Op de pindakaasvloer (28 september)
De nieuwe variant op spelen op maandag heet tegenwoordig spelen op dinsdag. In vroeger tijden werd via het Handvest van de Verenigde Naties vastgelegd dat schaakpartijen voor de externe competitie op een vrijdag gespeeld worden. Maar ja, buiten Rotterdam blijkt zo'n handvest van nul en generlei waarde.

Zo kan het voorkomen dat je als welwillende schaakvereniging ineens af moet reizen naar een negorij die onderdeel uitmaakt van de waterlinie. Op zich geen probleem. Het zijn echter de speeldagen van de tegenstander die vaak wreed roet in het eten gooien. De maandag is voor de meeste RSR-spelers al een medisch probleem; de dinsdag is al niet veel beter.

Ooit speelde 3-Torens zijn competitie op de vrijdag. Dan voel je toch enige verwantschap met zo'n vereniging. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik voel dan meteen een soort van familiegevoel en behandel je je tegenstander met het nodige respect. Door van speeldag te wisselen naar, pak hem beet, maandag of dinsdag speelt een vereniging met vuur.
Ok! Fijnzinnige zielen als Wijnand of Leo capituleren eigenlijk bij voorbaat, maar het vuur dat bij de spelers wordt ontstoken is gruwelijk en apocalyptisch.

Genoeg over de speeldag! Factor 2: De locatie. Kijk, een schaker van RSR is nu eenmaal gewend om te spelen in een locatie die bestierd wordt in het sociaal domein: Een clubhuis, bejaardentehuis; geen probleem... Het wordt echter al een stuk moeilijker als deze speler wordt geplaceerd in het hoofdkwartier van de Christelijke Opstandingsbeweging. Dan gebeurt er iets in het archetypische brein van de representant van Rosario Salvia Regina. Dat brein zoekt toch naar profane aanknopingspunten. En gelukkig!!! Ze waren er!!! Halleluja!! De vloerbedekking in de speelzaal leek als twee druppels water op de pindakaasvloer van Wim T. Schippers. God is in the details! Ik zag mijn team eerbiedig naar de vloer kijken en wist dat het goed was!

Martin is op vakantie, dus dacht ik: “Doe eens gek”, ik stel mijzelf op in deze uitwedstrijd van team 4 tegen 3-Torens 2... Op bord 8 speelde ik tegen het jeugdtalent Boedhram. Net 111 punten rijker, had hij een sterke bestrijding van mijn signatuuropening gevonden. Echter, in deze fase van de partij was de pion op b2 behoorlijk vergiftigd en kostte uiteindelijk zijn dame en de partij. Naast mij speelde Jeffrey op bord 7 tegen Netten. Ik ken Jeffrey als een beminnelijke man, maar vanavond zag ik straaltjes bloed uit zijn mondhoeken stromen. Het was geen fraai gezicht; maar ik moest kijken en kijken en kijken, want de stukken van zijn jeugdige tegenstander Netten waren verdwenen.

Oj Gewalt!!!! Leo bezwijkt op bord 2 tegen v/d Burg! Had Arrian toch gelijk met de suggestie de kwaliteit te offeren ten faveure van het machtige loperpaar? (Red: nee; Leo heeft dit na de partij geanalyseerd, en dat bleek even kansloos). De stand wordt weer uitgebouwd door Wouter die op bord 5 afgrijselijke dingen doet met Smaal. Ik zie 2 torens die gepend worden door de witte loper en matperspectief in 3; ik zie, ik zie...

Ik zie, de man of the match: Paul Dekker op bord 1 tegen teamleider Hofman... Ik zie een gruwelijk moeilijke partij, zonder perspectief; ik zie een geweldige torenzet: 1-4. Fragment van de week waardig.

Ik zie ook de arme Wijnand op bord 4 tegen Smits roemloos ten onder gaan in een stelling "waarin het evenwicht nauwelijks verstoord leek", of om zijn eigen woorden te gebruiken: "Ik kon om 21.30u al opgeven, maar wat moet ik dan hier aanvangen, in dit etablissement zonder bardames en ander vertier."

Emilian wint als hij kan winnen, maar soms kiest hij voor een omweg. Bij SM heet dat smoren. Op bord 6 tegen Breugem kiest hij voor het perverse smoren. Met de dame in handen behandelt hij de partij als een sadistische kitten; maar gelukkig is daar de kill: 2-5.

Arrian was op bord 3 ingedeeld tegen Springer. Behoedzaam manoeuvrerend zocht Arrian naar de winst. Hij leek die ook gevonden te hebben. Beetje bij beetje spande Arrian zijn matnet. De tegenstander wist zich hier echter nipt uit te manoeuvreren, waarna Arrian vervolgens (2 torens + 3 pionnen tegen toren, paard en 4 pionnen (waarvan 1 vrijpion)) met 2-5 op het scorebord koos voor de remise. Daarmee werd de eindstand 2˝-5˝ in het voordeel van team 4.

Hiermee werd RSR 4 het eerste team van onze vereniging dat winnend de arena verliet! (TL Mischa)


   3-Torens 2         1385 - RSR Ivoren Toren 4     1595 2˝ - 5˝
1. Arjen Hofman       1618 - Paul Dekker            1797 0  - 1
2. Hans van der Burg       - Leo van Dongen         1681 1  - 0
3. Henk Springer      1615 - Arrian Rutten          1694 ˝  - ˝
4. Erik Smits         1498 - Wijnand Dobbinga       1620 1  - 0
5. Patrick Smaal      1456 - Wouter Scheffer        1579 0  - 1
6. Jan Breugem        1374 - Emilian de Kievit      1543 0  - 1
7. Giovanni Netten    995  - Jeffrey Ouwersloot     1434 0  - 1
8. Jaysen Boedhram    1141 - Mischa van Vlaardingen 1411 0  - 1