Oj Gewalt!! (6 november)
De laatste ontmoeting van team 4 met Shah Mata 2 stamt alweer uit het seizoen 2012/2013... Het werd toen een wat schlemielige 4-4, waarna onze kampioensaspiraties definitief de prullenbak in konden. Vandaag (4 november) tekenen we voor 4-4. Vergeleken met deze wedstrijd hebben we behoorlijk aan elo-kracht ingeboet, terwijl Shah Mata het team heeft mogen versterken met jonge goden als Gerard Kastelein, Teun Koorevaar en Hans van Calmthout...

Shah mata begint behoorlijk honkvast te worden aan de Mezenhof 1. Best een leuke locatie en ook niet al te ver weg... De opdracht is simpel: Shah Mata moet dood; gelijk spel is ook goed...
De zaal zit vol met schakers van de interne competitie en prominent geposteerd, het bekerteam... We ontwaren zelf ons oud-lid (D)ik van der Pluijm, die tegenwoordig uitkomt voor Onesimus 1 en de interne competitie speelt bij Shah Mata. Naast hem op de stoel ligt het boek “My 99 most memorable Games” . Slimme zet van Dik; sleept er met zo’n boek toch een remise uit...

Zonder boeken begint het 4e aan zijn taak met 2 invallers... Het strijdgewoel zal er in dit verslag iets anders uitzien dan in het wat gekleurde verslag van Shah mata...
Als eerste ben ik zelf snel klaar aan bord 6 met een remise tegen Cor Brouwer; als een raket kom ik uit de startblokken en na 10 zetten staat zijn Koning op d3. Toch heb ik even hiervoor de weg naar substantieel voordeel gemist. Vanaf zet 11 begint mijn tegenstander de resten af te ruilen en bezegel ik de remise door op zet 21 de laatste toren te ruilen (½-½).
Op bord 8 figureert Martin in een gruwelijk duel tegen Bert Bonnet. Martin staat niet echt lekker om het eens eufemistisch te zeggen. Als zijn tegenstander de stelling eens lekker wil openbreken; opent hij de spreekwoordelijke beerput... Als het ebola-virus stromen Martins stukken naar binnen (½-1½).
La Divina Commedia speelt zich af aan bord 4, waar Wouter het zich enorm moeilijk maakt tegen Dolf Rijkeboer. Wouter staat positioneel en materieel al slechter als hij ook nog een kwaliteit verliest. Het lijkt een kwestie van tijd, maar Wouter recht zijn rug en speelt manmoedig door. Nadat Dolf een volle toren cadeau geeft, heb ik het punt al geteld in gedachten. Na flink sjorren en een tegenaanval van Dolf verliest Wouter een loper en zijn de matkansen verdwenen. Eeuwig schaak eindigt deze bizarre pot (1-2).
Dan gaat het snel... Arnold speelt een geweldige partij op bord 7 tegen Chris Willemse. Ondanks 200 elo-punten meer komt deze speler er niet door bij Arnold. Om 9 uur staat in feite het eindresultaat al op het bord, maar mag deze Chris om onduidelijke redenen geen remise accepteren. In het vervolg gebeurt niet veel en zien we geduldig aan hoe de tijd vooral bij Arnolds tegenstander wegtikt. Aangezien op de klok spelen niet onze stijl is, wordt de remise nu wel aangenomen (1½-2½).

Er gloort winst voor het team want zowel Leo als Paul staan niet slecht. Alleen de stelling van Wijnand ziet er niet zo florissant uit. Arrian lijkt binnen de remisemarge te blijven...
Leo speelt op bord 1 een hele mooie partij tegen Gerard kastelein. Leo wint de kwaliteit en zoekt in het vervolg naar de kill... Het lijkt slechts een kwestie van tijd. Twee stukken van Gerard zijn slechts actief, tegen een volledig arsenaal van Leo. Leo wint meestal met wonderschoon schaak, alleen vandaag geldt de brute aanpak. Twee wat mindere zetten bezegelen zijn lot. Gerard kruipt uit een diep gat en mobiliseert in korte tijd een dodelijke aanval (2½-2½).
Arrian speelt op bord 3 tegen Hans van Calmthout. ook hier staat het na ruim 1½ uur potremise. Ook hier wordt het remise-aanbod afgewezen. Helaas voor Arrian, wiens fitheid gedurende de partij aanzienlijk afnam. Het restant van de partij vergt enorm van zijn krachten, zodat hij in het verre eindspel het hoofd buigt (3½-2½).
Op bord 2 voltrekt zich het drama tussen Paul en Teun Koorevaar. De stelling van Paul ziet er snel wat tochtig uit. Er wordt omzichtig gemanoeuvreerd om uit elkaars handen te blijven. Op zich lijkt de ruil van Pauls dame tegen twee torens nog kansrijk, gezien de promotiekansen van Paul op de koningsvleugel... Helaas creëert zijn tegenstander een nog grotere promotiekans, zodat een kansloos eindspel van toren tegen dame rest (4½-2½).
Wijnand de wizzard van Blijdorp heeft er dan aan bord 5 tegen Klaas de Ruiter al wat benauwde momenten opzitten. Al in de eerste helft van de partij staat de damevleugel van Wijnand onder water... Het tweede uur wordt leuk: een subtiel doorgeschoven pionnetje zet zijn tegenstander voor de keus: Dameverlies of torenverlies na promotie bij Wijnand. Hij kiest voor het laatste en vanaf dat moment laat Wijnand niet meer los. Even oppassen voor mat in twee, maar dat wordt vakkundig gepareerd met stukwinst... (4½-3½ nederlaag).

Helaas, maar nog is Polen niet verloren! Volgende keer op het menu: Nieuwerkerk a/d IJssel 2. (TL Mischa)

   Shah Mata 2                 1714 - RSR Ivoren Toren 4          1635 4½ - 3½
1. Gerard Kastelein            1679 - Leo van Dongen              1745 1  - 0
2. Teun Koorevaar              1750 - Paul Dekker                 1763 1  - 0
3. Hans van Calmthout          1818 - Arrian Rutten               1744 1  - 0
4. Dolf Rijkeboer              1716 - Wouter Scheffer             1590 ½  - ½
5. Klaas de Ruijter            1718 - Wijnand Dobbinga            1631 0  - 1
6. Cor Brouwer                 1648 - Mischa van Vlaardingen      1474 ½  - ½
7. Chris Willemse              1726 - Arnold Rijken               1528 ½  - ½
8. Bert Bonnet                 1660 - Martin Jaspers Focks        1607 0  - 1