Team 4 laat CHESS glippen (15 oktober)
Na een voorgift van twee punten (Wouter en Mark hadden zich vorige week al kranig, maar helaas tevergeefs geweerd) was er de schone taak voor team 4 om dit recht te zetten.

Terence kreeg een Scandinavisch met Dxd5 gevolgd door Dd6 voor zijn kiezen. In het middenspel was er wat getouwtrek en probeerde zijn tegenstander met ...b5 het spel naar zich toe te trekken. Er bleven echter wel wat zwakke velden achter en na nog wat geruil en enig zenuwachtig overleg accepteerde Terence het remiseaanbod.

Arend kreeg een geïsoleerde pionstelling op het bord. Die zag er best aardig uit omdat hij de iso-d met een loper op d5 kon afstoppen. Toch had zijn tegenstander nog flink wat tegenspel. De stelling ging open en Arend leek even een pion te verliezen, maar met een mooie onderste rij truc wist hij dit te voorkomen en besloot in een gelijk toren-paard tegen toren-lopereindspel remise aan te nemen.

Arrian had speciaal gevraagd om zich met zwart lekker in zijn schulp te mogen terugtrekken. Maar toen zijn tegenstander met e4 de stelling wilde openen, bleken ineens zijn stukken toch op de goede velden te staan. Zijn tegenstander kreeg een zwakke pion die een paar zetten later gewoon van het bord viel. Arrian had nog ruim tijd om de trucjes van zijn tegenstander bekwaam te ontwijken en de vis op het droge te trekken.

Hierna waren dus nog drie borden bezig en daar moesten minimaal 2 en liefst 2½ uit gescoord worden. Dit zag er ook best goed uit, want alle drie stonden beter.

Bob Hoos was wat verlaat begonnen doordat hij ontvoerd was door een verkeerde tram, maar ontnuchterd met behulp van een flink aantal koppen koffie trok hij de partij beetje bij beetje naar zich toe. Zijn tegenstander bood nog flink tegenstand, maar onder genot van een biertje bliksemde het krachtzetten en uiteindelijk knalde hij een mat op het bord.

Ook onze nestor Paul D. zette zijn partij goed op, veroverde het centrum en scheepte zijn tegenstander op met zwakke pionnen en passieve stukken. Hij zwom in weelde maar toen zijn tegenstander er ineens een kwal tegen aan gooide, werd het al wat meer vissen in troebel water. Paul kon echter een kwal terug offeren, kwam weer beter te staan, maar liet in tijdnood de zwarte dame op bezoek komen. Hij was hier van zo ondersteboven, dat hij niet de tegenwoordigheid van geest had, om nog een remise te maken en viste volledig achter het net. Jammer Paul!

Man of the match was echter onze Griekse aanwinst Andreas: hij kreeg een lastig variant voorgeschoteld tegen zijn Benko, maar wist de problemen met het gepende paard op e7 goed op te lossen en kon gaan jagen op de zwakke witte pionnen. Even dreigde hij de controle te verliezen door een onvoorzien offer op c5, maar ook daarna was de stelling nog in zijn voordeel. Met een goede techniek en een beetje geholpen door de tijdsdruk bij zijn tegenstander wist hij een mooi punt binnen te halen.

De 4-4 was hiermee een feit. Er hoefden geen gele kaarten toegekend te worden, alleen moet Bob nog plassen voor de dopingcontrole. Om maar te zwijgen over zijn where-abouts ... (Dolf)

   RSR Ivoren Toren 4       1749 - CHESS 1              1851 4  - 4
1. Mark Beijen              1796 - Ron Burgerhout       2045 0  - 1
2. Bob Hoos                 1893 - Martin van der Hidde 1852 1  - 0
3. Andreas Iliopoulos            - Erik Smeekes         1883 1  - 0
4. Paul Dekker              1787 - Jos Kruidenier       1824 0  - 1
5. Arend Bongers            1768 - Rene Mersch          1795 ½  - ½
6. Wouter Scheffer          1548 - Bas van Driel        1873 0  - 1
7. Arrian Rutten            1704 - Cenk Ergen           1773 1  - 0
8. Terence Siegers          1749 - Jan van Elburg       1766 ½  - ½