TEAM 4 pakt de kop in klasse 3B (29 oktober)
Het vierde team, vorig seizoen gedegradeerd, desondanks ook nu weer onder de bezielende leiding van onze kapitein Mischa, heeft na vrijdagavond 28 oktober, op de verjaardag van de beroemdste Rotterdammer ooit, jaja ik bedoel Erasmus, brutaalweg de kop genomen in klasse 3B van de RSB, daarmee nog maar eens duidelijk onderstrepend dat die degradatie een vergissing was. Door griep geveld kon Mischa zelve niet getuige zijn van wat zich op die avond afspeelde op de verscheidene borden van zijn TEAM 4 in de strijd tegen het vierde team van Spijkenisse. Wel was hij nog in staat gebleken om een invaller te regelen voor de deze keer absente Don Leo en dat in de persoon van Herman van Malde, die daarmee zijn debuut maakte in de Externe van ons 97-jarige kluppie.

Het wedstrijdverloop: Tien over acht gingen de klokken aan, en binnen het half uur stonden we met 0-1 achter, doordat oververmoeide Arrian Rutten tegen Richard Koopman zich vergaloppeerde en na stukverlies zich direct gewonnen gaf. Kort daarop kon Paul Dekker de remise tegen Frank Buijck niet uit de weg gaan en kon hij zich gaan bezighouden met verslaggeving van het gebeuren op de overige zes borden.

Tegen tienen scoorde Martin Jaspers Focks de gelijkmaker. Tegenstander Karel van den Burg behandelde het toreneindspel niet goed en in het later ontstane pionnenspelletje was hij volstrekt kansloos. Opnieuw keken we even later tegen een achterstand aan, omdat Emilian de Kievit het loodje legde tegen een doortastende Simon van der Beek. Toen was het de beurt aan Wijnand Dobbinga om de negatieve score gelijk te trekken: Peter Leentvaar wist zich uiteindelijk geen raad meer als gevolg van een dodelijke penning.

Met nog 3 partijen te gaan en de stellingen daarin overziend zag ik op dat moment een 4-4 in het verschiet, vooral ook omdat de bedenktijd in het laatste uur altijd een verrassende rol mee gaat spelen. En dat gold dan speciaal Wouter Scheffer, die in de minst overzichtelijke stelling van de avond tegen Michel Samsom verzeild was geraakt en ook nog met het tijdnoodduiveltje van doen had. Echter wist in die fase Jeffrey Ouwersloot op krachtdadige wijze zijn stellingsoverwicht tot uitdrukking te brengen: Simon Schaffeld gaf zich na dreigend stukverlies gewonnen en we kwamen aldus voor het eerst in deze match op voorsprong. Alle ogen waren toen gericht op bord 6, waar Wouter en Michel het tijdnoodspektakel opvoerden. Op onnavolgbare manier wist Wouter uiteindelijk het beslissende punt naar zich toe te trekken. We hadden de 2 matchpunten binnen!

Toen mocht invaller/debutant Herman van Malde met Jan Straatman de remise overeenkomen, na zich een lange periode te hebben moeten teweerstellen in een ietwat nadelig eindspel met een pion minder. Derhalve een 5-3 overwinning. Het was intussen kwart over elven.... (plv. TL Paul D.)

   RSR Ivoren Toren 4       1631 - Spijkenisse 4            1545 5  - 3
1. Paul Dekker              1797 - Frank Buijck             1492 ½  - ½
2. Herman van Malde         1787 - Jan Straatman            1478 ½  - ½
3. Arrian Rutten            1694 - Richard Koopman          1660 0  - 1
4. Wijnand Dobbinga         1620 - Peter Leentvaar          1614 1  - 0
5. Martin Jaspers Focks     1593 - Karel van den Burg       1585 1  - 0
6. Wouter Scheffer          1579 - Michel Samsom            1579 1  - 0
7. Emilian de Kievit        1543 - Simon van der Beek       1458 0  - 1
8. Jeffrey Ouwersloot       1434 - Simon Schaffeld          1492 1  - 0