Boerenkoolschaak (7 december)
Zo’n 2 dagen geleden was Hendrik-Ido-Oostendam-Schildmanskinderen-Groot-en-Klein-Sandelingen-Ambacht (zo heette Hendrik Ido Ambacht toen) even bezet door de soldaten van RSR. "Héél Ambacht? Nee, een kleine nederzetting, Centrum Cascade, bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven bepaald niet gemakkelijk..." De voortekenen waren duister: vertraagde treinen, een blauwbekkende taxi-Emilian en twee dolende zielen: Paul en Wouter, die zo'n beetje alle verkeerspleinen mochten nemen in hun vruchteloze zoektocht.

Inderdaad, beste schakers, schaakclub SV H.I. Ambacht. Daar waar de SGP en de ChristenUnie het gewoon voor het zeggen hebben. Waar populistische partijtjes zoals DENKLOOS geen aandacht krijgen en Russia Today, complotten en incest gewoon niet bestaan! Kortom, gewoon oer-Hollands polderlandschap waar men nog respect heeft voor de aardappel en weet hoe je boerenkool moet klaarmaken! Wist iemand trouwens dat Zwijndrecht naadloos overgaat in Hendrik Ido Ambacht? Dat er nog geen randstedelijk genie is opgestaan om beide gemeentes samen te voegen tot Hendrik Ido Zwijn...

Vooraf waren we hevig verontrust in een troosteloos wijkcentrum te moeten optreden; echter, Cascade is een mooie eigentijdse multifunctionele blokkendoos met theater, bibliotheek en gelikte bar. De wc's zijn super, compleet met rookalarm. Het wc-papier komt helaas per velletje uit de houder, zodat het stapelen geblazen is om de boerenkoolspetters weg te poetsen. Dat is toch wel een minpuntje, als je gewend bent meters te maken in het Nivon.

Laten we positief beginnen....... de punten zijn binnen voor het vierde team in de uitwedstrijd tegen HI Ambacht 2. Maar wat ging het moeizaam, en eerlijk gezegd had het ook een 5-3 nederlaag kunnen zijn.

Toch begon de wedstrijd goed. Een uitgeruste Arrian mocht maar liefst 3 pepernootjes wegsnaaien en boerde daarna genadeloos een schaakmat op. Daarna gingen bord 1 en 2 naar een smakeloze remise. Paul ruilde te veel af en liet de rookworst liggen en Leo had een goed offer tegen zich gekregen en moest blijven prakken om zich niet te verslikken. Het remise-aanbod was dan ook meer dan welkom. Kort daarna ging superhuts Jeffrey helemaal los, in een heuse stamp-pot werd de tegenstander helemaal klem gezet en opgevroten (1-3 voorsprong). Een grootmeesterlijke partij; hij wist daarmee de boerenkooltrofee in de wacht te slepen. Helaas verslikte Emilian zich in een hete aardappel en verloor uiteindelijk op vlag na een hard gevecht (2-3). Wouter stond een gezonde pion voor maar wist de winst niet te vinden en schoof de hete aardappel door (2½-3½). Het wachten was nu op dat ene puntje. Ook Mischa kwam in problemen, na eerst gewonnen te hebben gestaan en ja, met een aardappel in de keel is het moeilijk schaken en voordat die verteerd was......ging het van kwaad tot heeeeeel erg. Maar Mischa is Mischa en bleef vechten in een totaal verloren stelling en kreeg uiteindelijk met dank aan zijn tegenstander een halfje cadeau. Ondertussen had Dob met wit een maagdelijke toren op h1, een koning ernaast, paard op e1, pionnen op f4 g2 h4 en een heuse Jooper als kerstboom. Kortom, alle ingrediënten voor een heerlijke giftig RSR-stamppotje en 3-5 winst.

De komende tegenstanders van HI Ambacht 2 zijn gewaarschuwd. Dit is een goed team dat zich de komende wedstrijden nog flink omhoog gaat vechten als een met jus overgoten zuurkoolschotel.

Veni vidi vici en eet smakelijk! (Lescha)

   HI Ambacht 2             1550 - RSR Ivoren Toren 4       1595 3  - 5
1. Aart Burggraaff          1653 - Paul Dekker              1797 ½  - ½
2. Gerrit de Graaf          1449 - Leo van Dongen           1681 ½  - ½
3. Herbert Vuijk            1698 - Wijnand Dobbinga         1620 0  - 1
4. Rocky v.d. Werff         1536 - Wouter Scheffer          1579 ½  - ½
5. Jan Hauwert              1491 - Arrian Rutten            1694 0  - 1
6. Piet de Jonge            1645 - Emilian de Kievit        1543 1  - 0
7. Roel Pruysen             1381 - Jeffrey Ouwersloot       1434 0  - 1
8. Eelco Vanierberghe            - Mischa van Vlaardingen   1411 ½  - ½