Team vier redt het niet tegen Nieuwerkerk en lijdt een 3-5 nederlaag (3 december)
Op vrijdag 2 december trad team 4 thuis aan tegen het sterke Nieuwerkerk a/d IJssel 1. Op bord 4 werd Leo van Dongen op het laatste moment ingevlogen als vervanger voor Paul Dekker, die vanwege zeer droeve omstandigheden verstek moest laten gaan (sterkte, Paul!).

Andreas (bord 1, zwart) speelde een creatieve partij en bewees zijn klasse door na eerst wat verzwakkingen te hebben uitgelokt ineens op de witte koning af te gaan en de score te openen door het volle punt binnen te halen.

Helaas was Bob (bord 2, wit) minder succesvol. In een riskante draak met tegengestelde rokades had hij zijn tegenstander positioneel in de tang (vastgelegd centrum en damevleugel + een erg slechte loper van zijn tegenstander) maar pion b3 bleek een nagel aan zijn doodskist. Om die te verdedigen moest hij een toren binnenlaten op c2. Bob was hiervan zo ontdaan, dat hij niet aan de noodrem trok en zijn dame offerde, maar zich kansloos liet oprollen.

De andere zes borden waren op dat moment nog bezig. Arrian (in een paardeindspel) en Arend (in een vrij dichte stelling) speelde met het idee van remises, maar hun tegenstanders leken andere bedoelingen te hebben. Arrian (bord 7, zwart) vergat vervolgens zijn paard te activeren en moest lijdzaam toezien hoe hij naar een nederlaag werd geschoven.

Leo van Dongen (bord 4, wit) speelde op maximale activiteit, maar vergat daarbij een pionnetje op d4 terug te slaan. Zijn tegenstander nam knap het initiatief over en Leo moest volop in de denktank om de schade te beperken. Dit lukte wonderwel en hij kon nog vluchten in een toreneindspel. De zwarte vrijpion op b2 was zeer gevaarlijk maar doordat Leo vocht als een leeuw lukt het zijn tegenstander uiteindelijk niet om door te bijten.

Wouter (bord 6, wit) speelde een mooie partij en door actief spel overspoelden zijn pionnen geleidelijk de hele damevleugel van zijn tegenstander. Zijn tegenstander probeerde nog een tactische boei te grijpen met een offer op h3, maar uiteindelijk kon deze het hoofd niet boven water houden.

Terence (bord 8, wit) kwam actief uit de opening, maar vergat na de tegengestelde rokades te gaan stormen met g4. Nu kwam er een interessant gevecht met lichte stukken op het bord. In ruil voor een pion, kreeg Terrence twee schitterend sterke paarden. Even leek er zelfs zich op voordeel, maar mede door de tijdsdruk moest hij toch in remise verzanden.

Arend (bord 5, zwart) kon aanvankelijk rustig de krant lezen omdat zijn tegenstander behoorlijk verlaat was. Daarna was het echter hard werken. Toch wist hij in het middenspel de nodige kansen te krijgen. Hij kon zelfs de nodige activiteit meenemen in het eindspel, maar daar greep hij vreselijk mis en verloor een loper. Hij vocht daarna nog dapper door, maar dit mocht niet meer baten.

Mark (bord 3, zwart) moest nu winnen om er nog een gelijkspel uit te slepen. Zijn tegenstander dirigeerde echter de stukken naar zijn koning. Aanvankelijk verdedigde Mark dit keurig, maar door enkele verzwakkende pionzetten en een net ongelukkige afwikkeling, kwam Mark in een helaas verloren toreneindspel terecht. Mark vocht met weinig tijd nog voor wat hij waard was, maar moest uiteindelijk de vlag toch strijken.

Al met al een 3-5 nederlaag, hoe pijnlijk ook, waar we ons niet voor hoeven te schamen. (Dolf)

   RSR Ivoren Toren 4       1731 - Nieuwerkerk a/d IJssel 1 1829 3  - 5
1. Andreas Iliopoulos            - Edo Pouwelse             1906 1  - 0
2. Bob Hoos                 1893 - Leon Willemen            1899 0  - 1
3. Mark Beijen              1796 - Rob Hoogland             1868 0  - 1
4. Leo van Dongen           1659 - Cees Klein               1849 ½  - ½
5. Arend Bongers            1768 - Jeroen Eijgelaar         1810 0  - 1
6. Wouter Scheffer          1548 - Wilfried Graveland       1823 1  - 0
7. Arrian Rutten            1704 - Johan de Koning          1780 0  - 1
8. Terence Siegers          1749 - Leen Klein               1696 ½  - ½