Carlsenbier (13 november)
Vorig jaar verloor ons derde team mèt Marco thuis met 2-6 van Dordrecht 3 en gisteren wonnen we uit zonder grootmeester Bob met 2½-5½ van Dordrecht 2. Volgt u het derde nog?

Het leek er veel op dat Dordrecht 2 zich al neergelegd heeft bij degradatie. Er zal daar in elk geval een wonder moeten gebeuren, willen ze die nog ontlopen. We kunnen hier wel onthullen dat in ruil voor een paar Carlsenbiertjes grootmeester Bob een van de geheime secondanten van Carlsen is geworden. Dat gaat vóór en we begrijpen ook dat de afstand Chennai - Dordrecht een paar kilometer teveel is. Natuurlijk is het idee om de dame op h1 te zetten, ingefluisterd door Bob: met de dame op h1 toch nog remise maken, dat zal een psychologische mokerslag voor de wereldkampioen zijn!

Bepalen we ons verder tot de wedstrijd van de kleinere goden:
Alek luste nóg wel een leeuwtje, maar tegen een erg lacherige Ton Slagboom aan bord 1 ging het wat minder soepeltjes en de remise was snel een feit. Michael’s tegenstander zag een eenvoudige penning over het hoofd, die een volle toren kostte en niet lang daarna offerde Joop een kleine kwaliteit; een kreupel paard en een toren op de 8e rij met vrijpion waren ruim voldoende voor de winst (½-2½). Mijn partij tegen Jan Willem Versloot had vrijwel hetzelfde verloop als die van vrijdag tegen Leo van Dongen, met dit verschil dat met zijn laatste drie zetten geheel onnodig drie hele stukken werden weggegeven (½-3½). Op dat moment lag een monsterscore in het verschiet, want Paul D., Leo de Jager en Mark waren ook al bezig gewonnen stellingen te verzilveren. Paul had zijn Siciliaanse lijfopening met pionoffer weer eens van stal gehaald, die kennelijk nieuw was voor zijn tegenstander, want Paul won een uur op de klok en had toen een eindspel met een pion meer ipv minder, een vis die verder pijnloos op het droge werd getrokken (½-4½). Uiteraard had Leo ook weer een gewonnen stelling, dit keer een vol stuk (tegen 1 pion) meer tegen Conchita Dwars. Maar - o - wat is het moeilijk om gewonnen stellingen te winnen. Eerst gaf Leo 2 verbonden vrijpionnen op de zesde rij, die Conchita zelfs nog een winstkans gaf. Toen die onschadelijk waren gemaakt, kon ze nog meerdere malen remise maken door haar loper te ruilen voor het paard, waardoor Leo met h-pion en de verkeerde loper bleef zitten. Ze zag het niet, verloor tenslotte op tijd en daarmee was Leo's eerste puntje binnen. Mark miste in een Sveshnikov in tijdnood een stukwinst en had daarna eigenlijk geen kans meer om veel te rommelen. Invaller Arnold op bord 2 hield het langste stand, maar had toch gaandeweg een paar pionnetjes moeten inleveren, zodat de eindstand bepaald werd op 2½-5½. Spaan zag het allemaal aan, dus is het echt gebeurd.

Het zegt nog weinig, maar met 4 matchpunten tegen de Drechtsteden, staan we eind van deze week op plek 3 in plaats van de beoogde 6 en laten we in elk geval 2 degradatieconcurrenten achter ons. Op naar de volgende twee. Dan is Carlsen de nieuwe wereldkampioen en kunnen we weer rekenen op Bob? (Keet)