Viertal haalt in Schiedam weer twee punten binnen (30 januari)
Nog volledig in de roes van de vierpunter tegen IJsselmonde ging ons viertal 10 dagen later alweer naar Schiedam om dit te proberen te evenaren. Terwijl Bart thuis bleef, verbitterd over weer een maandagse wedstrijd, doch duimend over een goede afloop voor de teamgenoten, waren onze trouwe invaller Emilian, Shakir, Marius en Angelo door de stromende regen op zoek naar een parkeerplekje. Daar wij drie straten verderop moesten parkeren waren we bevreesd dat heel Schiedam was uitgelopen voor deze wedstrijd. Gelukkig viel het binnen mee met het aantal supporters. Meteen werd Emilian begroet door zijn tegenstander van zijn gewonnen partij met het vijfde een week eerder.

De angst zat er goed in dat deze zijn clubgenoten uitgebreid zou inlichten over de speltactieken van Emilian. Hij had het inderdaad zwaar in het begin van zijn partij op bord 1. Er was geen doorkomen aan. Ook Marius met wit op 3 had een taaie. Het schoof mooi in mekaar. Voordeel voor de een of de ander was door mij (Angelo) moeilijk te zien. Shakir op 2 kwam al gauw in de verdrukking maar hield stand. Bij mij ging het echter gladjes. Voor de verandering speelde ik met wit op vier. Tegenstander Jan Verveen had de tweede rating van 't Zwarte Paard. Dus ik verwachtte een zware pot. De angst bleek overdreven. Geen moment ben ik in gevaar geweest. Dus nam Angelo de gelegenheid te baat om bij mijn teamgenoten rond te neuzen.

Marius naast me hield gedegen stand en Emilian probeerde een gaatje te vinden. Na één uur was er nog geen stuk van het bord af. Shakir zette alle zeilen bij om een pionnetje terug te slaan. Ook hij ging naar een gelijk eindspel. Op mijn bord was mijn voorsprong van twee pionnen in gevaar gekomen door een paardoffer op h7, die mijn tegenstander overschatte. Het open gat kon ik gelukkig redden door mijn paard naar g6 te sturen, daarmee zijn gevaarlijke witte loper blokkerend. Nu kwam ik een loper voor, waarbij al gauw al mijn stukken werden klaar gezet voor de grote veldslag.



Al Jans dappere wanhoopspogingen tot een counter werden zorgvuldig gepareerd. Een lepe mat in twee werd nog doorzien. Maar er ging al gauw een toren aan tegen een loper. Jan slaagde er nog wel in tussendoor een schaakje te geven, maar tien zetten later was mat in vier niet meer tegen te houden en was het eerste punt binnen. 0-1. Emilian bleek toen eigenlijk net al het eerste punt te hebben gescoord tot mijn blijde verrassing. Zijn tegenstander Ron van Vuuren was meteen uitgeblust. Met deze riante voorsprong 0-2 en een Shakir die inmiddels drie pionnen meer had, waarvan twee vrijpionnen op g en h, wikkelde af naar een gewonnen stelling. Marius kon geen verschil maken maar bleef zeer kalm.

Jaap van Loenen begon ineens te counteren hopend op een foutje van Shakir. Nadat dit perfect werd gepareerd, was het gedaan met de pret de pionnen waren een niet te stuiten opmars begonnen en het derde punt was weldra binnen, 0-3. Toen Pieter-Jan de tussenstand hoorde bood hij Marius remise aan die deze gretig aannam, want hij dacht iets minder te staan. ½-3½ Daarmee een fantastische prestatie. Drie gewonnen wedstrijden op rij. De eerste twee viertallen zijn lastig in te halen, maar een derde plaats behoort zeker tot de mogelijkheden. En de teamleider is volledig in zijn nopjes met zijn persoonlijke resultaten. Met 4 uit 5 is hij gedeeld eerste en dus zo trots als een pauw. En tevreden, zoals jullie kunnen zien wordt er gezellig tot in de kleine avonduren de avonturen nabesproken. Hoedje af voor het hele team.



Volgende wedstrijd op 17 februari in het NIVON tegen De Willige Dame. Wij verheugen ons natuurlijk op een tegenstander met zo’n naam en zullen hen dan ook met open armen ontvangen als willige gastheren. Maar we houden er rekening mee dat het ‘willige’ zal tegenvallen om maar van het tweede te zwijgen. (Angelo; met dank aan Frans Groeneweg, teamleider van ’t Zwarte Paard, voor de foto’s)

   HZP Schiedam          1342 - RSR Ivoren Toren    1399 ½  - 3½
1. Ron van Vuuren        1405 - Emilian de Kievit   1616 0  - 1
2. Jaap van Loenen       1311 - Shakir Salih        1410 0  - 1
3. Pieter Jan van Beelen 1320 - Marius Middendorp   1310 ½  - ½
4. Jan Verveen           1330 - Angelo Ayala        1259 0  - 1