Team 2 komt met de schrik vrij tegen Philidor Leiden 2 (7 oktober)
Er zijn van die dagen dat je als teamleider denkt: Waarom gebeurt dit??

Zaterdagochtend 7 oktober krijg ik een telefoontje van Harmen: "Arnold , mijn vrouw is ziek en eigenlijk moet ik voor de kinderen zorgen, maar als het moet dan kom ik wel??" Mijn reactie is natuurlijk: "Ga voor je gezin zorgen, veel belangrijker dan een schaakpartij in Leiden."

Daarna is het denken begonnen: wie van het 3e team is in vorm? Mijn eerste gedachte was Leo de Jager, omdat ik hem een stabiele schaker vind, maar helaas had hij een afspraak. Afgelopen maandag heb ik het 3e team bekeken in een bejaardenhuis bij Erasmus en degene die op mij het meeste indruk heb gemaakt is onze Griekse aanwinst Andreas. Natuurlijk heb ik hem wakker gebeld, want hij gaat laat naar bed en studeert graag in de avond/nacht. Eenmaal wakker geworden vond hij erg leuk om in te vallen en zo gingen we met een goed gevoel naar Leiden.

Eenmaal aangekomen in de speelzaal zag ik bij Philidor Leiden 2 wat oudere schakers a la Paul Dekker, niet zo goed meer als in de jaren 70, maar zeer taai en ervaren. Nadat de opstellingen zijn opgedreund en de wedstrijd is begonnen, gaat teamleider Arnold anderhalf uur wandelen en lunchen, dit keer bij een viskraam en lekker een dikke sigaar roken op een bank, lekker in de zon en natuurlijk werd ik lastig gevallen door de plaatselijke clochard met vragen als: "Heb je iets te roken en wat vind je van Jolanda Sap?" Waarom gebeurt dit?? Om van hem af te komen gaf ik hem een sigaar en 2 euro waarna hij direct naar de plaatselijke supermarkt rende...

Om 14.30 ging ik de partijen volgen en tot mijn grote schrik stond Wil Sparreboom een volle toren achter en bij de rest ging het ook moeizaam. Als eerste was Peter Torczynski klaar, een partij waar beiden geen risico konden nemen, een remise dus. Daarna zag ik bij Arno Beljaars drie keer dezelfde stelling. Ook een remise, waar Arno moeizaam uit de opnening kwam en wijselijk het aanbod aannam. Vanaf dit moment kreeg het 2e team moelijk want Wil verloor en Victor Berg verloor ergens een pion, zijn tegenstander ruilde alles af en kwam in een gewonnen pionneneindspel terecht. De tussenstand was dus 3-1 achter, maar ik had nog steeds goede hoop op een 4 overwinning want Paul Tromp had inmiddels 2 pionnen gewonnen en Philip Westerduin heeft een eindspel met 6 pionnen plus loper tegen 6 pionnen plus een niet-actief paard. Andreas offerde in het middenspel een toren voor 2 centrumpionnen plus loper om niet in het nadeel te komen en nu kreeg hij een betere stelling. Rob van der Plas won ook een pion, maar alle zware stukken stonden nog op het bord, het sein voor Rob om zijn tegenstander te gaan wurgen.

Plotseling hoorde ik bij het bord van Philip: "Ik claim remise!". Zijn tegenstandster had hem gefopt met 3 keer dezelfde stelling, volgens Philip had hij het aan zien komen maar als teamleider denk je: Waarom gebeurt dit?? Gelukkig haalden Paul en Andreas de 2 punten binnen. Zij hadden gewonnen stellingen, maar je moet het maar doen met een achterstand van 3 punt. Rob kreeg de kans om het 2e team de overwinning te schenken. Hij had zijn tegenstander bijna verwurgd, maar bij de keuze "zal ik de dames afruilen of de torens" maakte hij de keuze om de dames op het bord te laten met beiden een paard en pionnen. Hij had nog steeds een pion meer, maar zijn gewiekste tegenstander kreeg het voor elkaar om 3 keer dezelfde stelling te krijgen. Rob moest dit toestaan, omdat hij anders een mataanval eroverheen kreeg.

Een zwaar bevochten 4-4 en eigenlijk wel verdiend voor Philidor Leiden 2. Na afloop zat ik in de auto bij Philip richting het centrum van Leiden en hij zat maar te praten en niet op de verkeersborden te letten en na een halfuur rondrijden dacht ik: Waarom gebeurt dit?? (TL Arnold)

  Philidor Leiden 2 1890 - RSR Ivoren Toren 2 2024 4 - 4
1. Leonore Braggaar 2027 - Philip Westerduin 2037 - 
2. Stef van der Zon 1907 - Wil Sparreboom   2013 1 - 0
3. Pim Braggaar   1906 - Rob van der Plas  2124 - 
4. Wadim Sharshov  1904 - Arno Beljaars   2088 - 
5. Maarten van Veen 1856 - Peter Torczynski  2059 - 
6. Ab Smit      1861 - Paul Tromp     2004 0 - 1
7. Richard Koes   1791 - Andreas Iliopoulos 1902 0 - 1
8. Ton Kohlbeck   1868 - Victor Berg    1966 1 - 0