Net naast buiten de hasjboot gevallen (24 september)
Onésimus is verhuisd. De vorige locatie brandde volledig af. Nu is de kans hierop een stuk kleiner, de locatie ligt in een flinke plas water aan de Hang; om precies te zijn in de daar aangemeerde Scheepjes. Bij binnenkomst ruik je nog flauw de cannabiskwekerij die hier jaren geleden is opgerold. Gezien de vergrendelde deuren zou het ook kunnen zijn dat de assimilatielampen weer in vol bedrijf zijn. Maar, we hebben geen moment het idee gehad dat we te maken hadden met geharde wietcriminelen. In tegendeel, Onésimus is een van de meest sympathieke verenigingen die Rotterdam rijk is. Een kleine vereniging met twee teams, waarvan Onésimus 2 (onze tegenstander) vorig seizoen nog in de tweede klasse speelde.
Met de vereniging zijn ook de vriendelijke bardames mee verhuisd. Het bier (Grolsch) is nog steeds goed gekoeld en er is zelfs een nieuwe service bijgekomen: gratis leverworst, kaas en Gelderse gerookte worst. Ik begrijp de overstap van Marius Middendorp. Zowaar kwam Spaan langs. Dit werd zeer op prijs gesteld! TL Léon had het team flink op scherp gezet door pas vlak voor aan aanvang de opstelling mede te delen. Dat doet denken aan de trainingen van Oranje onder Rinus Michels, waarbij een hesje niks zei over de kans opgesteld te worden.

Het werd voor team 5 een nipte nederlaag met 4½-3½, maar misschien toch een onnodige nederlaag.
Hans verloor heel snel van Marcel van der Linden. Ik heb niet kunnen zien wat er is gebeurd, omdat ik net ging zitten voor het begin van de partij. Ik hoorde: "Dat heb ik niet gezien! Ik heb hoofdpijn. Dat is natuurlijk geen smoes" en de 1-0 achterstand was een feit. Mijn partij tegen Jacques Goud ging gelukkig een stuk beter. In een Smyslov-damegambiet lukte het mij met wit een ondersteunde pion op e6 te krijgen tegenover zijn gefianchetteerde loper. Via een opmars van de h-pion werd deze loper geneutraliseerd. Met een pion op e6 en h6 werd mat op den duur onvermijdelijk. Andy speelde een prima partij tegen Shau-Ming Yuen. Shau-Ming liet zich verleiden tot het nemen met de loper met dekking van een paard van een pion op h7. Met het wegjagen van die pion had Andy de loper kunnen pakken, maar verzuimde dat helaas. In het verloop van de partij had hij een centrumpion kunnen pakken, maar liet dit helaas ook na. Toch bleef hij in het verloop goed spelen en wist een remise veilig te stellen.

Angelo speelde naast mij een van zijn betere partijen tegen Harry Elgershuizen. Even leek de partij in zijn nadeel om te slaan toen zijn tegenstander een vrijpion verwierf op de a-lijn. Door zeer secuur tegenspel hield hij de stelling prachtig in evenwicht en creëerde de nodige tegenkansen. Een mooie remise was het resultaat. Marcel hield tegen Martin Schouten lange tijd de partij in evenwicht. Hij verzuimde helaas zijn koning uit de penning te halen waardoor hij helaas onvermijdelijk stukverlies leed. Leonardo zorgde tegen John van der Meulen voor een heuse sensatie. Lange tijd stond Leonardo glad gewonnen met een overwicht van twee toren en en een stuk tegen de dame met allebei een vier pionnen. Leonardo liet zich verleiden tot pionnenjacht en gaf daarmee onnodig een toren weg. Toen hij daarna in de tijdnoodfase weer een toren leek te verliezen tegen een pion, werd met een leep vorkje op koning en dame de partij toch nog omgezet in winst.

Fred had een mooie, ingewikkelde stelling bereikt tegen Paul Wassink waarin hij zich goed thuis voelde. Helaas ruilde hij onnodig zijn sterke loper tegen de kreupele loper van zijn tegenstander. De ruimte die zijn tegenstander hiermee kreeg was helaas fataal. Als laatste was Shakir nog bezig. In een vroeg stadium van de partij kwam hij op pijnachterstand en verloor hij de kwaliteit. Wat er daarna precies gebeurd is weet ik niet, maar op een gegeven moment had Shakir een vrijpion op de a-lijn met dekking van een paard. Daarnaast hadden beide spelers een pion op f en h. De pion van Shakir op a bond de koning van zijn tegenstander. Ondanks het stuk meer werd het remise en stond de eindstand van 4½-3½ in het nadeel van team 5 op het bord.
Analoog aan Koots Keet wil ik ook deze locatie nomineren als alternatief voor het Nivon. Bier: €1,25 en gratis worst en kaas. (Mischa)

   Onésimus 2            1612 - RSR Ivoren Toren 5     1387 4½ - 3½
1. Marcel van der Linden 1699 - Hans Veraart           1607 1  - 0
2. Shau-Ming Yuen        1662 - Andy van Goch          1534 ½  - ½
3. Paul Wassink          1656 - Fred de Wild           1528 1  - 0
4. Ruud Neumeijer        1694 - Shakir Salih           1398 ½  - ½
5. Jacques Goud          1636 - Mischa van Vlaardingen 1411 0  - 1
6. Harry Elgershuizen    1627 - Angelo Ayala           1377 ½  - ½
7. John van der Meulen   1493 - Leonardo Ayala         1386 0  - 1
8. Martin Schouten       1428 - Marcel Rosenberg       854  1  - 0