Verslag team 5 tegen SOF/DZP 2 (20 oktober)
Vrijdag 14 oktober ontving het vijfde SOF/DZP 2, wat bleek te staan voor het tweede van combinatievereniging Oostflakkee/De Zwarte Pion. Klinkt toch een beetje als een mislukte fusie à la Algemene Bank Nederland Amsterdam Rotterdam Bank, maar vooruit. Eén van hun teamleden had zich om 19.00 uur afgemeld, zodat bord 1 bij -begrijpelijkerwijs- gebreke van een vervanger gewonnen gegeven werd: 1-0. Hans Veraart kon zich aan de interne competitie wijden. Een goed begin. Maar dan moeten er door het vijfde natuurlijk geen stukken in de opening worden weggegeven zoals door Leonardo (eerst abusievelijk aan bord zes begonnen, maar daarna met zachte hand overgeplaatst naar het beoogde bord zeven) en Mischa aan bord vijf. Die partijen konden niets meer worden.

Fred kwam vrij snel na rokade in een wurggreep op de koningsvleugel terecht aan bord 3. Zijn koning ontsnapte als was hij Houdini en ging aan de wandel. Dit leek vrijwel onmiddellijk verloren maar het zou uiteindelijk de langste partij van de avond worden. Hij slaagde er nota bene nog bijna in zijn tegenstander die er maar niet in slaagde een matwending te vinden, door de klok te jagen. Het pionnenoverwicht op de vijandelijke koningsvleugel gaf uiteindelijk de doorslag. Marcel rondde aan bord acht na enige aarzeling zijn evenwichtige partij af naar remise, wat tot een behoorlijke boost van zijn rating moet leiden. Andy aan bord 2 kwam een kwaliteit en twee pionnen voor, zag een vorkje paard tegen twee torens over het hoofd en kwam in een moeilijk eindspel terecht met beide een paard en twee plukjes pionnen. Zijn veel hoger gerate tegenstander maakte het bekwaam af. Shakir deed het prima, kwam twee pionnen voor, totdat de vijandelijke dame zijn onbeschermde koning schaak kon geven en er tegelijkertijd een ongedekte loper instond. Einde oefening.

De ster van de avond was Angelo aan bord zes. Hij kwam met zijn tegenstander overeen de partij opnieuw te beginnen, nadat Leonardo abusievelijk al drie zetten voor hem gedaan had. De partij begon wat stroef, maar dankzij een penning kan hij na een briljante zet (zie het fragment van de week) een stuk winnen. Ook zijn avond kon daarna niet meer stuk ondanks de per saldo 2½-5½ nederlaag. Geflatteerd. Aan wedstrijdmentaliteit ontbreekt het het vijfde niet, maar de volgende keer wat meer finesse in de opening alstublieft! (TL Léon)

   RSR Ivoren Toren 5     1387 - SOF/DZP 2              1594 2½ - 5½
1. Hans Veraart           1607 - NO                          1  - 0  Regl.
2. Andy van Goch          1534 - Adriaan Knulst         1827 0  - 1
3. Fred de Wild           1528 - Leon Struik            1641 0  - 1
4. Shakir Salih           1398 - Cesar van Prooijen     1731 0  - 1
5. Mischa van Vlaardingen 1411 - Andre Poldervaart      1584 0  - 1
6. Angelo Ayala           1377 - Gerard van der Velde   1462 1  - 0
7. Leonardo Ayala         1386 - Bart Loosjes           1508 0  - 1
8. Marcel Rosenberg       854  - Maart van de Waal      1405 ½  - ½