TEAM 2 belandt in middenmoot..... (9 maart)
Zaterdag 7 maart j.l., Denksportcentrum, Leiden. Ons Tweede speelt in de 6e ronde van de KNSB-competitie, klasse 3E, tegen LSG 3. Na twee achtereenvolgende nederlagen moest er maar weer eens gewonnen worden, nietwaar? Geen eenvoudige opgave tegen de Leidenaren, leek mij vooraf. Wegkomen daar met 'n gelijkspelletje was naar mijn idee het hoogst haalbare. Helaas, zelfs dat werd ons niet gegund: Nog vóór 5 uur stond de 4½-3½ nederlaag voor de onzen vast en daarmee kwamen we nog goed weg, ondanks het feit dat we deze keer compleet aantraden!

Om 4 uur precies opende Peter Torczynski tegen Marcel Wubben de score middels een solide remise,waar niets op aan te merken viel: ½-½.
Vrijwel direct daarna kwamen we op voorsprong dankzij Philip Westerduin, die in zijn partij tegen Frans Erwich geconfronteerd werd met een op b7 inslaande dame. Het had de inleiding kunnen zijn tot een ultrakorte remise door herhaling van zetten, omdat er voor de brutale indringster geen weg terug meer was na Tb8-a8-b8-a8, voorafgegaan door de zet Pc6-b4. Wellicht had de witspeler dan ook voor de remise moeten gaan, want ondanks enkele zwarte pion-slachtoffers kreeg Philip een prettig uitziend initiatief. Toen de Leidenaar vervolgens nadien ook niet de beste zet speelde wist Philip hem zelfs mat te zetten: ½-1½.

Tien minuutjes mochten we van deze voorsprong genieten. Toen moest Maarten van Doorn het loodje leggen tegen Henk van Putten, nadat hij verzeild was geraakt in een dubbeltoren-eindspel, dat niet te houden bleek: 1½-1½. Toch gloorde er weer enige hoop, toen Tim Benning zijn remisereeks doorbrak en Marcel de Jeu een vol stuk afhandig maakte : 1½-2½. Maar opnieuw konden we niet lang van deze weelde genieten, want Wil Sparreboom dolf het onderspit tegen Adinda Serdijn-Koster, die de nogal tochtige zwarte koningsstelling benutte om met matdreigingen te werken, en met succes: 2½-2½.

Met nog 3 partijen te gaan pakten zich toen donkere wolken tezamen (ondanks het fraaie lenteweer buiten) boven de hoofden van de twee Paulen en Arno. Paul Tromp had de gehele partij al ernstig ruimtegebrek voor zijn witte stukken gevoeld tegen Quirinius van Dorp en zag de mooie 100% score teniet gedaan door de sterk opererende teamleider: 3½-2½ voor de bewoners van de Sleutelstad.
Paul Batenburg, spelend tegen de Zwarte Leeuw van Ernst Gevers, kreeg toen een remise- aanbod in een voor hem vrijwel verloren stand en kon niet anders dan, ook na overleg, hierop in te gaan: 4-3. Hetzelfde geschiedde in de partij tussen Arno Beljaars en Martin Voorn wei- nig minuten later: Ook hier kreeg onze man het remisevoorstel in een vrijwel verloren stand. Weigeren was geen werkelijke optie, al werd daarmee dan wel de match beslist ten gunste van de Leidenaren; 4½-3½.

Er is in deze klasse nu een uitgebreide middenmoot ontstaan van 5 clubs elk met vijf match- punten, waaronder ons kluppie. Over 2 weken reeds, zaterdag 21 maart, spelen zowel TEAM 2 als TEAM 1 tegen Voorschoten 2 en 1. Dat wordt een apart massakampje: Ons TEAM 1 ont- moet de koploper en ons Team 2 de hekkensluiter in hun resp. klasse. Komt dat zien !! (TL Paul D.)

   LSG 3                2029 - RSR Ivoren Toren 2         1985 4½ - 3½
1. Quirinius van Dorp   2093 - Paul Tromp                 2011 1  - 0
2. Frans Erwich         1993 - Philip Westerduin          2016 0  - 1
3. Ernst Gevers         2055 - Paul Batenburg             2018 ½  - ½
4. Martin Voorn         2057 - Arno Beljaars              2060 ½  - ½
5. Marcel Wubben        2038 - Peter Torczynski           2062 ½  - ½
6. Marcel de Jeu        1980 - Tim Benning                1980 0  - 1
7. Henk van Putten      2057 - Maarten van Doorn          1818 1  - 0
8. Adinda Serdijn       1961 - Wil Sparreboom             1914 1  - 0