Goede stropers zijn de beste boswachters (14 januari)
De tijden dat een bezoek van - letterlijk oude - bekende Moerkapelle de plaatselijke politie in verhoogde staat van paraatheid brengt, liggen ver achter ons. De laatste keer dat ik zelf aantrad tegen - toen ook al - van Ommeren, Bac, Vroegindeweij en co was Ronald Reagan nog president van "the greatest country in the world". Ook die geschiedenis herhaalt zich dus: de oud-acteur zou destijds volgens het (vooringenomen) meningenmoeras op zeker WWIII ontketenen. Achteraf wordt hij beschouwd als één van 's lands beste presidenten ooit. Wat natuurlijk ook iets zegt over de rest...

Maar goed, wij van team 2 gingen weer eens "Op Moer". Onze minister van desinformatie Herman FakeBaas had Herbie wegens zijn wanprestatie tegen Charlois buiten de selectie gelaten. Hij werd vervangen door de altijd gretige Fung. Herbie mocht lekker thuisblijven, Alek werd op een andere manier beloond voor zijn dramatische verliespartij op Zuid, binnen een uurtje; hij mocht na een peptalk plaatsnemen op een hoog bord (4) achter de witte stukken. Dat ging hem een stuk beter af dan met zwart aan een laag bord: iets met mes, boter en weer als eerste klaar (1-0). De voormalige "spitzenspielers" Spaan (1) en Plas (3) hebben tegenwoordig een meer controlerende rol. Zij bepalen het ritme van de wedstrijd en geven aan of het tempo uit de wedstrijd gehaald dient te worden, of dat er juist gas bij moet worden gegeven. De El Ahmadi en Vilhena van team 2 (voor de onwetenden: vraag Fung wie dit zijn) zagen dat het goed was en remiseerden beiden vroegtijdig, aldus het signaal afgevend dat alles goed zou komen (2-1).

Invaller Fung (2) was ondertussen een Franse opening aan het slopen. De damevleugel zag er verdacht uit, maar wat maakt het uit als de zwarte koningsstelling ondertussen vakkundig opengereten wordt (3-1). Zeer overtuigend gehakt gemaakt van het Frans, dat belooft wat voor komende vrijdag met Fung-Plas op het programma! De onderste vier borden schatte ik op drie plusremises en een minremise (Keet), ruim voldoende om de punten over de streep te trekken dus. Uiteraard liep dit weer compleet a-relaxed. Wat mij tot nu toe het meest opvalt bij mijn rentree in team 2 is dat bij vrijwel ieder eindspel de beoordeling van zet tot zet kan veranderen. Het is nog erger dan bij mijn eigen partijen! Positieve uitzondering was wederom Leo de Hunter (6), die een pionnetje meer rustig uitbuitte door op beide vleugels gevaar te stichten. Tegenstander Bac werd langzaam gesloopt en de huntende koningswandel eindigde in dubbele aanval op paard en loper (4-1). Bij Wil (8) had ik het punt al vele malen geteld. Het toreneindspel met twee witte vrijpionnen won op allerlei manieren, Wil koos de moeilijkste. Even leek hij zelfs te wankelen toen zijn tegenstander brutaal remise aanbod, maar net op tijd herpakte hij zichzelf en het punt (5-1). Dat keek een stuk relaxter naar de moeizame avonturen van onze captain-elect (5). Wits goede stelling en materiële voorsprong bleken na lange strijd toch fake (5½-1½). Had Hillary de vechtlust en onverzettelijkheid van onze crooked Keet, de wereld zou er heel anders uitzien! Blijft over Paul B (7), want net als in alle andere slechte films moet er 1 Bad Guy zijn (5½-2½). Het is niet te hopen dat Paul na zijn blunders ook zijn slechtste partijen gaat publiceren, want dan kan Keet vast een extra drukpers bestellen! Misschien voor straf een uitvoerige analyse van deze partij als extra Schakelaar publiceren? Volgens klassieke Keet-logic verwacht ik Paul in de volgende kraker, tegen Sliedrecht 2, aan bord 1.

Ik denk dat het me deze keer is gelukt om alle politieke gevoeligheden subtiel te vermijden, immers het schakersvolk heeft de langste tenen ter wereld. Twee dingen wil ik nog wel kwijt over Trump (niet Paul, maar die andere): 1. wat is er zo vreemd aan plassex, ik doe het al jaren, en 2. goede stropers zijn de beste boswachters! (Plas)

   RSR Ivoren Toren 2      1988 - Moerkapelle 1           1926 5½ - 2½
1. Nathanael Spaan         2132 - Hugo van Elteren        1927 ½  - ½
2. Michael Fung            1878 - Wouter Vroegindeweij    1908 1  - 0
3. Rob van der Plas        2144 - Gerard van Ommeren      2044 ½  - ½
4. Alek Dabrowski          1985 - Boudewijn Weijermars    1989 1  - 0
5. Herman Keetbaas         1946 - Arno Luinenburg         1831 ½  - ½
6. Leo de Jager            1933 - Dick Bac                1958 1  - 0
7. Paul Batenburg          1999 - Maarten Vroegindeweij   1915 0  - 1
8. Wil Sparreboom          1885 - Andre Nieuwlaat         1839 1  - 0