Verslag RSR 3 - Spijkenisse 3 (11 december)
Mijn tegenstander verscheen met enige vertraging aan het bord. Mogelijk had hij zich met moeite weten te ontworstelen aan zijn ziekbed, want hij had een aandoening aan de luchtwegen, waardoor het Unique selling point van het Nivon, de spijkerharde akoestiek, uitstekend tot zijn recht kwam. Gelukkig voor de overige aanwezigen maakte ik korte metten met hem. Na 20 zetten won ik door een paardvork een kwaliteit en een pion.

Voordat mijn partij begon zag ik hoe invaller Leo van D (Z) aan bord 7 in een theoretische variant van het Italiaans die a tempo op het bord kwam een pion inleverde voor een actieve stelling. Leo viel in voor Lola, die nog moest bekomen van de nederlaag een week eerder tegen de meedogenloze Koots Keet.

Ondertussen had Mark aan bord 8 (W) al gewonnen. In iets wat leek op een doorschuifvariant van de Panov variant van de Caro Kann had zwart een slechte loper op d7. Mark veroverde de b lijn voor zijn toren en won met een mooie combinatie een pion, waarna hij een vrijpion kreeg.

Alek (4) offerde met wit een pion op e6 in een Caro Kann. Zwart moest met zijn koning vluchten naar c8 wegens het gapende gat op g6. Alek offerde nog een pion om de koningsstelling te openen. Toch zag de zwarte stelling er nog houdbaar uit. Maar toen ik 5 minuten later nog eens keek had Alek een stuk buitgemaakt voor een paar pionnen. De zwarte koning stond open en bloot midden op het bord en kwam in een matnet. Daarmee kwamen we op 3-0. Geen vuiltje aan de lucht, behalve bij Michael (Z) op bord 3 die in een draak een offer op f7 moest incasseren. Toen ook de witte Dame op h7 binnenkwam kon zwart opgeven. 3-1.

Naast mij speelde invaller John Ruitenberg (W). In een geweigerd damegambiet legde hij zijn tegenstander op de pijnbank. Hij speelde de opening volgens de regelen der kunst, speelde na ruil op c5 zijn e-pion op en had ruimtevoordeel. Dit resulteerde in winst van een kwaliteit, waarna zijn tegenstander al had kunnen opgeven, maar hij liet zich nog 2 uur kwellen door John die met grote precisie de zwarte stelling aan banden legde. Pas na verlies van nog een stuk gaf zwart op. 4-1.

Bij Leo de Jager (W, bord 2) ontstond vanuit een symmetrische stelling een stelling met een dubbelpion voor wit, maar met druk van Wit over de e-lijn. Leo won de belangrijke pion op d5 en even later een kwaliteit. Zwart had geen compensatie en dreigde even later nog een stuk te verliezen zodat ook hij kon opgeven. 5-1.

Aan bord een vocht Koots Keet (Z) een strijd uit in (alweer) aan Caro-Kann. In een stelling waarin zwart op beide vleugels actief was en zijn koning niet werd beschermd door pionnen raapte Keet twee paarden op. Daarvan moest hij er een teruggeven om dameverlies te voorkomen. Hij nam niet op tijd maatregelen om zijn koning te beschermen waardoor hij ook nog een toren verloor. Daarna deed hij nog zwendelpogingen met een oprukkende h-pion gesteund door een toren. Wit verdedigde zich echter bekwaam en toen Keet in tijdnood een stuk blunderde kon hij opgeven. Daarmee was de stand 5-2.

Leo van D was als laatste nog bezig. In het middenspel had hij zijn tegenstander overspeeld, waarna hij ruime compensatie had voor de minuspion. In het dameindspel won Leo zijn pion terug en had hij matdreigingen tegen de witte koning door zijn gedekte vrijpion op f3. Wit sloeg remise af, ondanks dat hij hooguit schaakjes kon blijven geven. Iedereen rekende op remise, toen Leo met zijn koning de verkeerde weg insloeg, waarna wit twee pionnen buit maakte en kon promoveren. Daarmee kwam de eindstand op 5-3.

Na deze winst staat team 3 op de 2e plaats. Nu maar hopen dat Erasmus nog een misstap begaat... (Arend)

   RSR Ivoren Toren 3      1854 - Spijkenisse 3           1768 5  - 3
1. Herman Keetbaas         1916 - Joey Brokaar            1923 0  - 1
2. Leo de Jager            1850 - Steven de Wilde         1792 1  - 0
3. Michael Fung            1912 - Werner Hubner           1776 0  - 1
4. Alek Dabrowski          1956 - Nick Groeneweg          1807 1  - 0
5. Arend Bongers           1841 - Steyn de Lange          1671 1  - 0
6. John Ruitenberg         1843 - Gijsbert Looij          1724 1  - 0
7. Leo van Dongen          1696 - Richard Koopman         1766 0  - 1
8. Mark Beijen             1821 - Patrick Meijer          1685 1  - 0