, die in het teken stond van de paardenvorken, had een bewogen verloop. Marius had veel bedenktijd nodig, maar dat gebruikte hij heel goed, want hij drong Fons in het nauw en er was geen redden meer aan: 2½-½. We hadden gewonnen, eindelijk! Konden we de revanche voltooien? Dat lag in de mogelijkheden, maar ...

Bart had een pechdag. Hij maakte snel op bord 2 een mooie stap vier zet door het zwarte paard af te sluiten, waarna hij de paarden kon afruilen voor een dubbelpion. Dit voordeel bleef lang op het bord, totdat hij om ‘onverklaarbare’ reden besloot om zijn a-pion weg te geven. Alle grootmeesters in de zaal, die op de vingers van één voet te tellen waren, konden echter het lokkertje herkennen voor een eenvoudige mat in één. Helaas zag Cor Paans dat ook en nam even later alsnog dat gratis pionnetje. Nog een offer van zijn pion op d4, bracht zwart wel in het nauw. Dit leverde Bart een kwaliteit op, toren tegen paard. Maar daarmee verdween de grootste dreiging en voelde Bart de zware hamer van vadertje tijd steeds dichterbij komen. Bart had nog maar 5 minuten, zijn tegenstander 1 minuut meer. Cor dacht toen 2 minuten na, en dat was heel verstandig, want een verkeerde zet had fataal geweest. Nadat ze allebei stopten met schrijven, bleek dat Cor het koelbloedigst bleef. Zijn snelle zetten verhoogden de druk op Bart, die met vijf seconden op de klok tegen 35 seconden geen mogelijkheden meer zag om niet op tijd te verliezen en de eer aan zichzelf hield. Er had meer ingezeten. Dat wordt oefenen met snelschaak, dan komt het helemaal goed.

Daarmee werd de voorspelling van Wim bewaarheid en haalden we onze eerste zwaarbevochten overwinning binnen: 2½-1½. Dat smaakt naar meer. We spelen nog drie wedstrijden. De eerstvolgende is op vrijdag 28/2 uit tegen Spijkenisse. Drie weken later thuis tegen Ashtapada en de laatste wedstrijd spelen we in Schiedam op maandag 7 april. Als we de laatste wedstrijden in deze vorm blijven, kunnen we nog voor een leuke verrassing zorgen. (TL Angelo)

   RSR Ivoren Toren    1335 - De Willige Dame     1423 2½ - 1½
1. Rob van der Neut    1411 - Anne Meeldijk       1553 1  - 0
2. Bart Versluis       1297 - Cor Paans           1493 0  - 1
3. Angelo Ayala        1363 - Willem Platje       1205 ½  - ½
4. Marius Middendorp   1268 - Fons Claessen       1441 1  - 0