Fietsen is gezond en team 3 heeft weer wat lucht (10 december)
De minimassakamp Shah Mata tegen RSR is op 9 december geëindigd in de dubbele brilstand: 8-8. Ons 5e kwam met een 5-3 nederlaag nog goed weg, maar het 3e kon het verlies van 4e en 5e team enigszins goedmaken met een 3-5 winst. Een en ander vond plaats in de Nieuwe Nachtegaal, Shah Mata’s speelhonk, een kafkaesk gebouw met meerdere ingangen. Om 20.00 uur stonden Arend en Mark dan ook 10 minuten vergeefs bij de hoofdingang te zoeken naar een speelzaal, die zich helemaal aan het andere einde van het gebouw bleek te bevinden. Met uitzicht op een als vakantiepark gecamoufleerd woonwagenkamp in sfeervolle verlichting was die speelzaal een prettig hoge vierkante doos met kluisdeuren en hang- en sluitwerk, die in de eerste de beste penitentiaire inrichting niet zouden misstaan. De ruimte was voorzien van vers ingereden kerstbomen, maar ondanks dat hoge plafond was de ruimte zo sufverwarmd, dat de naalden er voor de kerst wel uitgevallen zullen zijn. Waar komt toch dat waanidee vandaan dat schakershersens bij bejaardentemperaturen het beste kraken? In de naastgelegen, even grote bar- en analyseruimte stond een krasse barbaas doodgemoedereerd zijn cappuccino’s te brouwen op zijn uitgenaste espressomachine. Hij had het er druk mee met zoveel bezoek en hoewel er hulptroepen aanwezig leken, waren die duidelijk anders geïnstrueerd. Het vergde dus enig geduld, maar dan had je ook een lèkker bakkie.

Nog maar net geacclimatiseerd van een fietstocht met tegenwind hield Joops tegenstander David Mesman het om 21.00 uur al voor gezien na een mislukte Aljechin. Zelf dacht ik tegen Rammstein te spelen, omdat de ‘B’ in het geroezemoes verloren ging. Veel draakmuziek zat er niet in na Brams Ph7 in een wh4/zh5-versie. Ook Spaan, die na een 5-5 shift wel wat ontspanning kon gebruiken, zou niet op dat idee gekomen zijn: er waren nauwelijks varianten en nog voor tienen was het met standaard pion- en kwaloffer Shahmat. Arend en Alek namen daarna hun twee uitgekiende remises tegen René en Roel en stond het 1-3.

Fung had een interessante pot tegen La Gordt met een lekker asymetrische stukkenopstelling. La Gordt had een overweldigende centrumpositie, die hij mogelijk door een damejacht met Pa4 had kunnen uitbouwen. Het ging anders, maar daarna kwam Fungs tegenspel goed uit de verf - met remise. Bob had in een eindspel van LLT tegen LPT een opgelegde kans om met a4-a3 een stuk te winnen en schoof tenslotte nog lang door in een potremise toreneindspel om alle opties open te houden. Leo had ook zo’n toreneindspel, maar wel met een pion meer. In de afwikkeling naar torenloos zat echter een enorm lek, maar dat werd niet gedicht door Theo van der Sluis, dus toch een vol punt (en de 2 matchpunten) voor Leo.

Mark, die dus evenals Arend met lichte tijdsachterstand aan zijn partij begon, speelde tegen Hans van Calmthout. Er stond een linke stelling op het bord met alleen maar zware stukken en een zwik pionnen. Toen Hans’ dame op h6 terechtkwam, had Mark zijn winstaspiraties beter kunnen staken. Maar Mark bleef te gretig voor het volle bordpunt gaan en kreeg een matdeksel op zijn neus. Verbluffend rap verdween hij in het labyrint van de Nieuwe Nachtegaal, waar hij niet meer teruggevonden werd. Asiel aanvragen bij het nabijgelegen woonwagenkamp was een optie, maar we gingen er toch van uit dat Paul Dekker (jazeker!) zich over hem ontfermd zal hebben en zo zaten wij met de wind in de rug heel snel weer aan deze maaszijde. (Koots Keet)

   Shah Mata 1             1895 - RSR Ivoren Toren 3      1891 3  - 5
1. Bram Steijn             1986 - Herman Keetbaas         1973 0  - 1
2. John la Gordt Dillie    1885 - Michael Fung            1898 ½  - ½
3. René de Lange           1947 - Arend Bongers           1773 ½  - ½
4. John Onderdelinden      1878 - Bob Hoos                1883 ½  - ½
5. Roel Warnik             1894 - Alek Dabrowski          1985 ½  - ½
6. Hans van Calmthout      1818 - Mark Beijen             1825 1  - 0
7. David Mesman            1864 - Joop Klijn              1867 0  - 1
8. Theo van der Sluis      1887 - Leo de Jager            1924 0  - 1