RSR Ivoren toren 4 pijnlijk onderuit tegen Krimpen 3 (13 februari)
De kachels in het bovenzaaltje van het Nivon waren flink opgestookt om op vrijdag 10 december met team 4 onze tegenstanders van Krimpen 3 een warm onthaal te geven. Na een rustig begin brak de strijd los.

Andreas stoomde op met zijn a-pion (a5-a4-a3), maar dit pakte niet zo goed uit. Hij kreeg het moeilijk en moest snel al zijn stukken ontwikkelen om niet direct ten onder te gaan.

Bob kwam opgefrist binnen (had enige tijd van de kou genoten toen hij moest wachten op de trein), en na een zet of zes had hij zijn aanvankelijke tijdsachterstand al weer ingelopen.

Mark kreeg alle ruimte van zijn tegenstander, maar moest wel oppassen. Aanvankelijk ontweek hij alle gevaren en hield een klein voordeel.

Maarten koos voor een mooie Maroczy tegen het Siciliaans van zijn tegenstander. Toen hij ook nog het loperpaar in de schoot geworpen kreeg zag het er goed uit.

Op bord vijf sprong het paard van Paul er vlijtig op los (h6-f5-d6). Na tegengestelde rokades stond Paul wel een beetje onder druk, maar "compleet gewonnen" zoals zijn tegenstander na afloop claimde bleek het niet te zijn. Paul verdedigde zich taai en loerde op zijn kans. Toen zijn tegenstander te ver ging was hij er als de kippen bij om met eerst met zijn toren en daarna dame de witte stelling te overrompelen.

Arend speelde zoals al vaker dit seizoen een prima eerste helft. Hij kreeg groot voordeel, drong zijn tegenstander terug (alle diens stukken stonden op een gegeven moment op de achterste rij), maar na het ruilen van de dames miste hij scorend vermogen. In de laatste minuten waren er grote kansen over weer, maar helaas sloeg Arend met het verkeerde stuk op g5. In plaats van met het paard te slaan en een dodelijke batterij op te bouwen, sloeg hij met de toren met schaak, maar nadat de koning een stapje opzij had gedaan, bleek hij hiermee in het mes gelopen te zijn en moest de nul incasseren.

Arrian kwam prima uit de opening, maar daarna gingen zijn stukken allemaal achteruit. Hierdoor stond hij na een zet of vijftien weer lekker defensief. Aanvankelijk maakte de teamleider zich hier geen zorgen over aangezien Arrian zich altijd wel redt in dergelijke stellingen. Toen hij echter verrast werd op f6 en zonder enige compensatie een pion verloor, rezen toch enige zorgen.

Temeer omdat Wouter na aanvankelijk prima een kwaliteit gewonnen te hebben in een klassieke Konings-Indische stelling een flinke aanval over zich heen ging krijgen. Hij speelde nog het sterke Tfc1!, maar kwam jammer genoeg niet op het idee om daarna als een haas met zijn koning naar de damevleugel te vluchten. Nu was de witte koning kansloos tegen het geweld dat op hem neerdaalde en ook de nodige wanhoopsoffers konden Wouter niet meer redden.

Toen Mark op bord drie pardoes de fout in ging met ...Ld5? begon het erg zorgelijk te worden. Maarten gaf enig hoop door eerst een kwaliteit te winnen, maar vervolgens leverde hij een derde pion in en ging roemloos ten onder.

Het was dus duidelijk dat de slag op de bovenste borden gewonnen moest worden. Bob en Andreas moesten allebei doorspelen, de laatste zelfs in een wat mindere stelling. Dat deze kopmannen prima de druk aankunnen bleek weer eens te meer. Bob vloog zijn tegenstander aan met f4-f5! en wist het knap af te maken toen zijn tegenstander in een matnet liep.

Ook Andreas dirigeerde zijn stukken richting koning. Dit kostte een pionnetje, maar met zijn torens en paard wist ook hij een mat af te dwingen.

Arrian had zich ondertussen knap naar remise geknokt, maar dit was helaas te weinig voor de overwinning. Met 3½-4½ een pijnlijke en ook wel wat onnodige nederlaag. Toch mogen de spelers niet ontevreden zijn met hun vertoonde spel, alleen het echte coole ontbrak er dit keer aan. (Dolf)

   RSR Ivoren Toren 4       1775 - Krimpen a/d IJssel 3     1805 3½ - 4½
1. Andreas Iliopoulos       1893 - Hans Ranft               1850 1  - 0
2. Bob Hoos                 1893 - Jan Sluiter              1815 1  - 0
3. Mark Beijen              1796 - Bert van Brussel         1745 0  - 1
4. Maarten van Doorn        1812 - Remko Moerkerken         1811 0  - 1
5. Paul Dekker              1787 - Evert Mulder             2000 1  - 0
6. Arend Bongers            1768 - Eduard Hoogenboom        1764 0  - 1
7. Arrian Rutten            1704 - David Berendsen          1769 ½  - ½
8. Wouter Scheffer          1548 - Lennart Kraaijenbrink    1684 0  - 1