Blutgespeelde Charlois Europoort 1 een maatje te groot voor RSR 1 (19 december)
Afgelopen zaterdag 17 december stond de derby Charlois Europoort 1RSR 1 op het programma. In de vorige ronde heeft Charlois bijna al haar spaarcenten uitgegeven om maar liefst drie GM's en drie IM's te kunnen opstellen. Voor de wedstrijd tegen ons konden ze GM Erik van der Doel nog wel betalen, maar de basisspelers IM Daniyal Saiboulatov en IM Bruno Laurent zaten er blijkbaar niet meer in. Hierdoor moesten ze het doen met "tweederangs" spelers als Maurice Manoch en FM Arben Dharba, waardoor hun gemiddelde rating zelfs onder de 2300 was.

Stijn bracht ons nog wel mooi op voorsprong. De tegenstander had pionnen staan op f7, g6 en h5, met een koning op g8 en een loper op g7. Maar uit het niets speelde Stijn de zet Lxh5, waarschijnlijk met het idee dat alle andere stukken van de tegenstander op de damevleugel waren en dus toch niet zouden kunnen meeverdedigen bij de eventuele koningsaanval (het lukt mij helaas niet om de stelling uit mijn hoofd te reproduceren). Het stukoffer werd geweigerd, maar in de wederzijdse tijdnoodfase voerde Stijn volgens mij een nieuwe koningsaanval uit en dit keer was het wel raak, dus 0-1.

Daarna ging het bergafwaarts met ons team, ondanks dat toeschouwer Wim bij de stand van 0-0, na alle borden een keer langsgelopen te zijn, nog kansen dacht te hebben gezien voor zelfs een overwinning voor ons. Andere gesignaleerde toeschouwers van RSR waren trouwens Mark, Dik en Paul Dekker.

Spaan leek een vrij solide stelling te hebben, maar na iets te passief te hebben gespeeld konden de stukken van de tegenstander binnendringen in zijn stelling. Dus 1-1.

Herbert had een stelling waarbij de tegenstander een keer Kf8 heeft gespeeld, maar wel een pion voorstond. De pion werd later weer teruggewonnen, maar in een T+L eindspel werd Herbert ineens langzaam teruggedrongen en bezweek later onder de druk. Dus 1-2.

Oscar mocht aantreden tegen GM Erik van der Doel. Hij kreeg de volgende stelling op het bord (onder voorbehoud van geheugenfalen van de TL):

Na 1.f5 gxf5 2.Pd6 Lxd6 3.exd6 Dxd6 4.Lxh8 Txh8 5.Dxf5 d4 stond Oscar zelfs een kwaliteit voor (ongetwijfeld een bewuste keus van Van der Doel). Maar na 6.Lc4 Nxc4 7.bxc4 Dg6 8.Dxd6 hxg6 zette Van der Doel later een pion op f5 en loper op d4. Oscar besloot hierop na verdubbeling op de e-lijn de kwal terug te geven met Txe4 fxe4 Txe4, in de hoop dat het toreneindspel remise zou zijn. Helaas werd de gedekte vrijpion op d4 Oscar uiteindelijk fataal, dat de c5 pion uiteindelijk nog werd gewonnen hielp niet meer. Ondanks de nederlaag blijft Oscar een grootmeesterlijk TPR houden. Inmiddels staat het dus 1-3.

Invaller Tim, speciaal opgesteld omdat hij dit seizoen nog geen partij heeft verloren intern en extern, had al vrij snel een lelijke geïsoleerde dubbelpion op de damevleugel, al was dit nog steeds onderdeel van de opening. Alleen verloor hij later één van deze pionnen waarna zijn tegenstander een niet te stoppen vrijpion kon creëren, dus 1-4.

Joost Ros was de volgende slachtoffer die zoals gewoonlijk zijn witte loper heeft weten te degraderen tot een pion. Maar Joost heeft wel zodanig hard gevochten (tenminste om de stelling proberen te keepen) dat hij zelfs na het hoofdgerecht 's avonds bij het uit eten gaan nog honger had. Maar zoals jullie wel begrijpen, werd het 1-5.

Joost Ruit werd behoorlijk weggespeeld. Positioneel stond hij vrij bagger en had ook al de nodige tijd verbruikt, terwijl zijn tegenstander wel iedere keer snel speelde. Al deed Joost (tenminste als ik het goed heb gezien) een creatieve poging om de partij te redden. Wit had pionnen staan op f2, g3 en h2 en zijn koning op g1 en zwart had een dame op f3, terwijl het veld g2 leeg was. Joost liet zijn toren in staan met het idee dat als het geslagen werd hij met zijn koning in twee zetten naar h3 kon lopen en Wit in verlegenheid zou brengen. Ondanks dat alle zware stukken nog op het bord waren kon de zwarte koning namelijk lastig gestoord worden, omdat zwart ook nog twee pionnen op de f-lijn had dat als schild fungeerde. Maar de tegenstander had niet zo'n honger als Joost Ros en gaf Joost Ruit geen enkel tegenspel. Dus 1-6 en de nederlaag was een feit.

Richard speelde tegen een geïsoleerde pion en ik had wel het idee dat hij beter stond. In een toren + lichte stuk eindspel had Richard zelfs een pion meer (2 tegen 1), maar alle pionnen stonden op één vleugel. Verder dan remise kwam hij niet, dus 1½ - 6½.

Dolf, dat op een gegeven moment maar beter niet naar links of naar rechts moest kijken, kreeg binnen 10 zetten al een a-pion kado. De tegenstander kon de pion wel houden, maar zou dan het loperpaar verliezen terwijl hij al een geïsoleerde d-pion had. Later maakte Dolf het leuk af door een matnet te creëren waardoor de tegenstander meer materiaal moest inleveren. Dus 2½ - 6½.

Invaller Arno kreeg te maken met op het oog te maken met een indrukwekkende pionnencentrum, de witte pionnen stonden namelijk op c4, d4, e4 en f4. Alleen won Arno op tactische wijze een pion. Wat er daarna gebeurde is mij een beetje ontgaan, maar de stukken van Arno begonnen wel erg passief te staan en hij werd daarna helemaal omsingeld door wit. Dit bleek niet meer te houden, dus de eindstand is 2½ - 7½.

Na deze pijnlijke nederlaag is er uiteraard nog geen man overboord. We staan nu in de middenmoot op een gedeeld vijfde plaats, dus voorlopig nog niet in degradatiegevaar. De volgende wedstrijd is uit tegen koploper Kennemer Combinatie 1 op zaterdag 7 januari. Wie weet valt daar meer te halen. (TL Michael)

  Charlois Europoort  2280 - RSR Ivoren Toren    2163 7½ - 2½
1. GM Erik van den Doel 2572 - FM Oscar van Veen    2262 1 - 0
2. IM Mher Hovhanisian 2497 - Joost van Rosmalen   2085 1 - 0
3. Julian van Overdam  2334 - Dolf Meijer       2243 0 - 1
4. Roger Meng      2361 - FM Joost van Ruitenburg 2311 1 - 0
5. FM Michel de Wit   2312 - Herbert van Buitenen  2160 1 - 0
6. Marco Kirana     2269 - Nathanael Spaan     2200 1 - 0
7. Jan van Overdam   2058 - Stijn Gieben      2066 0 - 1
8. Maurice Manoch    1947 - Arno Beljaars      2104 1 - 0
9. Valery Maes     2151 - Richard Ammerlaan    2161 ½ - ½
10. FM Arben Dardha   2299 - Tim Benning       2042 1 - 0