TEAM 2 : Het had zo mooi kunnen zijn..... (11 oktober)
Uithuilen en opnieuw beginnen..... Zo schreef ik in mijn verslag van de met 2-6 verloren wedstrijd tegen ASV 2 in de eerste ronde van de KNSB-competitie 2015/16, twee weken geleden. Dus gingen we op de afgelopen zonnige zaterdag vol goede moed op weg naar Leiden, waar de "victorie moest beginnen". Bij vertrek vanaf achterkant CS ontstond eventjes lichte paniek, omdat Paul B. op het afgesproken tijdstip ontbrak. Maar niet veel later dan 11.45 uur meldde ook hij zich present en reden we in de auto van Paul T. met 3 Paulen en 1 Lucas richting de Sleutelstad. Tegen alle verwachtingen in stonden we kwart voor één voor het Denksportcentrum! Géén sprake van files i.v.m. wegwerkzaamheden, waar we vooraf nog voor gewaarschuwd waren. Ook de voertuigen van Philip en Wil kwamen ruimschoots op tijd voorrijden.

Weinige minuten na enen werd het startsein gegeven voor liefst vier wedstrijden, waarbij LSG-spelers betrokken waren, waaronder ons TEAM 2 tegen LSG 3. Vorig seizoen in maart j.l. hadden we daar met 4½-3½ verloren; derhalve borrelden revanchegedachten naar boven. In ongewijzigde opstelling, vergeleken met die van twee weken daarvoor tegen ASV 2, en in het besef dat het wel eens 'n zware klus ging worden (gezien het gemiddelde ratingverschil) wisten de onzen al snel interessante stellingen in te nemen. Paul Batenburg op bord 1 zag zijn geliefde Siciliaanse Morra geweigerd door Vincent Fructuoso van der Veen en was daar niet zo blij mee. Philip Westerduin (2) trof in Marcel Wubben 'n dusdanig theoretisch onderlegde tegenstander, dat diens bedenktijd na zo'n slordige 20 zetten door de increment nog altijd 1.34u. bedroeg! Paul Tromp (3) ruilde in zijn partij tegen Chris Roosendaal reeds op de 6e zet de dames en bereikte daarmee een duurzaam voordeel. Jason Zondag (4) begaf zich tegen FM Wim Heemskerk op Konings-Indische zijpaden, terwijl Peter Torczynski(5) zijn tegenspeler Albert Vermeulen streng positioneel aan de tand voelde. Wil Sparreboom (6) probeerde hun TL Robert Straver onder druk te zetten door gebruik te maken van de e-lijn na de damevleugel gesloten te hebben. Bob Hoos (7) kreeg van doen met Aart van de Peut en via Franse wegen kwam hier rond de 15e zet de damesruil tot stand. Lucas Gortemaker (8) bediende zich tegen Ernst Gevers van 'n Lb7-fianchetto en ook daar waren vroegtijdig de koninginnen van het toneel verdwenen.

Intussen was er in de speelzaal enige onrust ontstaan in de wedstrijd LSG 1 tegen Pathena Rotterdam vanwege het feit dat een drietal Pathena-spelers te laat aan hun bord arriveerden en dus opgezadeld werden met een reglementaire nul, zonder pardon! De reden waarom had waarschijnlijk te maken met vervoersproblemen, zo ving ik op...? Toen de rust dienaangaande weer was teruggekeerd, zo tegen half drie, richtte ik alle aandacht weer op onze strijd. Peter scoorde het eerste halve punt: Na een boeiend middenspel met venijnige tactische wendingen moest hij genoegen nemen met remise door eeuwig schaak van de zwarte dame. Lucas zorgde met behulp van een geweldig loperpaar en vrijpionnen op d- en h-lijn voor het eerste volle punt. Helaas konden we niet lang genieten van die voorsprong, omdat Wil zijn kwaliteitsoffer niet beloond zag. Jammer, het stond weer gelijk. In de 5 partijen, die toen nog gaande waren, stonden de onzen in geen enkel geval minder. Na afloop hoorden we enkele LSG-ers verklaren dat ze zelfs al rekening hielden met een royale nederlaag voor hun achttal. Echter...... Paul T. gaf na een zwart schaakje zijn partij pardoes op, in de veronderstelling dat hij ...., ja van wat? Vlak daarna gevolgd door de overgave van Paul B., die zich tekort deed door in een toreneindspel de eenvoudig te bereiken remise uit handen te geven. Philip was intussen verzeild geraakt in een pionneneindspel met voor dat soort eindspellen kenmerkende problemen. Het werd remise, maar bij nadere analyse (thuis) bleek het gewonnen te zijn! Ook Jason kwam niet verder dan remise. Dat leek het mij ook wel juist te zijn, maar met cxd4 ipv Dxd4 was er meer te bereiken geweest... Tot slot wist Bob de nederlaag van ons team zo klein mogelijk te houden door een lastig eindspel ook daadwerkelijk tot winst te voeren. Uitslag derhalve hetzelfde als in maart: 4½-3½ voor LSG 3. Voor hetzelfde geld had het ook andersom kunnen zijn.... Op de site van LSG staat een uiterst vermakelijk verslag vanuit het oogpunt van LSG 3.

Over 4 weken moet het dan maar thuis gebeuren tegen BSV Bennekom. Hopelijk hebben we dan Vrouwe Fortuna wel aan ons zijde! 7 november gaan we er voor!! (TL Paul D.)

   LSG 3                          2081 - RSR Ivoren Toren 2  1967 4½ - 3½
1. Vincent Fructuoso van der Veen 2130 - Paul Batenburg      2036 1  - 0
2. Marcel Wubben                  2081 - Philip Westerduin   2015 ½  - ½
3. Chris Roosendaal               2111 - Paul Tromp          2008 1  - 0
4. FM Wim Heemskerk               2139 - Jason Zondag        2006 ½  - ½
5. Albert Termeulen               2136 - Peter Torczynski    2055 ½  - ½
6. Robert Straver                 2126 - Wil Sparreboom      1884 1  - 0
7. Aart van de Peut               1890 - Bob Hoos            1876 0  - 1
8. Ernst Gevers                   2037 - Lucas Gortemaker    1853 0  - 1


De TL zag het vooraf nog zonnig in (foto door Jason)