RSR 1 jaagt op plek 2 na snelle overwinning op Westlandse Schaakcombinatie (14 april)
Ondanks wat personele problemen (afmeldingen van Spaan, Plas en invaller Jos) heeft RSR 1 op zaterdag 11 april 2013 zijn plicht gedaan door van degradatiekandidaat Westlandse Schaakcombinatie te winnen. In het plaatsje De Lier wonnen we met 3-5. Omdat ik zelf meespeelde heb ik weinig gezien van de overige partijen. Hieronder zijn de reacties van de spelers zelf over hun eigen partij.

Wim:
Na de zetten 1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bc4 Bc5 4. O-O Nf6 5. d3 O-O 6. c3 a6 7. d4 exd4? 8. cxd4 was het voor zwart al een lastige aangelegenheid. Met een vlotte ontwikkeling en vervolgens een leuke koningsaanval was het snel beslist. Mijn tegenstander Manfred Kindt had duidelijk zijn dag niet, en dat gold voor meer spelers.

Kees:
Heel kort, anders duurt het verslag nog langer dan de partij :-( Ik kwam via een vervelende zetvolgorde terecht in een systeem dat ik nog nooit gespeeld had en blijk eigenlijk op zet 5 al een onprecieze zet gespeeld te hebben. Mijn tegenstander kreeg daardoor zoveel initiatief dat ik geen kans meer op spel gehad heb. De partij was dan ook snel uit.

Joost:
Ik ben nog aan het herstellen na het lopen van de marathon. Maar zal later nog wat schrijven over mijn overwinning waardoor ik minimaal gedeeld topscorer van het eerste ben.

Harmen:
Mijn partij had een merkwaardig verloop. Mijn tegenstander kreeg met zwart gratis een pion op nota bene A2. De partij was echter weer snel in evenwicht toen ik mijn activiteit omzette in een vermijdbare kwaliteitswinst. In het eindspel ging mijn tegenstander in de fout waardoor de pion op A2 en het volle punt kon worden opgehaald.

Herbert (invaller):
Ah leuk, schrijven over m'n eigen partij :-). Ik probeer me in te houden. Ik wist de agressieve bedoelingen van mijn tegenstander in de opening koel te neutraliseren en nam het initiatief in het middenspel over. De witspeler bleef evenwel ambitieus lijnen openen en stond toen tot zijn eigen verbazing ineens mat. Volgens mij werd daarmee de score 4-1, want Oscar kon vervolgens de al aangeboden remise accepteren.

Oscar:
In een Franse Tarrasch met Db6 lanceerde ik een flankaanval met Tb1 en b4. Mijn tegenstander Marnix Hofman beantwoordde deze met de klassieke tegenstoot e5 in het centrum. Een min of meer gelijke stelling ontstond waarin zwart voldoende activiteit had voor de zwakke pion op d5. Een remiseaanbod kon ik na enige aarzeling niet weigeren nadat Harmen en Herbert met twee overwinningen prompt de tussenstand op 1-4 hadden gebracht.

Dolf:
In de opening was ik wat naïef en had niet door dat mijn tegenstander eigenlijk een heel gevaarlijke openingsvariant speelde. Voor ik het wist was het al bijna te laat en moest ik vol in de beugels om de schade bepekt te houden. Met een slechte pionstructuur en koning in het midden kon ik echter met wat nauwkeurige zetten toch op de been blijven en in inmiddels ongeveer gelijke stand remise afdwingen door zetherhaling.

Michael (invaller):
In een Maroczy Bind speelde ik met zwart vroeg in de partij ...a5, ...a4. Doordat ik meerdere malen verzuimde ...a3 te spelen om een gelijke stelling te bereiken, werd de a-pion ineens zwak. Na het verliezen van een pion in het eindspel had ik geen kans meer. Hiermee was ik als laatste al voor 17.00 klaar.

Arnold en Spaan kwamen nog kijken als toeschouwer. Het spannendste gedeelte hebben ze helaas gemist, want ze kwamen ongeveer op het moment aan dat Oscar de wedstrijd besliste.

Met deze overwinning houden we nog zicht op de tweede plek, al hebben we zelfs de derde plek niet meer in eigen hand. De volgende wedstrijd is op zaterdag 25 april 2015. We spelen dan om 13.00 thuis tegen PION uit Groesbeek. (TL Michael)

   Westlandse Schaakcombinatie 2081 - RSR Ivoren Toren            2126 3 - 5
1. Thierry Bieger              2008 - Joost van Rosmalen          2144 0 - 1
2. Michiel van Woerden         2125 - Dolf Meijer                 2230 ½ - ½
3. Marnix Hofman               2160 - FM Oscar van Veen           2305 ½ - ½
4. CM Paul Brasser             2098 - Herbert van Buitenen        2117 0 - 1
5. Menno Pietersma             2178 - Harmen van de Werken        2064 0 - 1
6. Timon van Dijk              2084 - Kees van der Knijff         2074 1 - 0
7. Manfred Kindt               1981 - Wim Koster                  2154 0 - 1
8. Johan Valstar               2011 - Michael Fung                1919 1 - 0