Jeugd redt derde team (19 maart)
Vrijdag 18 maart was HZP Schiedam 1 de gast van team 3 in het Nivon. Voor de gasten stond niets meer op het spel. Door ziekte van kopman John van Baarle was het team verzwakt. Bij ons waren Sebastiaan Janse en Maarten van Doorn opgeroepen als invallers. Daarmee riep het derde het grootste aantal spelers op van alle teams in RSB klasse 1A. Bij winst kon het derde, als beste nummer twee in de eerste klasse, de extra promotieplaats innemen die vrijkomt als RSR 2 en Charlois 3 niet degraderen uit de 3e klasse KNSB.

Als eerste was Arend (bord 5) klaar. Zijn tegenstander Frans Groeneweg nam met wit in een Engelse partij geen enkel risico. Na ruil van een aantal stukken en het doorschuiven van de d-pion naar d5 – wat een mooi veld voor zijn paard of loper had kunnen worden - hielp hij zijn aanvalskansen om zeep. Hierna bood hij remise aan, wat moeilijk geweigerd kon worden.

Alek leek met wit tegen Aad Juijn aan bord 2 niet helemaal goed uit de opening te komen. Maar toen Juijn een witte pion niet direct terugnam op e5 maar Lg3 inlaste kon Alek met Lg5 een kwaliteit buit maken, waarna het pleit al gauw beslecht was. Wie de partijen van Alek ziet krijgt de indruk dat het kinderlijk eenvoudig is om topscorer in de 1e klasse te worden.

Nu stonden we voor met 1½-½, maar was er nog geen uitzicht op een overwinning. Maarten had wel een mooie drukstelling tegen Turkenburg (bord 8), maar de stellingen van Mark en Sebastiaan leken niet erg gezond, terwijl de andere borden nog in evenwicht waren. Mark (bord 6, wit) had tegen Schukking in de opening een pion verspeeld maar kreeg wel kansen op een koningsaanval met de zware stukken. De koningsstelling van Sebastiaan (bord 7, zwart tegen Daan van Loenen) was verminkt en hij stond een pion achter.

Maarten maakte het karwei mooi af, de dame van zijn tegenstander stond opgeborgen op h8 terwijl zijn koning op f8 werd belaagd door paard, toren en dame. Tussenstand 2½-½. Nu het tegen elven liep, de gaskachels onder luid gekreun de temperatuur opjoegen en het zuurstofgehalte zover afnam dat alleen elektronische rekenwonders nog goede zetten konden produceren werd het echt spannend. De stelling van Mark was erg complex; Schukking had een paard geofferd voor een vrijpion die minimaal goed voor remise zou moeten zijn. Michael (bord 3) hield ondertussen een remiseaanbod van Daniël van Loenen in beraad. Met het oog op de andere borden kon hij dit niet aannemen. Hij moest door koots Keet worden aangespoord om achter zijn bord plaats te nemen en de strijd voort te zetten.

De hoop op een teamoverwinning kwam weer tot leven toen Schukking voor mij onverwacht de hand uitstrekte naar Mark. Mark bleek dieper te hebben gerekend, hij had de vrijpion onschadelijk gemaakt en bleef een stuk voor. Nu kon Michael het remiseaanbod aannemen (4-1).

Sebastiaan had de dames geruild en een eindspel van toren, loper en 3 pionnen bereikt. Zijn tegenstander bood in een gelijkwaardige stelling remise aan, wat Sebastiaan accepteerde. Hiermee was de teamoverwinning zeker (4½-1½).

Aan bord 3 had Leo de Jager (wit) na lang manoevreren twee pionnen buit gemaakt in een eindspel met lichte stukken. De koning van van Zessen stond echter heel actief, en zijn loper was door de aanwezigheid van pionnen op beide vleugels sterker dan Leo’s paard. De pluspionnen gingen verloren, en van Zessen had zelfs op winst kunnen spelen door de pion op a3 op te halen. Toen hij daar van afzag was remise een logisch resultaat (5-2).

Als laatste was Keetbaas bezig tegen Kapitonenko (bord 1, zwart). Keet was de partij begonnen met een tijdvoorsprong van bijna een half uur als gevolg van vertraging van zijn tegenstander, maar het duurde niet lang of Keet had een tijdachterstand. Lang had hij uitzicht op remise, maar in de tijdnoodfase kon Kapitonenko een aanval op de verzwakte zwarte velden rond de koning beginnen waardoor Keet zijn dame moest geven voor toren en paard. Even leek het of hij vesting kon bouwen, maar toen hij zag hoe wit deze vesting kon afbreken pleegde hij harakiri met h7-h5, waarna g5xh6ep zijn koning blootlegde en hij de strijd kon staken. Hiermee werd de eindstand 5-3.

Al met al heeft het derde het dit seizoen, gezien het grote aantal invallers en de verzwakking ten opzichte van vorige jaar, het maximaal haalbare bereikt. Dat de jongste spelers dit keer voor de beslissende punten zorgden (Mark, Sebastiaan en Maarten) biedt hoop voor de toekomst. Nu nog even nagelbijten tot de uitslagen van de laatste drie ronden van de KNSB-competitie bekend zullen zijn... (Arend)

   RSR Ivoren Toren 3      1844 - HZP Schiedam 1          1787 5  - 3
1. Herman Keetbaas         1916 - Oleksii Kapitonenko     2099 0  - 1
2. Alek Dabrowski          1956 - Aad Juijn               1911 1  - 0
3. Michael Fung            1912 - Daniël van Loenen       1862 ½  - ½
4. Leo de Jager            1850 - Theo van Zessen         1804 ½  - ½
5. Arend Bongers           1841 - Frans Groeneweg         1766 ½  - ½
6. Mark Beijen             1821 - Andries Schukking       1709 1  - 0
7. Sebastiaan Janse        1616 - Daan van Loenen         1603 ½  - ½
8. Maarten van Doorn       1839 - Gerard Turkenburg       1540 1  - 0