Ook Team 3 gaat onderuit.... (9 oktober)
Ons derde team was het enige achttal dat nog niet aan de bak was geweest in de nieuwe competitie. Na nederlagen van het eerste, tweede en vijfde team en slechts één overwinning van het vierde was het aan het derde de opdracht om de negatieve spiraal te doorbreken. Omdat Lola als boegbeeld van dat team niet van de partij kon zijn wegens haar deelname aan het jaarlijkse BASAMRO-toernooi in Moermansk, moest TL Paul D naarstig op zoek naar een invaller. Uiteindelijk besloot deze zichzelf maar op bord 1 te installeren in de strijd tegen Dordrecht 2.

Het feit, dat ik reeds kennis heb mogen nemen van het verslag van Dordtse zijde over deze match, geeft mij de gelegenheid om het al of niet eens te zijn met hun visie op het gebeurde afgelopen vrijdag 8 oktober in de bovenzaal van het Nivon. De kop boven hun verhaal luidt: "Dordrecht 2 ontsnapt in Rotterdam." Volstrekt mee eens, is ook mijn conclusie.

Na zo'n 2 uur spelen waren kort na Arend en Bob al remise overeengekomen met hun respectievelijke tegenstanders Marcel Pluymert en Hans Berrevoets. Daarna kwamen we op voorsprong doordat Sebastiaan tegen Ben Sitton zijn voordelige eindspel op instructieve wijze tot winst wist te voeren. Knap gedaan!

Niets wees er toen op dat we deze pot zouden gaan verliezen. Temeer niet, omdat Maarten in zijn partij tegen Victor van Blommestein met een paard méér op weg leek naar vergroting van deze voorsprong. Helaas wist deze Victor te profiteren van 'n grote onachtzaamheid van onze Maarten, waardoor diens toren op b8 de mist inging: 2-2 ipv 3-1.

Zeer kort daarop ging het helemaal mis met de onzen, toen zowel Paul D als Michael tenondergingen. Paul leek Iwahn Apon in bedwang te kunnen houden in de strijd om veld d4 in de Koningsindiër, maar juist op het moment dat hij daar een paard posteerde, bleek dit de overduidelijke en beslissende fout te zijn! En wat Michael overkwam valt nauwelijks met droge ogen na te vertellen: een remisevoorstel van Ton Slagboom werd gezien de achterstand van 2-3 afgeslagen, maarrrr....niet veel ogenblikken later liet Michael zijn door 'n zwarte pion belaagde dame weerloos aan de vijand over......2-4.

Uiteraard lag het toen voor de hand dat Wim Jongeneel met een remiseaanbod tegenover Mark de Dordtse overwinning wilde veilig stellen. Gezien de stelling was dit ook nauwelijks te weigeren. Het slotakkoord werd verzorgd door Dick, die ondanks tijdnood de andere Victor (Koppelaar) een oogverblindend mat wist voor te toveren. Eindstand 3½-4½.

Al met al: Een teleurstellend begin van deze jaargang. We hebben wat goed te maken. Laten we daarmee beginnen op 4 november, wanneer team 3 het (opnieuw THUIS) opneemt tegen WSV 1. En met Lola er dan bij moet dat zeker lukken, niet? (Jullie TL Paul D)

   RSR Ivoren Toren 3      1826 - Dordrecht 2             1860 3½ - 4½
1. Paul Dekker             1797 - Iwahn Apon              1866 0  - 1
2. Michael Fung            1878 - Ton Slagboom            1900 0  - 1
3. Arend Bongers           1859 - Marcel Pluymert         1922 ½  - ½
4. Bob Hoos                1854 - Hans Berrevoets         1896 ½  - ½
5. Maarten van Doorn       1843 - Victor van Blommestein  1770 0  - 1
6. Dick Straathof          1822 - Victor Koppelaar        1825 1  - 0
7. Mark Beijen             1789 - Wim Jongeneel           1877 ½  - ½
8. Sebastiaan Janse        1769 - Ben Sitton              1825 1  - 0