Oliebron blijkt drekkig moeras (7 februari)
Het moest en zou de wedstrijd zijn waarin voorkomen zou worden dat komend seizoen de risicowedstrijd RSR 4 tegen RSR 5 op het programma komt te staan. Dat is niet helemaal gelukt, om eens een eufemisme te gebruiken; bij Moerkapelle 2 verloor team 4 op vrijdag 5 februari met 6-2.

Na 2 ongelukkige nederlagen vond ik het welletjes en verruilde ik de warme boezem van mijn vriendin voor de zweterige ambiance van Vogelvereniging Tropica. Ik was er al eerder geweest, maar het blijft even zoeken. Hoewel de Routeplanner ons exact voor de deur had gezet, zagen we het modderige paadje, dat ons naar de locatie brengt, over het hoofd. Hier is de naam Moerkapelle ontstaan, want na een beetje regen bagger je door modder en drek naar het gezellige thuishonk van de naaiclub, de schaakvereniging en naar “yoga en meer”. Dat laatste “meer” hield mij een goeddeel van de avond bezig ...



De club heeft de beste kantine ooit! Volle ijskasten met bier, sap, limonades en gedestilleerd. Je mag zelf pakken!!

Over pakken gesproken: Martin zette een hele leuke scherpe aanval op tegen Mart Jan Luteyn. Martin dacht echter een pion te winnen door een toren te offeren. Die pion dekte de toren van zijn tegenstander, en die toren stond door Martins dame aangevallen. Martin vergat echter even dat de toren ook kon slaan. Met een toren tegen, uiteindelijk, 2 pionnen was het net even te moeilijk. Brian tegen Kevin Bakker ontwikkelde vanaf het begin naar de onvermijdelijke remise. Arrian speelde zijn signatuuropening tegen Marcel de Haan, die op zet 4 het wat dubieuze d5 speelde. De weerlegging staat in de boeken, hebben we inmiddels begrepen. Arrian kwam iets minder te staan toen hij ten onrechte dacht de rochade bij zijn tegenstander te hebben verhinderd. In het verloop werd een paard dusdanig vervelend dat de uiteindelijke afruil een pion kostte. Het, in tijdnood, verdubbelen van de torens op de verkeerde lijn veroorzaakte een hondsmoeilijk eindspel met een pion minder en nog maar een paar seconden.

Paul had een enorm ingewikkelde stelling tegen Boudewijn Weijermars:



De uiteindelijke afruil leidde helaas tot een vorkje met schaak dat hem een stuk en de partij kostte.

Leo had een onvervalste flipperkastpartij tegen Christiaan Noorland. Zo’n eentje waar een instaand stuk werd beantwoord met nog een instaand stuk. Zijn tegenstander had een numeriek overwicht op de damevleugel, maar Leo’s aanval op de koningsvleugel leek sterk. Helaas verzandde de aanval en dreigde een paard te vallen.

Even een tussenstand: 4½-½ achter.

Al eerder, bij de stand 1½-½, liet ik Wijnand een remiseaanbod weigeren. De stand was er niet naar, maar zijn partij tegen Jan Blok was er nou net eentje waar muziek in zat. Op zich leek het een stelling waar niks aan de hand was. Bijna zou ik zeggen: “Nergens was het evenwicht verstoord”. Toch waren alleen de stukken van Wijnand actief en stonden de stukken van zijn tegenstander wat velden te verdedigen. Een slimme move van Wijnand leverde de kwaliteit op. Twee torens en een dame ondersteund door een paar oprukkende pionnen lieten de verdediging instorten, zodat de enige overwinning genoteerd kon worden.

Emilian had het niet makkelijk tegen Hans Geerling. Vanaf het begin moest hij een zwakke pion verdedigen, hetgeen zijn stukken aan banden legde. Er kwamen uren van behoedzaam manoeuvreren, die helaas uiteindelijk toch leidde tot kwaliteitsverlies en daarna de onherroepelijke instorting van de stelling.

Als laatste was Wouter nog bezig tegen Dirk Molenaar. Wouter speelde een puike partij, maar gebruikte wel wat veel tijd. In het verloop wist Wouter de kwaliteit te winnen, maar kwam met steeds maar wat bonusspaarseconden op de klok onherroepelijk in een “Oom Jan-situatie” terecht; waar is het mat. Na tot 1½ minuut te hebben gespaard kwam het remiseverzoek. “Hoeveel staat het?” vroeg Wouter. Op het antwoord 5½-1½ was Wouters antwoord: GVD! En was de remise een feit. Zo kwam een eind aan een memorabel avondje! Echter niet voordat we ontdekten dat het makkelijker is om Moerkapelle in te rijden dan uit te rijden; de werking van het moeras ... (TL Mischa)

   Moerkapelle 2           1676 - RSR Ivoren Toren 4      1631 6  - 2
1. Boudewijn Weijermars    1970 - Paul Dekker             1717 1  - 0
2. Christiaan Noorland     1739 - Leo van Dongen          1696 1  - 0
3. Marcel de Haan          1745 - Arrian Rutten           1726 1  - 0
4. Mart Jan Luteyn         1611 - Martin Jaspers Focks    1625 1  - 0
5. Jan Blok                1537 - Wijnand Dobbinga        1637 0  - 1
6. Kevin Bakker            1652 - Brian van Kanten        1526 ½  - ½
7. Dirk Molenaar           1602 - Wouter Scheffer         1595 ½  - ½
8. Hans Geerling           1552 - Emilian de Kievit       1529 1  - 0