Team 4 voorkomt einde der Wereld (22 december)
21 december, vrijdagavond: Clubavond! Het weer is wat onbestendig, het NIVON lonkt; binnen staan de kachels in de ruimtes op respectievelijk te heet of diepvries... Zowel het 3e als het 4e spelen...
Waar er gespeeld wordt is nog niet duidelijk, zodat ik als een kip zonder kop met spullen loop rond te sjouwen tussen de verschillende ruimtes. De eerste tegenstanders arriveren en beginnen al net zo doelloos als ik door het gebouw te bewegen.
Op miraculeuze wijze komt er rond 8 schot in de zaak; het 3e speelt beneden en het 4e boven... Herman keetbaas schudt mismoedig het hoofd: “Het derde heeft nog nooit gewonnen in de benedenzaal”. Herman is mayaprofeet...”
Niet zo lang geleden deed Nieuwerkerk 2 aan ons het verzoek de januariwedstrijd te vervroegen naar 21 december. Tsja, als de wereld op punt staat verzwolgen te worden, dan kan je net zo goed op die dag een competitieduel spelen. Op een week moment besloot ik er daarom op in te gaan; hun wedstrijdleider bevestigde dat het om de gehele match ging en niet om een paar vooruit te spelen wedstrijden... Hoofd interne competitie Leo de Jager kon mij wel wurgen, het programma van de interne op zijn kop! Even daarna kwam ook nog het verzoek om ook nog twee vooruitgeschoven wedstrijden vooruit te schuiven naar 14 december; zelfs voor siliputtyivereniging RSR was dit echt een brug te ver.



Na het debacle bij SO Rotterdam moest er maar eens gewonnen worden met een compleet team en aldus geschiedde...
Nadat op het laatste moment Paul Dekker in moest vallen bij het derde hadden we het geluk dat Ed van Doorn nog in het gebouw was en voor ons in kon vallen. Zelf viel ik in voor Lola.
Het begin was slecht; Mark, die zich toch al niet zo goed voelde en daarom op bord 8 plaatsnam, verloor van Ton van der Linden. Deze wiskundeleraar speelde de partij van zijn leven en maakte het af met dame en paard. Mark was er helaas deze avond niet zo bij met zijn hoofd. Mark kennende komt er nog een imposante scorereeks aan. Niet veel later kon ik op bord 7 de score gelijk trekken in mijn partij tegen Leen Klein. Alhoewel het er op leek dat ik de hele partij een pionnenmeerderheid zou behouden, moest ik rekening houden met scherpe offerwendingen. Al met al leek de partij zich te ontwikkelen binnen de remisemarge tot ik een toren geschonken kreeg. Ed speelde aan bord 4 een meer dan verdienstelijke partij tegen Joost Molenaar waarin hij afwikkelde naar een schijnbaar gewonnen pionneneindspel met beiden 1 toren. Nauwkeurig spel van zijn tegenstander leidde de remise in. Arrian aan bord 2 was ook niet helemaal fit deze avond waardoor ik hem bij voorbaat de optie remise had gegeven. Het verliep tegen Han van der Hoeven echter iets anders, Arrian's paard en torens braken binnen waarna mat ondekbaar zou worden. Martin op bord 5 leek ook af te stevenen op een remise tegen Willem van der Wel: Ongelijke lopers en te blokkeren pionnenketens. Een slimme combinatie en een beetje medewerking brak de hele stelling open waarna de keuze was promoveren op a of h...
Met 3˝–1˝ was het comfortabel wachten. Wouter's stelling (bord 6) was minimaal remise en Arend's stelling (bord 3) was ook zeer remisewaardig. Bob had een pluspion, zodat ik hem de opdracht gaf remise aan te bieden, nadat ik hem eerst remise had laten afwijzen. Ik had hem al genoteerd, want zowel Bob als Hans Ranft stonden elders zeer geanimeerd te keuvelen tot de partij weer hervat werd.
Wouter had inmiddels een zeer veelbelovende stelling opgebouwd tegen Hugo Trimp. Een mooie paardvork op beide torens luidde het einde in. Zijn tegenstander dacht de dreiging te pareren door met een toren Wouter's dame aan te vallen. Dit kostte de toren en de partij, waarmee de match gewonnen was. Arend kreeg daarop in minstens gelijke stelling prompt remise aangeboden van de teamleider Sjaak van der Linde. Hieraan voorafgaande ging een mooie positionele partij, waarin het steeds weer om het evenwicht ging en het zoeken naar en pareren van wederzijdse kleine dreigingen. De snipverkouden Bob speelde aan bord 1 een mooie partij van Hans Ranft. Nadat Bob een pion won, was het zoeken naar aanknopingspunten. Hans Ranft bouwde een mooie vesting, waardoor de partij lang in evenwicht zou blijven. Ook het ingenomen medicijn van Limburgse brouwer bood onvoldoende soellaas.
Na de match hoorde ik nog de teamleider van Nieuwerkerk nog tegen Arrian foeteren: “Dit doe ik nooit meer!” Zijn verwijt begrijp ik nog steeds niet... Conclusie: Einduitslag 5˝–2˝... de teamleider is blij; dit geldt als een 4-punter, omdat Nieuwerkerk 2 de tot dan toe ongeslagen nummer 1 van klasse 2C was...
Ondertussen werd het het steeds duisterder in de Grote Zaal, waar Dordrecht 3 voor een stunt zorgde door het derde te slachten... De enige Mayavoorspelling die op de 21e uitkwam... (TL Mischa)

   RSR Ivoren Toren 4     1679 - Nieuwerkerk a/d IJ. 2  1566 5˝ - 2˝
1. Bob Hoos               1911 - Hans Ranft             1849 ˝  - ˝
2. Arrian Rutten          1711 - Han van der Hoeven     1208 1  - 0
3. Arend Bongers          1694 - Sjaak van der Linde    1832 ˝  - ˝
4. Ed van Doorn           1724 - Joost Molenaar         1642 ˝  - ˝
5. Martin Jaspers Focks   1610 - Willem van der Wel     1644 1  - 0
6. Wouter Scheffer        1574 - Hugo Trimp             1410 1  - 0
7. Mischa van Vlaardingen 1462 - Leen Klein             1638 1  - 0
8. Mark Beijen            1749 - Ton van der Linden     1309 0  - 1