RSR 1 stunt tegen Caissa 1 (13 februari)
Na de geweldige overwinning zaterdag 11 februari tegen Caissa heeft RSR zich praktisch verzekerd van nog een jaartje in de eerste klasse.

Stijn had al na precies een uur "spelen" ons eerste bordpunt al binnengesleept. Hij had geen seconde bedenktijd nodig gehad omdat FM Marc Overeem niet was komen opdagen, dus 1-0.

Bij de partij van invaller Leo Kranenburg hadden beide heren besloten een vleugel niet te ontwikkelen. Leo liet al zijn stukken op de damevleugel staan terwijl de tegenstander hetzelfde deed op de koningsvleugel. Het centrum was inmiddels wel helemaal geopend. Omdat Leo zijn g- en h- pion twee stappen naar voren had gespeeld kon Leo praktisch nog steeds niet rokeren, terwijl de tegenstander wel lang ging. Maar intussen had Leo wel de toren op h1 geplukt met zijn dame, al moest de dame daarna weer ingeleverd worden tegen de andere toren. Materialistisch stond het dus ongeveer gelijk, de koning van Leo werd echter uiteindelijk in het kamp van de tegenstander mat gezet. Deze krankzinnige partij is na te spelen op de site van Caissa. Het werd dus 1-1.

Richard had een stelling met tegengestelde rokades waarbij hij zelf lang gerokeerd was. Hierop besloot Richard heel veel ruimte te pakken op de koningsvleugel door zijn pionnen indrukwekkend op e4, f4, g4 en h4 te plaatsen. Het was alleen jammer dat hij een dame op d4 had staan en de tegenstander deze mooie pionnenformatie kon slopen met de pionnenzet e5. Uiteindelijk ontstond een toreneindspel waarbij de tegenstander een irritante gedekte vrijpion op de g-lijn had. Maar tot mijn verbazing kreeg Richard een remiseaanbod en deze werd aangenomen. Dus 1½-1½.

Spaan had een chaotische stelling. Hij probeerde met de nodige stukken de koning van zijn tegenstander aan te vallen en offerde ook een paard om de stelling daar te openen. Maar de tegenaanval van zijn tegenstander was veel krachtiger, dus 1½-2½.

Jos speelde tegen GM Hans Ree en kreeg een Nijlpaard tegen zich (het Nijlpaard is de opstelling g6, b6, d6, e6, Lg7, Lb7, Pd7, Pe7). Hierop besloot Jos de stelling te openen met de pionzet f5 en een aantal zetten later ontstond de volgende stelling:



Ree speelde hier de blunder 15...Pd5, want wit kan het als volgt winnen: 16.Dh4! Pxe3 17.Pc5! De7 18.Lg6+ Kd8 19.Pxb7+ Kd7 20.Dxe7+ Kxe7 21.Tf7+. Helaas zag Jos dit niet en speelde 16.c3 waarna hij later in een iets mindere eindspel terechtkwam. Ree had namelijk het loperpaarvoordeel, maar Jos kon het uiteindelijk op remise houden. Dus 2-3.

Herbert leek naar mijn idee wel goed te staan in het middenspel. Zijn tegenstander had namelijk een waardeloze loper en Herbert had een in potentie heel sterk paard. Maar alle zware stukken waren nog op het bord, dus de stelling was nog niet helemaal duidelijk. Toen ik later weer keek was er een toreneindspel op het bord gekomen, en nam Herbert een remiseaanbod aan. Dus 2½-3½.

Oscar besloot tegen GM Paul van der Sterren in de opening een toren in te leveren tegen een loper en twee pionnen. Hierdoor had hij twee extra pionnen op de damevleugel. Later in de partij kon Oscar twee gedekte vrijpionnen op b3 en d3 creëren die ondersteund werden door een pion op c4, terwijl wit een pion op c3 had. Van der Sterren kon echter de velden b2 en d2 goed onder controle houden (Oscar had helaas alleen nog een witveldige loper), waardoor Oscar geen winstplan meer zag. Hierop besloot hij de zetten drie keer te herhalen, dus 3-4. Oscar heeft nu al vier GM’s en één FM gehad en met zijn huidige TPR van 2488 begint een IM-norm toch echt in zicht te komen!

Ook Joost Ros kreeg te maken met een nijlpaard en koos ervoor om het rustiger aan te pakken dan Jos deed. Nadat Joost een pionnetje op de damevleugel had gewonnen, had hij een gevaarlijke vrijpion op de a-lijn. Nadat de tijdnoodfase werd overleefd kon met een kwaliteitsoffer zijn pion gepromoveerd worden tot een dame. Ondanks dat Joost deze dame weer snel moest inleveren tegen een toren (tegenstander wilde de koning van Joost op g1 pijn doen met een toren-dame batterij op de open h-lijn), kwam de overwinning nooit echt meer in gevaar. Dit is de eerste overwinning van Joost in de KNSB in 22 maanden! Maar ik ben ervan overtuigd dat er meerdere zullen volgen dit seizoen. Het werd dus 4-4.

Dolf zat in ernstige tijdnood, hij moest nog 17 zetten in 5 minuten o.i.d. doen. Dit werd gelukkig overleefd, en later kon Dolf een gedekte vrijpion op de a-lijn creëren. Dit werd de tegenstander fataal, dus 5-4 en het eerste matchpunt is inmiddels binnen. Dolf heeft nu een mooie TPR van 2417!

Joost Ruit wees bij een tussenstand van 1-0 een remiseaanbod af. Volgens Joost Ros heeft de tegenstander zelfs (heel zachtjes) een tweede remiseaanbod gedaan. Dit is echter nooit waargenomen door Joost Ruit. Later in de partij is er toch echt iets fout gegaan bij Joost, want hij stond ineens twee pionnen achter. Uiteindelijk ontstond er een T+L eindspel, waarbij Joost geen pionnen en de tegenstander twee pionnen had. Iedereen had de nederlaag allang al geteld, maar Joost speelde - terwijl de laatste minuten op beider klokken wegtikten - heel handig; eerst veroverde hij de ene pion, en vervolgens ten koste van zijn loper de andere pion. In het resulterende T tegen T+L-eindspel zonder pionnen veroverde Joost middels een röntgenschaak ook nog eens de loper, waarna met beide spelers nog één toren tot remise werd besloten. De eindstand werd hiermee 5½-4½.

RSR 1 staat nu op de zesde plaats met slechts één matchpunt achter op de nummer drie. Mijn doelstelling zal dan ook zijn om het team naar de derde plaats te loodsen! De volgende wedstrijd is uit tegen Wageningen op zaterdag 10 maart. (TL Michael)

    RSR Ivoren Toren        2180 - Caissa                  2299 5½ - 4½
1.  FM Oscar van Veen       2262 - GM Paul van der Sterren 2511 ½  - ½
2.  Nathanael Spaan         2200 - Michael Wunnink         2241 0  - 1
3.  Dolf Meijer             2243 - Alje Hovenga            2245 1  - 0
4.  Jos van der Kaap        2204 - GM Hans Ree             2385 ½  - ½
5.  Leo Kranenburg          2112 - FM Rob Witt             2230 0  - 1
6.  Herbert van Buitenen    2160 - Juan de Roda Husman     2226 ½  - ½
7.  Stijn Gieben            2066 - NO                           1  - 0  Regl.
8.  Joost van Rosmalen      2085 - Gert-Jan van der Hoeven 2245 1  - 0
9.  FM Joost van Ruitenburg 2311 - Robert Kikkert          2259 ½  - ½
10. Richard Ammerlaan       2161 - FM Arno Bezemer         2351 ½  - ½