Inspirerend team 5 sleept er een gelijkspel uit tegen Overschie (14 december)
Vrijdag 9 december kreeg het vijfde de kans om zich opnieuw te profileren voor handhaving en misschien zelfs meer in de 2e klasse. Overschie 2, dat op papier gemiddeld 123 ratingpunten meer had en serieuze promotiekandidaat is, kwam op bezoek. Leuk detail om te weten is dat vorig seizoen het derde verloor van hetzelfde team dat gisteren op bezoek kwam, maar dat Overschie alsnog degradeerde na nog een opvallende nederlaag van ons derde tegen een concurrent van Overschie. Dus het vijfde moest rekening houden met revanchegevoelens van de bezoekers.

Captains Leo van Dongen en Mischa haalden ook alles uit de kast voor extra motivatie: een geel-gouden boeddha, kruidnoten die nog over waren na sinterklaas, etc.



Ed (7) had duidelijk voordeel en speelde op de pion van e3 waarbij een gepende koning stond op g1. Door de goeie samenwerking van z'n stukken die de cruciale zwakte aanvielen, kon z'n tegenstander alleen mat voorkomen door materiaal te geven, wat de partij mooi besliste in het voordeel van Ed (1-0).

Hans (1) had een redelijk gelijke stelling, ondanks dat z'n tegenstander het initiatief had proberen te pakken. Laatstgenoemde speelde vervolgens echter een paar goede zetten. Opeens was er voor de tegenstander de mogelijkheid om een paardvork te geven, resulterend in stukverlies, en Hans moest capituleren (1-1).

Martin (3) verkreeg met zwart een pion voorsprong, maar hij werd even teruggedrongen door een koningsaanval die niet doorsloeg. Martin wist vervolgens gunstig de juiste stukken af te ruilen zodat hij die voorsprong behield en ook nog een sterke potentiële vrijpion erbij kreeg om het punt te pakken (2-1).

Rob (8) werd onder druk gezet met de gepende d4-pion en na aanval na aanval kon Rob niks anders doen dan verdedigen wat er te verdedigen viel. Ondanks dat was materiaalverlies ook echt onvermijdelijk en gaf Rob het op (2-2).

Maarten (2) had een tijdje een onduidelijke stelling waarbij na een tactisch foutje van de tegenstander een kwaliteit wist te winnen. Na het beheersen van de d- en e-lijn en een fraaie offer dat duidelijk door Maarten was uitgerekend, kon z'n tegenstander niks anders doen dan gelijk z'n dame weggeven om uitstel van executie te voorkomen (3-2).

Wijnand (6) kreeg in het middenspel steeds meer initiatief, maar het was onduidelijk waar de zwakte was van de solide verdediging van zijn tegenstander. Wijnand kreeg het steeds moeilijker met de paar zwaktes die hij zelf wel had en het activeren van de stukken van de tegenstander resulteerde in een nederlaag van onze routinier (3-3).

Robin (4) werd stevig onder druk gezet en dat resulteerde in pionverlies. Robin zuchtte en schudde z'n hoofd, nog niet wetende dat er een verdediging was. Hij vond die verdediging echter wel, waardoor juist hij een duidelijk voordeel pakte toen er ruimte ontstond. Een paar goede zetten volgden en Robin won de dame (zie fragment van de week) (4-3).

Emilian (5) had in het begin het moeilijkst, maar was toch als laatste klaar. Ondanks dat hij het de hele avond moeilijk had en z'n tegenstander duidelijk voordeel had, maakte hij het spannend tot de laatste minuut. Helaas moest Emilian toch in grote tijdnood opgeven, maar het getuigt wel van grote inzet.

Al met al een verdiend 4-4 gelijkspel, tot verbazing van de spelers en teamcaptains zelf die hun capaciteiten duidelijk onderschatten. (Mark)

   RSR Ivoren Toren 5       1669 - Overschie 2              1792 4  - 4
1. Hans Veraart             1599 - Han Smit                 1900 0  - 1
2. Maarten van Doorn        1812 - Ronald Verbeek           1701 1  - 0
3. Martin Jaspers Focks     1557 - Aad Everwijn             1854 1  - 0
4. Robin Reijnaert          1628 - Hans Doornheim           1822 1  - 0
5. Emilian de Kievit        1616 - Arnout van Kempen        1816 0  - 1
6. Wijnand Dobbinga         1688 - Ruud-Jan Kloek           1726 0  - 1
7. Ed van Doorn             1665 - Murphy Brunings          1725 1  - 0
8. Rob van der Lee          1789 - Serge Erdtsieck          1788 0  - 1