8-0, maar er had meer ingezeten... (23 november)
Soms kom je te staan voor situaties die de zekerheden des levens genadeloos onderuit halen... In ons geval is zo’n zekerheid dat de tegenstander een man is van ruim 60 jaar, autist en gekleed in een ruitjesbloes. Een andere zekerheid is dat de tegenstander altijd minder fris ruikt dan het eigen team. Afgelopen vrijdag 21 november werden ons 5e team al deze zekerheden ontnomen, toen daar het team van Overschie 4 aantrad. Zeven jongeren in de leeftijd 12, 13, 14 jaar waaronder vijf frisse meiden en een 93-jarige man... Zoiets heet geloof ik asymmetrische oorlogsvoering. Hoe het ook zij; als het al naar zure schakers rook, dan waren wij de schuldigen. Er kwam een bizarre uitslag op het bord: 8 - 0. Dat is dan ook een uitslag die je eerder verwacht bij een afscheidswedstrijd van Johan Cruijff dan bij een reguliere bondswedstrijd. Echt van een leien dakje ging het ook niet... Je hebt namelijk te maken met jeugdspelers met een aangepaste lage rating die nu van jou verliezen, maar het jaar erop letterlijk gehakt van je maken. Het moge duidelijk zijn: Ik heb een jeugdtrauma ontwikkeld rond mijn 50e...

Gelukkig heb ik er geen last van tijdens mijn partij tegen Loubna Tarifit, een van de drie zusjes die vandaag tegens ons spelen. In een soort van Scandinaviër krijg ik met zwart de kans om een gedekt paard op c2 te planten dat dood en verderf zaait. De Duitsers noemen zo’n paard geloof ik een Trettmühle. In het verloop oogst hij een centrumpion en een loper voordat ik hem tegen een toren ruil. Als alle mogelijkheden voor compensatie opdrogen geeft zij op.

Vanaf dat moment kan ik kijken op de andere borden. Ik heb dan al gezien dat de borden 6 t/m 8 allemaal een stuk voor staan en dat de borden 1 t/m 3 ongewis zijn, maar bord 4 slechter staat.



Jeffrey speelt tegen Ashwari Akloe en weet na zijn stukwinst de torens op de 7e lijn te planten voor een ondekbaar mat met twee en een loper.

Rob is ongeveer op hetzelfde moment klaar met zijn partij tegen Oumaima Tarifit. Een stuk meer en sterk combinerend vermogen van Rob doet haar stelling instorten.

Met 3-0 op het bord is daar het kantelpunt bij Fred. Door een onoplettendheid tegen Mounia Tarafit raakt hij een loper kwijt. Gek genoeg is dat het punt waarop hij steeds beter gaat schaken, het stuk terugwint en een vrijpion laat oprukken tot de 7e lijn. Als hij daarna met schaak de Koning terugdringt naar de 8e lijn weet ook Mounia dat het met de volgende zet uit is...

Niet lang erna maakt Marius het winnende punt tegen Pari Akloe. Met een stuk meer op het bord weet Marius rustig en behoedzaam een doorslaande aanval op te zetten. Ik weet niet wat er aan de hand is met Marius, maar ik heb hem alleen nog maar zien winnen extern...

Dan zijn alleen nog de drie hoogste borden gaande. Op bord 2 speelt Léon een krankzinnige partij tegen Jurriaan Verbeek. Je weet wel zo’n partij waarbij het lichte materiële voordeel van Léon het dreigt af te leggen tegen allerlei grappen die in de stelling verweven zitten. Wat gebeurt er als Juriaan oprukt met zijn verbonden vrijpion?? In plaats daarvan mag Léon als een Nilfisk alle pionnen en stukken opruimen.

Emilian speelt tegen de nestor van Overschie: Leo Meerman. Ondanks de 500 punten ratingverschil zie ik een puik spelende Leo die iedere dreiging beantwoordt met een tegendreiging. Juist bij zo’n tegenactie wordt een cruciale pion zwak en stort de stelling in. Stuk na stuk na pion wint Emilian. Toch moet hij nog uitkijken voor een venijnig matje. Als dan ook die dreiging is geneutraliseerd roept Leo Meerman: "Het is nu wel een beetje dun geworden" en geeft op.

Als laatste is Ed in de weer tegen de teamleider Mario Angelo Dirks. Het wordt een aloude Boa-constrictorpartij. Mario Angelo heeft zich diep ingegraven met het doel te overleven tegenover de akelige bedoelingen van Ed. Er worden heel veel minuten verbruikt en heel veel zetten gedaan, zodat er ook weer heel veel minuten bijkomen. We komen erin bij het late middenspel als Ed toren en dame weet te manoeuvreren naar de koningsstelling. Mario Angelo graaft zich nu echt volledig in, maar dat geeft Ed juist weer de mogelijkheid tot een elegant stikmat met het paard. Ed wint de kwaliteit en daarna gaat het hard; Ed wint het ene na het andere stuk of pionnetje en promoveert en passant. Als alle patwendingen voorbij zijn geeft zijn tegenstander op.

Goed gespeeld door de onzen, maar ook door de hunnen. Ik weet het zo net nog niet over een jaartje of 2, 3... Er zit veel talent onder deze jongeren. Met de juiste training komt dat er heus wel uit. Ik kan met heel goed voorstellen dat ze Dolf inhuren voor wat lessen tactiek en voor het herkennen van cruciale momenten in een partij... (Mischa)

   RSR Ivoren Toren 5          1500 - Overschie 4                 1128 8  - 0
1. Ed van Doorn                1680 - Mario Angelo Dirks          1235 1  - 0
2. Leon Cornelissen            1598 - Jurriaan Verbeek            1016 1  - 0
3. Emilian de Kievit           1540 - Leo Meerman                 1009 1  - 0
4. Fred de Wild                1560 - Mounia Tarifit              1205 1  - 0
5. Mischa van Vlaardingen      1474 - Loubna Tarifit              1272 1  - 0
6. Jeffrey Ouwersloot          1430 - Ashwari Akloe               1132 1  - 0
7. Rob van der Neut            1419 - Oumaima Tarifit                  1  - 0
8. Marius Middendorp           1295 - Pari Akloe                  1029 1  - 0