TEAM 3 op visite bij De Willige Dame (9 februari)
Vorig jaar juni sloot Visser's Poffertjessalon op de Groenmarkt de deuren. Als gevolg daarvan moesten de schakers van De Willige Dame omzien naar een nieuwe speellocatie. Dat is nu geworden de Trinitatiskapel in de Vriesestraat in het historisch centrum van Dordrecht. In gebruik door de Lutherse Gemeente aldaar, en geldend als Rijksmonument en religieus erfgoed. We speelden dus op gewijde grond en dat bleek later op de avond van de 7e februari 2017 een heilzame uitwerking te hebben op het presteren van ons derde team. In de vooraf als zéér lastig gekenmerkte uitwedstrijd tegen de op papier sterkere ploeg uit Dordrecht wisten de onzen heel knap weg te komen met een zwaar bevochten gelijkspel. Moeilijk leken we het des te meer te krijgen, omdat er met twee invallers voor Lola en Mark aangetreden moest worden. Wouter en teamleider Paul zelf, twee toppers van het dit seizoen tot dan toe zo succesvolle vierde zouden hun plaatsen innemen.

De strijd was nog maar nauwelijks ontbrand of onze dappere Sebastiaan Janse wist willige Tabitha Snikkers te verleiden tot het met haar dame veroveren van een lichtelijk vergiftigd wit pionnetje op b3. Te laat doorzag ze toen de dreigende insluiting van hare majesteit: Na zo'n vijf kwartier spelen stond de 1-0 voor ons op het scorebord! Een geweldige opsteker, die echter anderhalf uur later gevolgd werd door een nederlaag van Michael Fung op bord 1 tegen Edwin van Dongen, waarbij Michael op ongelukkige wijze een volle toren verspeelde: 1-1.

Arend Bongers, met zwart zijn vertrouwde Caro-Kann spelend tegen Johan Went, wist de kwaliteit te winnen en dwong op krachtige wijze de winst af: Ook nu was de voorsprong van korte duur, want niet veel later werd Paul Dekker uitgeteld door de nog altijd sterk spelende Remco van Vaalen, nadat hij op Konings-indische dwaalwegen verdwaald was.

Bij deze 2-2 stand, in de langzaamaan naderende tijdnoodfase, namen Maarten van Doorn tegen Hans Nunnikhoven, alsmede Dick Straathof tegen Joop de Jong, het verstandige besluit geen ijzer met handen te breken en remise overeen te komen: 3-3.

Op dat moment durfde ik zelfs aan 'n kleine overwinning te denken: Wouter met een kwaliteit meer en Bob met een wellicht remise te houden stelling zouden dan die anderhalve punt moeten scoren. Dat bleek uiteindelijk te veel gevraagd. Naomi Snikkers was niet zo gewillig als haar jongere zus en bracht Bob Hoos in uiterste tijdnood tot overgave. Maar het laatste woord had toch Wouter Scheffer. Hij werd onze held van de avond door de, met veel ELO-punten meer, hogeringeschatte Freek Schouten verrassend te vloeren: 4-4.

Alles overziend 'n geweldige teamprestatie! Volgende wedstrijd: 10 maart, THUIS, tegen Erasmus 2 en dan volledig? (TL Paul D.)

   De Willige Dame 1       1903 - RSR Ivoren Toren 3      1800 4  - 4
1. Edwin van Dongen        1968 - Michael Fung            1878 1  - 0
2. Remco Daniel van Vaalen 2123 - Paul Dekker             1797 1  - 0
3. Joop de Jong            1974 - Dick Straathof          1822 ½  - ½
4. Freek Schouten          2106 - Wouter Scheffer         1579 0  - 1
5. Hans Nunnikhoven        1859 - Maarten van Doorn       1843 ½  - ½
6. Naomi Snikkers          1892 - Bob Hoos                1854 1  - 0
7. Tabitha Snikkers        1555 - Sebastiaan Janse        1769 0  - 1
8. Johan Went              1747 - Arend Bongers           1859 0  - 1