Bagger (9 februari)
Wat valt er te vertellen over Waddinxveen? Het is een dorp van 25.000 inwoners waar de stroopwafelfabrieken een belangrijke plaats in nemen.
Wat valt er te zeggen over WSV 3? Op voorhand een makkie; gemiddelde rating 200 punten lager dan ons vijfde. Stijf onderaan in de competitie met 0 matchpunten. Eigenlijk is WSV3 vooral samengesteld door spelers die het seizoen hiervoor in klasse 4 speelden voor team 4.
Wat valt er te zeggen over ons? Wel, op papier 12 spelers, waarvan we er op de avond zelf 7 van kunnen opstellen. Na degradatie uit klasse 2 dreigt nu degradatie uit klasse 3. We hebben namelijk verloren met 6-2 van de spreekwoordelijke hekkensluiter.

Waddinxveen lijkt ver weg die avond van de 6e februari. Het plenst van de regen terwijl ik met dampende mannen in de auto voortrij. Waddinxveen speelt in zo’n soort van multifunctioneel centrum met twee zalen. In een zaal wordt geschaakt en in de andere zaal wordt gekaart en bingo gespeeld. Daar is het lekker druk! In onze zaal voornamelijk mannen met ruitjeshemden.
Voor de consumptieprijzen hoef je niet verhuizen naar Waddinxveen: €1,85 voor een glaasje spa.
De toiletten zijn verwarrend voor onze tere zielen; de zit is namelijk behoorlijk hoog. Met de voeten op de vloer en daardoor gekromde rug, is de kans groot dat een vers verorberde kapsalon horizontaal het lichaam verlaat om het hoogwaardige sanitair een Nivon-aanblik te geven.

Er werd geschaakt:
Arnold (bord 5) maakte redelijk vroeg in de wedstrijd een inschattingsfout tegen Menno van der Haven. De toren op c3 leidde onmiddellijk tot stukverlies i.p.v. de gewenste koningsaanval. Even daarvoor hadden wij bord 2 al opgegeven omdat wij met 7 spelers arriveerden (2-0).
Marcel op bord 7 had zoals altijd een veelbelovende stelling in het begin. Het is dan zaak om kleine voordelen in de stelling te weven of om een goed plan te hebben. Vasthouden aan de opstelling van de stukken geeft daardoor zijn tegenstander Jan Markus een mooi perspectief voor een vork op toren en loper. In plaats van de kwaliteit te geven verdwijnt een volle loper van het bord en zicht op een goed einde (3-0).
Zelf heb ik een voorspoedig lopende Engelse partij op bord 6 tegen Gerard Torenbeek. Hij vergeet te rocheren en kan mat alleen voorkomen door een paard te geven. Als dan ook nog eens bijna al zijn pionnen van het bord gaan en hij promotie slechts kan voorkomen door zijn laatste stuk te geven is de 3-1 een feit.
Angelo speelt op bord 8 tegen Herman van Offeren een partij uit één stuk. Angelo wint de kwaliteit en een pionnenmeerderheid. Het Paard van zijn tegenstander kan een slachting onder zijn pionnen door Angelo’s toren niet voorkomen. Daardoor is de promotiedreiging zo groot geworden dat het punt binnen is (3-2).
Shakir gaat op bord 4 al vroeg in de fout tegen Djarah Kleiweg. Djarah wint een stuk en heeft een betere pionnenstructuur. Shakir gaat langdurig in de denktank en weet met opportunistisch spel het stuk weer terug te winnen. Met nog 15 minuten op zijn klok tegen 1 uur en 15 minuten bij zijn tegenstandster ligt het plan voor de hand: Probeer de pionnenstructuur aan te pakken en de eigen pionnen naar voren te stuwen. In plaats daarvan blijft Shakir schaak geven met zijn torens terwijl de tijd wegtikt (4-2).
Dan zijn er nog twee partijen te gaan. Jeffrey speelt op bord 3 een leuke partij tegen Jan Muit. Weliswaar staat Jeffrey een pion achter, maar er zijn twee pionnen te winnen en misschien meer, zolang Koning en Koningin maar niet op een lijn staan. Door wat schaakjes gebeurt dit juist wel en moeten de dames van het bord. Een tweede pion achter is in het vervolg de doodslag (5-2).
Emilian speelt op bord 1 tegen de enige tegenstander met meer ratingpunten: Theo Goor. In eerste instantie gebeurt er nauwelijks iets in deze partij. Alles staat nog op het bord en beide spelers gebruiken heel veel tijd. Een paardvork op dame en toren levert een kwaliteitsvoordeel op en geeft perspectief op een aanval via de a- en de b-lijn. In een wat rommelige fase laat Emilian zijn loper naar een hopeloos veld jagen i.p.v. bepaalde velden te beschermen tegen binnenkomende paarden. Met het opgeven van het sleutelveld verliest Emilian meteen een stuk. In de rommelige tijdnoodfase gaat dan ook nog menige pion eraan. De klok velt het vonnis; eindstand 6-2.

De vraag die wij ons moeten stellen is: Hoe kan het dat spelers die bij ons een leuke partij spelen in de interne er zo hard afgaan tegen deze tegenstander? Hoe kan het dat het zo moeilijk is om 8 spelers aan het bord te krijgen? Dat ligt toch niet allemaal aan die hoge wc-pot? (Mischa)

   WSV 3                  1346 - RSR Ivoren Toren 5     1494 6  - 2
1. Theo Goor              1689 - Emilian de Kievit      1564 1  - 0
2. Henk van Erk           1409 - NO                          1  - 0  Regl.
3. Jan Muit               1491 - Jeffrey Ouwersloot     1386 1  - 0
4. Djarah Kleiweg         1260 - Shakir Salih           1574 1  - 0
5. Menno van der Haven    1319 - Arnold Rijken          1547 1  - 0
6. Gerard Torenbeek            - Mischa van Vlaardingen 1532 0  - 1
7. Jan Markus             1194 - Marcel Rosenberg            1  - 0
8. Herman van Offeren     1062 - Angelo Ayala           1363 0  - 1