Het vierde: Tafelen in Ridderkerk (11 oktober)
Dinsdag reed zo'n beetje het complete wagenpark dat RSR rijk is naar Ridderkerk... Ter illustratie: Bij het derde rijdt niemand auto en willen de meesten zelfs niet als passagier naar de dorpen die ons in de competitie zijn toebedeeld: "Fuck the auto!!" kreeg ik ooit als antwoord op de vraag of iemand mee wilde rijden... Het vierde is een beschaafd team met alleen maar nette mensen met dito tafelmanieren... :-) Daar spelen mensen die mij (teamleider) dan ook netjes vragen: "Ik sta gewonnen, mag ik het afmaken?" Kijk, zo moet het!

Wij mochten dus in Ridderkerk aantreden in een geinig zaaltje waar ook de plaatselijke etherpiraat SLOR zijn uitzendingen verzorgt. Opvallend bij, deze toch niet zo grote, vereniging was de grote opkomst van spelers die aan de interne meedoen. Leo merkte terecht op dat het daar drukker was dan bij Charlois Europoort. Wel, grote opkomst interne en een bondswedstrijd is wel iets teveel gevraagd voor de wat krappe afmetingen van hun speellokaal. Zelf zaten wij op de lagere borden rug aan rug met de spelers van de interne competitie; en als je dan de pech hebt tegen de meest massieve speler te zitten, dan wordt het benauwd...

We wonnen met 5 - 3 en ik laat in semi-willekeurig volgorde de spelers zelf aan het woord. Ik heb namelijk alleen de wedstrijd van mijn buurman gezien (Wouter) vanwege de zeer beperkte loopruimte in de zaal. (Als ik naar de wc wilde werd ik over 2 tafels geschoven in de richting van het sanitair.) Ik heb Mark beloofd om tactische redenen geen openingsinformatie te verschaffen in dit verslag.

Wouter (7): Opening: Rijsttafel. Fantasieloos gepruts, remise overeengekomen vóór zet 20. Snel vergeten. (commentaar TL'er: Dat doen we in het zelfde tempo als je partij)
Martin (6): Nog geen verslag, wel een nederlaag.
Arend (5): Opening: Rijsttafel. Arend besloot dat hij ditmaal niet mat gezet wilden worden en koos daarom voor de veilige opstelling met g3 en Lg2. Na een reeks planloze zetten, afgewisseld door lafhartige witte zetjes kwam zijn tegenstander in het voordeel en kon de standaardaanval met de opmars van de f pion naar f4 uitvoeren Om duistere redenen koos zijn tegenstander echter voor afruil van de f pion voor de witte e pion. Na stukkenruil op e4 hield zwart nog wel een licht voordeel over dat hij nog risicoloos tot middernacht had kunnen uitmelken. Arend nam daarop zijn enige goede beslissing van die avond: hij bood remise aan, zonder de teamcaptain te consulteren, daarmee zijn toekomstkansen ernstig in gevaar brengend. Omdat Ridderkerk toen nog op voorsprong stond door een snelle overwinning op bord 6 werd zijn remiseaanbod geaccepteerd. (commentaar: TL'er: Het was ook moeilijk de tafel te bereiken)
Paul (2): Na 5 achtereenvolgende nederlagen met zwart (!) , waarvan 2 tijdens het PK en vervolgens 3 in de voorronde CL, werd het hoog tijd mijn zwarte openingsrepertoire weer 'ns wat op te poetsen. Dat moest vanavond dan maar gebeuren in de match tegen Ridderkerk : Tegenspeler Bas Kuijper op bord 2, in lang vervlogen tijden lid van Wester Toren ( Rob van der Lee moest ik de groeten van hem doen! Bij deze dus. ), wilde daar in eerste instantie niet aan meewerken, maar in het vergevorderde middenspel na de Knackebrodopening overspeelde hij zijn hand met wel zéér bruusk oprukkende g- en f- pionnen, tegelijkertijd het centrum aan zwart latend. De van daaruit wegsprintende e- pion bracht, terzijde gestaan door 'n overmate actief paard ( b8-d7-f6-g8-e7-f5-d4 ) de beslissing ten gunste van zwart. Bas ging toen aan de rode wijn.........
Mark (3): Ik had zelf een vreemde aparte opening (De visschotelopening) waarbij ik probeerde van het begin druk te zetten op de koningsvleugel. Dat lukte later heel aardig en de druk werd ook steeds groter. Dat ging ook wat makkelijker toen hij met de G-pion ging spelen waardoor de druk op de koning steeds groter werd. Nadat hij een kwaliteitoffer deed hoopte hij eruit te komen, maar ik kon de loper pakken voor 2 eenzame pionnen en uiteindelijk maakte moest Teun Koorevaar z'n dame weggeven om niet mat te gaan en gaf op.
Bob (1): Van Bob heb ik de hele partij gekregen; De Hamburgeropening. 18 stille zetten en toen in één keer uit! Iedere zet van de tegenstander leidt tot minimaal twee stukken verlies. Mooie partij!
Leo (4): Het was zweten....na de boerenkoolopening ging het lang gelijk op maar na heel wat duwwerk wist Leo het centrum in handen te krijgen, geholpen met het loperpaar werd de tegenstander langzaam geprakt tot een hutspotje. Na afloop gelijk een plaatje aangevraagd (zangeres zonder naam) en verder gegaan met de stoelendans. Mooi kippenhok deed me een beetje aan het Nivon denken en deze Ridders hebben een verrassend drukke interne dat is toch vrij uniek binnen de RSB, Charlois zou er bv een voorbeeld aan kunnen nemen.
En ik zelf speelde ook met zwart (8). In de Sowjetopening ging het lang gelijk op; te lang naar mijn zin. Ik meende een paard te kunnen offeren tegen drie pionnen en een lekker open steppe in het vooruitzicht. Een tussenschaakje door de tegenstander met de loper gooide roet in het eten en ik werd opgezadeld met een vervelende loper op e6 die daar nog lang bleef. Uiteindelijk werd mijn paard overbelast en ruilde ik hem voor twee pionnen. Dit deed de partij kantelen. Helaas fixeerde ik mij op materieel voordeel en zag het door Bob geziene kwaliteitsoffer op e6 een zet te laat. Met andere woorden ik zag mat in drie over het hoofd. Toen ik het wel uitvoerde had hij inmiddels een vluchtweg. Op zet 44 promoveerde zijn a-pion en kwam aan deze lange, lange partij een einde.

Zo kwam een einde aan een mooie maaltijd. (TL Mischa)

   Ridderkerk 1          1678 - RSR Ivoren Toren 4     1701 3  - 5
1. Frans Frishert        1682 - Bob Hoos               1911 0  - 1
2. Bas Kuijper           1803 - Paul Dekker            1878 0  - 1
3. Teun Koorevaar        1750 - Mark Beijen            1749 0  - 1
4. Tuvshin Boldoo        1666 - Leo van Dongen         1728 0  - 1
5. Frank van Manen       1738 - Arend Bongers          1694 ½  - ½
6. Wim Lagendijk         1586 - Martin Jaspers Focks   1610 1  - 0
7. Jelle van den Berg    1545 - Wouter Scheffer        1574 ½  - ½
8. Teus Punt             1658 - Mischa van Vlaardingen 1462 1  - 0