Shame Mata ... (13 maart)
RSR 4 heeft zich afgelopen dinsdag 12 maart een heuse weldoener getoond. Zonder acht te slaan op de eigen kampioenskansen werd door het 4 - 4 gelijke spel Shah Mata 2 de gelegenheid geboden nog een jaartje in de 2e klasse te blijven en kon Nieuwerkerk 2 alvast een paar mooie flessen koud zetten...

Het begon helaas al met de afwezigheid van 1e bordspeler Bob, die vergeten was deze match in de agenda te zetten, zodat ik mij weer de rol van invaller mocht toebedelen. Helaas heeft het vergeten door deze en gene ons 3 bordpunten en waarschijnlijk 3 matchpunten gekost.

Voor het eerst in mijn leven nam ik plaats aan bord 1, waar ik tegen Franka van Vlokhoven mocht spelen. Het is waar wat ze zeggen: een ratingverschil van 400/500 punten merk je wel... Op zet 23 stortte bij mij de boel in, zodat ik opgaf. Ik heb voorspellende gaven en voorzag dat het alleen nog maar erger zou worden... Even daarvoor had Martin vrede gesloten op bord 6 met Lourens Willem van der Pijl. Helaas, niks van gezien... (Red: zo op het oog mocht Martin blij zijn met de remise; de stelling leek tamelijk verdacht) Een slecht begin dus: 1½-½ achter.

Arend speelde echter weer een hele puike pot op bord 5 tegen Remy Rutjes, waarin hij positioneel en materieel voor kwam te staan. Hij rondde prachtig af... (1½-1½). Daarna was ook genieten: Mark kwam steeds beter te staan in zijn partij tegen Willem Langstraat (bord 3) en creëerde promotiekansen. Toen zijn tegenstander toren en koning op één lijn had, schoof Mark zijn toren daartussen, waarna promotie onvermijdelijk werd. Heel sterk gespeeld (1½-2½). Mijn collega bij de bibliotheek Dolf Rijkeboer had de pech tegen Paul te moeten spelen op bord 2. Langzaam verwurgde Paul zijn tegenstander. En passant verdwenen er pionnen bij de zwartspeler van het bord en kwam de koning op nare velden te staan. Toen ook zijn toren gesnaaid werd gaf hij op... (1½-3½).

Ja, wat kan er dan nog fout gaan? Arrian, Wouter en Leo staan dan nog helemaal in evenwicht. Drie remises lijken logisch... Helaas kantelt de partij bij Leo, in een moment van onachtzaamheid verliest hij een loper. De remiseverzoeken aan de borden van Arrian en Wouter worden geweigerd. Leo moet helaas zijn partij opgeven tegen Leo de Jong (bord 7). Ik liet hem in verloren stelling doorspelen, zolang er nog wat te bewegen viel... Desondanks toch goed ingevallen, op één foutje na... (2½-3½). Arrian en Wouter lijken zich in het vervolg aan de opdracht te houden: remise...

Arrian op bord 4 tegen Bert Bonnet neutraliseert vakkundig iedere dreiging en weet de impuls op winst te spelen te onderdrukken. Resultaat: remise (3-4). Het wachten is dan op het laatste halfje dat er echt aan zit te komen... Met respectievelijk 5 en 6 minuten op de klok lijkt er op bord 8 geen vuiltje aan de lucht voor Wouter in zijn partij tegen Yme van Vugt. Waar ging het dan fout? Behalve remise leek er ook winst te gloren voor Wouter; hij kon een pion nemen en met een pion doorstomen naar de achterlijn. Het ruilen van de paarden vond ik niet zo verstandig, omdat daardoor de pion afgeremd kon worden met de toren. Schaakjes met de eigen toren drijft de koning van de tegenstander naar een punt waar je hem niet wil hebben, namelijk bij de eigen onbeschermde pionnen. De koning gedraagt zich als Pac-man waarna de tegenstander kan opstomen via de h-lijn. Als in het vervolg de respectieve torens sneuvelen op de doorgebroken pionnen blijft de tegenstander achter met een promotiewaardige pion. Eindstand 4 - 4. (TL Mischa)

   Shah Mata 2                 1679 - RSR Ivoren Toren 4          1676 4  - 4
1. Franka van Vlokhoven        1954 - Mischa van Vlaardingen      1462 1  - 0
2. Dolf Rijkeboer              1763 - Paul Dekker                 1878 0  - 1
3. Willem Langstraat           1683 - Mark Beijen                 1749 0  - 1
4. Bert Bonnet                 1620 - Arrian Rutten               1711 ½  - ½
5. Remy Rutjes                 1679 - Arend Bongers               1694 0  - 1
6. Lourens Willem van der Pijl 1629 - Martin Jaspers Focks        1610 ½  - ½
7. Leo de Jong                 1560 - Leo van Dongen              1728 1  - 0
8. Yme van Vugt                1546 - Wouter Scheffer             1574 1  - 0