Marks croissantje (15 januari)
Vlakbij het oude dorp Kethel en zwembad Groenoord bevond zich het nieuwe onderkomen van Fianchetto. Een houten schoolgebouwtje in oergezellig tuindorp, oud-Schiedamse gezelligheid druipt er van af en de consumptieprijzen zijn overeenkomstig. Eigenlijk is het niet ver van de in ongebruik geraakte boerderij van sv Groenoord, maar ondanks de fusie met het Vlaardingse Chess is de vergrijzing gebleven. De kachels ter plaatse stonden dan ook op hoofdexploderende hoogten, die menige hersendraad deed knappen, met het volgende, volkomen onvoorspelbare verloop van de wedstrijd Fianchetto 1 - RSR3, gespeeld op donderdag 9 januari, tot gevolg:

Na de openingen leken donkere wolken zich boven ons samen te pakken. Overgestressde Joop zag geen heil meer in een vastgelopen franse stelling en wilde remise aanbieden. Aleks aanval werd bekocht met pionverlies. Keet stuitte op een voorbereide zijvariant in de Sveshnikov en stond na 20 zetten uit een boekje totaal verloren, met ook nog eens een fikse achterstand op de klok. Bob kreeg een stelling met ongelijke lopers, maar met de enige open lijn in het bezit van Arie Verschoors zware stukken. Paul was net begonnen pionnetjes te morsen in ruil voor spel.
Daartegenover stonden sterk spel over de donkere velden voor Mark, kwaliteitswinst voor Michael Fung en een hele vroege stukwinst voor Leo de Jager.
De eerste ommekeer kwam geheel onverwacht uit de lucht vallen. Dame en toren drongen Joops stelling binnen, maar plotseling had hij een ondekbaar mat via de zwakke zwarte velden (0-1). Mijn stelling was inmiddels rijp voor de sloop. Verlangend naar een duik in het nabij gelegen zwembad bood ik daarom maar mijn dame plus 2 pionnen aan in ruil voor twee levensgevaarlijke torens. Dat had Erik Smeekens beter niet kunnen doen, want door gewoon met mijn 2 torens te gaan staan, waren er ineens geen zichtbare winstwegen meer (½-1½). Bob zag kans om alle belangrijke invalvelden te pareren, ruilde een stel torens en de ongelijke lopers deden de rest (1-2). Kalmpjes aan deed Leo zijn stuk meer spreken, zodat Martin van der Hidde zijn verzet moest staken (1-3). Een grote overwinning lag op dat moment binnen handbereik, want Alek had een toreneindspel met 1 pion minder op één vleugel bereikt.
Juist op dat moment plukte Fung een gedekt staande pion van het bord. Dat kostte een stuk en de partij, waarna Michael zich de rest van de avond in diep stilzwijgen hulde (2-3). Even later miste Paul in tijdnood een dubbelaanval, waar Bas van Driel wel raad mee wist (3-3). Ron Burgerhout beheerste de eindspeltechniek beduidend beter dan Alek, die regelmatig lichaamssappen moest lozen in de dames-wc, alwaar de gebruiksaanwijzingen voor het maandverband hem inspireerden om achter de verkeerde pion aan te jagen (4-3).
Ons lot lag nu dus geheel in handen van Mark Beijen, die een kwartier voor aanvang van de wedstrijd nog niet eens wist dat hij opgesteld stond. Die moest namelijk tussen 18 en 20 uur zijn tentamen bedrijfseconomie zien af te raffelen, zodat in het kader van ’beter een hele Leo, dan een halve Mark’ , de eerste rechtstreeks van zijn retorten was afgehaald.
Mark bevond zich echter om 19.30 al lang en breed in de perenlaan, waarna Leo zijn plaats deemoedig afstond en op routine zijn oude rol van aanmoediger/TL opnam. In de diagramstelling op de foto hadden beide spelers nog ongeveer 10 minuten op de klok.
Let op het croissantje voor in beeld. De hele avond heeft het daar zo gelegen. Het lijkt of Rene Mersch en Mark aan beide zijden een hap hebben geproefd en of de rest van dit lijk de winnaar zou toebehoren. Mark speelde Pd3-c5-a4-b6, Rene deed Lg5-d8xb6. Vervolgens kon Mark de h-lijn openen en via de derde rij een stel torens ruilen op h8 en de loper op f6 krijgen. Rene deed ondertussen weinig tot niets, maar toen hij een dameschaak gaf op e1 werd het mat op h8 ondekbaar. 4-4 dus. Zo was het croissantje als het ware symbolisch voor dit gelijke spel - er viel mee te leven voor beide teams. Fotograaf Mischa wilde volgende week nog een keer teruggaan naar de perenlaan om te kijken of het relikwie er dan nog zou liggen, maar Mark bekende vrijdag dat het lijk na afloop alsnog in zijn lichaam is beland en we kunnen niet uitsluiten dat buurtgenoot Philip Westerduin hiervan getuige was. (Keet)

   Fianchetto 1            1880 - RSR Ivoren Toren 3      1898 4  - 4
1. Ron Burgerhout          2020 - Alek Dabrowski          1935 1  - 0
2. Martin van der Hidde    1849 - Leo de Jager            1921 0  - 1
3. Erik Smeekes            1896 - Herman Keetbaas         1943 ½  - ½
4. Arie Verschoor          1891 - Bob Hoos                1876 ½  - ½
5. Martijn van der Vaart   1872 - Joop Klijn              1905 0  - 1
6. Jos Kruidenier          1861 - Michael Fung            1924 1  - 0
7. Rene Mersch             1810 - Mark Beijen             1782 0  - 1
8. Bas van Driel           1844 - Paul Dekker             1899 1  - 0