Wedstrijdverslag De IJssel 2 - RSR Ivoren Toren 5 (10 januari)
Na wat vijven en zessen trad op maandag (wie speelt er nu op maandag?) 9 januari het vijfde aan tegen De IJssel 2 in Moordrecht (niet te verwarren met de door google gesuggereerde schaakclub De IJssel in Gouda!). De bar hanteerde bepaald geen stalinistische prijzen (koffie EUR 1,40), maar daar stond tegenover dat het bierassortiment zeer ruim was (zes), de bezoekers hun gebruikelijke gratis consumptie bij het bord uitgeserveerd kregen en er in de loop van de avond gratis bitterballen en aanverwante werden aangeboden. Aan bord zeven zorgde Shakir voor de eerste sensatie van de avond door binnen de kortste keren zijn tegenstander mat te zetten. Shakirs klok stond nog op 1:30. Om de avond door te komen speelde hij een vriendschappelijke partij tegen een van de leden van het gemoedelijke De IJssel. Aan bord 4 ontstond bij Fred kort daarna verwarring omdat er zo snel geschaakt werd dat een van de klokken op 1:30 bleef staan: deed de klok het wel? Dit bleek toch het geval. Overigens eindigde de partij van Fred in remise na een hard gevecht waarin hij zo op het oog wat zwakker kwam te staan, maar zijn tegenstander had "geen zin in het eindspel". Mischa - die er overigens één uur en veertig minuten over gedaan had om vanuit Utrecht Moordrecht per OV te bereiken - raakte aan bord 5 ergens een stuk kwijt bij een verkeerd aangepakte ruil en Angelo gaf de partij aan bord 8 naar eigen zeggen weg in een remise-achtige stelling door een stuk weg te geven. Leonardo kwam daarentegen aan bord 6 een toren voor te staan en won bekwaam het eindspel loper, toren, pion tegen loper: een kwestie van techniek!



Uw verslaggever kwam aan bord 3 in zijn vertrouwde Sokolsky-patronen terecht. Zijn tegenstander nam de tijd bij deze voor hem klaarblijkelijk ongebruikelijke opening zodat de klokken 1:15:00 tegen 0:04:40 aangaven bij de twintigste zet. Het bleek echter dankzij Fischer niet mogelijk hem "door zijn klok te jagen". Tien zetten later accepteerde uw verslaggever remise met wit in onderstaande stelling, wat hem diverse verwijten van teamgenoten opleverde wegens, wat we maar zullen aanduiden als, "lafheid in het aangezicht van de vijand".



Hans kwam al in de opening onder zware druk te staan door het agressieve spel van zijn tegenstander. Dame op h5 tegen korte rokade, u kent dat wel. Met een pion achter kwam hij na een hardnekkige, kundige verdediging uiteindelijk remise overeen in een zeer gecompliceerde stelling. Daarmee was het dus 3½-3½ geworden. Leo V. stond in een enerverende partij dame toren tegen dame twee lopers en een vrijpion en verder beiden op de andere vleugel nog wat pionnen. De koning van Leo stond volkomen veilig, de zwarte koning moest echter op zijn tellen passen. Op aanraden van Angelo suggereerde uw verslaggever Leo om remise aan te bieden wat deze prompt deed toen zijn tegenstander van een rookpauze terugkeerde. Deze stond erop dat Leo eerst een zet deed. Een beetje flauw, want de pragmatische Fide-regels staan een remise-aanbod onder alle omstandigheden toe mits er maar geen sprake is van het hinderen van de tegenstander, wat hier beslist niet het geval was. Voor de preciezen onder ons: de koninklijke weg is na een zet en voor het indrukken van de klok een remise-aanbod te doen; deze dient met een "=" op het notatieformulier te worden genoteerd. Na een zet van Leo verwierp zijn tegenstander het remise-aanbod. Wel begrijpelijk, want hij had een kwartier meer tijd en stond materieel beter. Op aanraden van Mischa attendeerde uw verslaggever enige tijd later Leo op het feit dat hij met minder dan 5 minuten ontslagen was van zijn notatieplicht, waardoor hij hem helaas opnieuw uit zijn concentratie moest halen. Enige tijd later gaf zijn tegenstander een loper weg! Tweede sensatie van de avond. Uiteindelijk werd remise overeengekomen: 4-4, al met al een mooi resultaat in het licht van de onderlinge krachtsverhoudingen. (TL Léon)
   De IJssel 2            1588 - RSR Ivoren Toren 5     1466 4  - 4
1. Gerard van der Wouden  1686 - Leo Veth                    ½  - ½
2. Ad de Veld             1641 - Hans Veraart           1607 ½  - ½
3. Rien Duine             1648 - Leon Cornelissen       1553 ½  - ½
4. Aad van den Berg       1547 - Fred de Wild           1528 ½  - ½
5. Menno van Dijk         1602 - Mischa van Vlaardingen 1411 1  - 0
6. Sjaak in 't Veld       1533 - Leonardo Ayala         1386 0  - 1
7. Arie Macdaniel         1539 - Shakir Salih           1398 0  - 1
8. Stefan Lipschart       1510 - Angelo Ayala           1377 1  - 0