Team 5 bezorgt 3-Torens 3 een domper op eerste ‘nieuwe thuis’wedstrijd (8 oktober)
Onze vrienden uit Lansingerland hebben de oude vertrouwde lokatie in Berkel verruild voor een zaaltje in Bergschenhoek. De nieuwe A13-A16 moet ervoor gaan zorgen dat Lansingerland beter verbonden wordt met de beschaving, maar voorlopig zijn er alleen maar meer obstakels verrezen. Na enige omzwervingen in de omgeving kwamen we zo’n 5 minuten te laat binnen druppelen. De thuisploeg was daar echter wel content mee, want de thuisspelers waren ook nog ergens aan het rondzwerven. Ook de vriendelijke debuterende teamleider was duidelijk nog de weg aan het zoeken. Om 20:15 werden dan eindelijk de eerste klokken ingedrukt. In tegenstelling tot de grote drukte bij de jeugd van 3-Torens laten de volwassenen in Lansingerland het afweten. Er deden zelfs enkele jeugdigen met het thuisteam mee om het team te completeren.

Zelf hebben we door twee afmeldingen nog behoorlijk problemen gehad om een compleet team op te trommelen. Voor het vervangen van Hans en Bart kon de teamleider slechts Marcel strikken, waarna hij zich maar heeft ‘opgeofferd’ om het nog lege derde bord te verdedigen.

Aan bord 2 kiest Léon met zwart tegen Arno Verbakel de Siciliaanse verdediging (met a6) tegen 1. e4. Op de achtste zet verzuimt de vlotspelende witspeler zijn e-pion te dekken wat na de loperpenning van het witte paard op c3 noodzakelijk was. Zwart incasseert op de achtste zet de e-pion en ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. Wit brengt de dame in het spel, er worden wat lichte stukken afgeruild en wit blijft met een pion achter energiek aanvallen, bijvoorbeeld door in plaats van kort te rokeren met 15. g4 gevolgd door 16. g5 agressief aan te vallen. Uiteindelijk lijkt wit na lange rokade op de 18e zet alsnog terug in de wedstrijd te komen, maar is zo vriendelijk een tweede toren op de lange diagonaal te zetten, waarop zwart a tempo Lb7 speelt. Wit incasseert twee pionnen voor zijn toren in plaats van de kwaliteit en daarmee begint het materiaalverschil toch wel enigszins dramatische vormen aan te nemen. Kort hierna geeft wit na de 25e zet licht wanhopig op en kan vroeg naar huis. 0-1

Op bord 8 verloor Marcel tegen broekie Bart Zwinkels. Hier kunnen we kort over zijn. 1-1

Op bord 5 won Arnold in een Siciliaans na enkele blunders van Hans Kunnen in een makkelijke,snelle en pijnlijke mataanval. 1-2

Teamleider Angelo (ik) had nog duidelijk het werk bij zich. Letterlijk zelfs. Zijn handen onder de verf. Witte verf, wat wel weer goed past bij de uitspeler op bord 3. Ik kwam vrij goed uit de opening en dacht mijn tegenstander Tony Tang al gauw in de tang te hebben. Kort rokeren ging niet meer en zijn stukken stonden zeer passief. Mijn gedachten waren alweer bij het steigerwerk van de volgende dag, en dacht een remise is voor mij winst, wetende dat de de vermoeidheid wel eens een blundertje zou kunnen opleveren in de loop van de partij.

Helaas vond mijn tegenstander het aanbod als een tang op een varken slaan. Hij begon een grote aanval op mijn koning met grof geschut. De aanval was overmoedig en ik pakte in een mooie tegenaanval een loper en zelfs een paar pionnen, zodat ik fluitend afruilde en de capitulatie zag aankomen. Ik had nog 10 minuten over, een fractie van sneltrein Tang die een uur langer over had. De tijdsdruk werd voelbaar en daar kwam die dan ... mijn blunder. Ik gaf totaal onnodig mijn Toren weg, vervolgens lukte het hem om net één zet eerder te promoveren en weg was ik en het eigenlijk verdiende punt verdween uit mijn zicht. Het stond weer gelijk. 2-2. Het zal toch niet gebeuren dat deze blunder...

Op bord 7 speelde Jeffrey met wit tegen Rob Bijl. In de opening offerde Jeffrey zijn b-pion om meer tempo te krijgen met het ontwikkelen van mijn stukken. Zwart gaf goed tegenspel en kon snel rokeren. Wit stond op dat moment een pion achter maar zijn stukken stonden actiever (aldus Fritz). Door een fout van de tegenstander (hij speelde de b-pion die zijn paard op c6 dekte) kwam Jeffrey een kwaliteit voor te staan. Daarna kon hij doordrukken en de winst binnenhalen, waarmee we voor de derde keer voorkwamen 2-3.

Op bord 1 speelde Emilian tegen Erik Smits in een Slavische Verdediging. Het dubbelpionnetje kon Erik nog herstellen,maar de prachtige aanval van Emilian over de damevleugel die een promotie leek op te leveren,resulteerde onverwachts zelfs in een mat in één: 2-4, de buit was bijna binnen.

Even later kreeg Mischa op bord 6 door zijn jeugdige tegenspeler Martijn Vroegindeweij een remise-aanbod. Mischa nam het groots aan, zodat het team aan de polonaise kon beginnen, zichzelf daarmee wel tekort schietend. Want er zat een heel punt voor hem in. 2½-4½. Mijn ongelukkige dierendag was zo toch nog gered. Bedankt jongens.

Het laatste halfje werd binnengehaald door Shakir die met Jan Breugem een Italiaanse opening hadden. Shakir had een sterke aanval halverwege de partij, maar door een foute dame-ruil op zet 28 kwam het weer in evenwicht. Ze belandden in een eindspel met Toren en pion tegen toren en pion. Analyse achteraf toonde aan dat hij met het remise-aanbod tevreden mag zijn, want er lagen meer kansen op een goede afloop bij de tegenstander: 3-5

Daarmee won de degradant tegen de promovendus en kunnen we optimistisch uitkijken naar de volgende wedstrijd op 1 november thuis tegen Moerkapelle 2. (TL Angelo)

   3-Torens 3            1239 - RSR Ivoren Toren 5     1509 3 - 5
1. Erik Smits            1455 - Emilian de Kievit      1564 0 - 1
2. Arno Verbakel         1422 - Leon Cornelissen       1595 0 - 1
3. Tony Tang             1410 - Angelo Ayala           1363 1 - 0
4. Jan Breugem           1398 - Shakir Salih           1574 ½ - ½
5. Hans Kunnen           1305 - Arnold Rijken          1547 0 - 1
6. Martijn Vroegindeweij 1070 - Mischa van Vlaardingen 1532 ½ - ½
7. Ron Bijl              1112 - Jeffrey Ouwersloot     1386 0 - 1
8. Bart Zwinkels         740  - Marcel Rosenberg            1 - 0