CE4 - RSR2 en de gevolgen van klimaatverandering (21 maart)
Op vrijdag 17 maart vertrekt de KeetSpaan fietstrein voor de tweede maal dit seizoen richting Buurtpost Wielewaal. Dan is er onderweg voldoende tijd om de laatste onzinnieuwtjes even door te nemen. Zoals: hoeveel schakers zouden er op King Loek gestemd hebben? Als er zoveel zwevers zijn, dan zoek je immers wat houvast. Nu de uitslagen bekend zijn, bleken dat er in heel Rotterdam 5 geweest te zijn, niet persé schaakfans natuurlijk. Je kon ook stemmen op Tom Poes en Olie B. Bommel. Als alle verstandige standpunten evenredig over alle partijen verdeeld lijken, is je lot als beroepszwever beschoren. Een stem op Olie B.B. was daarom zo gek nog niet, want had die niet altijd gelijk, al wist ie het zelf niet?

Met fikse tegenwind naderen wij aldus de hoogbouwloze wijk Wielewaal vanaf de verkeerde zijde, zodat we ondanks Wil's waarschuwingen ook per fiets er helemaal omheen moesten om Buurtpost, huidig clublokaal van Charlois Europoort, te bereiken. Buurtpost Wielewaal, hoelang zou het nog bestaan? Het zou de perfecte locatie voor een goedkope B-film kunnen zijn. Loop je Asterix of Obelix tegen het lijf, je zou niet vreemd opkijken. Door de lage, trappenloze huisjes straalt de jaren 50-gemoedelijkheid je tegemoet. Maar we kwamen natuurlijk voor niets minder dan de promotie nog voor de laatste ronde veilig te stellen. Een schamel winstje tegen CE4 was daarvoor voldoende. Speciaal voor de gelegenheid had de koots, om zijn naar krankzinnigheid neigende kacheltheorieën te testen, de opstelling zodanig gewijzigd, dat de spelers die in december tegen CE3 aan de kachelzijde van 4 tafels belandden en toen zo belabberd scoorden (½ uit 4), nu aan de overzijde van deze bloedhete monsters terechtkwamen. Bij binnenkomst kwam onmiddellijk de eerste klap in het gezicht van de koots, die hij uiteindelijk niet meer te boven zou komen: er stond nu een langgerekte tafel met de stoelen een kwartslag gedraaid! De vraag was dus welk team er aan de kachelzijde zou terechtkomen, maar gelukkig koos het thuisspelende team voor warme ruggetjes. Wacht even, dacht de koots, ik zal ze leren en draaide vervolgens alle kachels op 0 onder het toeziend oog van de knipogende wedstrijdleider, die wel gedacht zou hebben dat de RSR-teamleider nu vatbaar was voor corruptie door deze onbesuisde actie en mogelijk bereid zou zijn om te dealen naar een gelijkspel, waarmee CE4 het degradatieduel tegen Spijk in de laatste ronde immers kon ontlopen.

Met maar liefst 2 interne partijen, inclusief de al genoemde wedstrijdleider en barmoeder Osinga was het eigenlijk best overzichtelijk, om niet te zeggen wielewaals gezellig. Rond 9 uur wandelt beroepsRSRfan Arnold de zaal binnen, volop fakenieuws rondstrooiend, waaronder de verbijsterende mededeling dat een gemeenschappelijke slotronde op 7 april bij Spijk zal plaatshebben.
Rond 10 uur haalt Herbert het eerste punt binnen. Na een onduidelijke start laat zijn jeugdige tegenstander Zhi Yang Fan een dame op a7 toe in zijn langgerokeerde stelling en weinig later ondekbaar mat. Enkele minuten daarna gevolgd door Alek, die Patrick Arends maar wat leek te dollen. Doordat de kachels uitbleven, bereikte de temperatuur inmiddels een dragelijke hoogte. Wat kon er nog misgaan met veelbelovende stellingen bij Spaan, Plas, Keet en Leo? Eigenlijk stonden alleen Paul en Wil op 1 & 8 wat zorgelijk met een pionnetje minder.

Toen begon het zachtjes te regenen. Wil gaf pardoes een toren weg (1-2) en Keet zag zijn veelbelovende openingsvoordelen verdampen doordat Cees van Oosterom zijn enige kansen op tegenspel steeds wist te vinden en na stukverlies en niet veel later mat, stond het ineens 2-2. Ook de overige 4 borden gaven een steeds somberder of minder florissant aanzien, dan eerder voorzien. Spaan was iets te voortvarend te werk gegaan en in een stelling waarin teveel van zijn stukken instonden, moest hij wel met een kleine combi eeuwig schaak met zijn dame forceren. De geplande mataanval bij Plas liep spaak en Eduard Smits' begraven lopers dreigden zijn boeltje over te nemen. Gelukkig konden alle lichte stukken afgeruild worden en het resterende toreneindspel met pion minder liep vrij geruisloos remise. Bij Paul verliep zijn toreneindspel een stuk minder soepel. Maar hij moest zijn laatste 50 zetten op increment spelen en heeft ongetwijfeld op meerdere momenten verloren gestaan, maar bereikte vrijwel tegelijk met Plas de niet meer verwachte remisehaven (3½-3½).

Veel tijd voor opluchting was er niet, want ook Leo schudde een paar tellen later de hand om de al vele malen voorgestelde remise te accepteren. Leo's ogen moeten nog wat accomoderen, want een inwendig schreeuwende koots stond wel 10 minuten vóór de handdruk voor zijn neus om zo zijn huizenhoog gewonnen dame-eindspel met 2 pionnen meer te doen verzilveren. Dat was ook wel enigszins begrijpelijk, want na wezenloos veel dameschaakjes om tijd te winnen, zie je het achter het bord niet meer zo scherp. Leo moest nl. zien dat zijn koning op h7 een doorgebroken pion op c5 toch kon tegenhouden: Na Kd1 Kg7 kan wit geen c6 spelen, want dan haalt Leo's dame die met wat schaakjes op. En op Df6+ Dxf6; gxf6 Kxf6; c6 Ke7 is precies op tijd. Na andere zetten, beslist het doorbraakje b4 en de a-pion loopt door. Zo eenvoudig lag een onverdiende winst voor het grijpen.
Onmiddellijk steeg een luid gejuich op uit Wielewaalse en Sjaarloze kelen, want nu was degradatie voor CE4 onmogelijk geworden. Toen dat verstomd was, kwam langzaam de realisering wat er echt was gebeurd. CE4 was hiermee tegelijk uitgeschakeld voor promotie, die bij winst nog zeker in het vat zat. Zelfs nu heeft CE4 meer bordpunten dan CE3, die met 1 mp meer nog altijd meedoet. Met storm en regen mee naar huis kwam de gedachte op dat de kachelactie niet ons, maar juist de CE4-spelers had geholpen. Zoals Arend Bongers al onlangs opmerkte, zijn RSR-spelers te gehard om te spelen onder de barste omstandigheden. Voor CE4 moet het als een toverdrankje hebben gewerkt. Je kan met klimaatverandering echt alle kanten op, zoveel is zeker.

Enfin, weer thuis ontzenuwde Arrian al snel het door Arnold verspreidde fakenieuws. Nog 6 promotiekandidaten te gaan, waaronder Erasmus, die nog op uitslagenwonderen mag wachten. Winst tegen Nieuwerkerk a/d IJ. 1 is ruim voldoende voor de eerste plaats en ook een gelijkspel volstaat voor zekere promotie. Maar verlies zal Arrian nog een dubbele hoofdpijn bezorgen om te bepalen welke teams de fotofinish hebben gehaald. Gaat het zien op 7 april. Thuis. (Koots Keet met dank aan Herbie)

   Charlois Europoort 4    1802 - RSR Ivoren Toren 2      2018 4  - 4
1. Tjerk Tinga             1911 - Paul Batenburg          1999 ½  - ½
2. Angelique Osinga        1905 - Nathanael Spaan         2132 ½  - ½
3. Zhi Yang Fan            1637 - Herbert van Buitenen    2116 0  - 1
4. Eduard Smits            1899 - Rob van der Plas        2144 ½  - ½
5. Cees van Oosterom       1813 - Herman Keetbaas         1946 1  - 0
6. Albert Kamman           1840 - Leo de Jager            1933 ½  - ½
7. Patrick Arends          1668 - Alek Dabrowski          1985 0  - 1
8. Piet Verheij            1740 - Wil Sparreboom          1885 1  - 0