RSR 1 doet zeer goede zaken tegen Paul Keres (27 november)
RSR 1 is ingelopen op de nummers 1 en 2 na de knappe 6-4 overwinning tegen Paul Keres op zaterdag 26 november. Hierdoor is de bittere nasmaak van de vorige ronde grotendeels weggespoeld.

Joost Ros was gezien het lange nadenken in de opening al snel "out of book". Toen er een ongelijke loper eindspel op het bord was en alle torens van het bord afgeruild dreigden te worden, bood zijn tegenstander remise aan. Dit werd maar aangenomen dus ½-½.
Dolf zag dat op de overige borden de vooruitzichten gunstig voor ons waren en maakte van deze gelegenheid gebruik om weer een puntje te kunnen scoren voor de remisecup. Het remiseaanbod dat hij deed werd aangenomen, dus 1-1.
Herbert is ondanks het gebrek aan wedstrijdritme op stoom in de externe competitie. Na een hedgehog opstelling sprongen zijn stukken tot leven en dwong hij zijn tegenstander tot opgeven toen hij materiaal dreigde te winnen, dus 2-1.
Spaan kwam naar mijn idee vrij goed uit de opening. Het is mij ontgaan of zijn tegenstander zich ergens verrekend heeft of dat Spaan gewoon briljant was, maar Spaan won later een stuk tegen slechts twee pionnen. Aangezien Spaan nog genoeg tijd op de klok had, was de overwinning slechts een kwestie van tijd, 3-1.
Bij Jos kwam naar eigen zeggen al vrij snel een dode stelling op het bord. Maar de tegenstander dacht daar blijkbaar anders over en begon te pielen op de koningsvleugel. Dit werd Jos, mogelijk mede door tijdnood, teveel en moest opgeven. Dus het werd 3-2.
Joost Ruit had een rommelige stelling op het bord waarbij beide koningen gestrand waren in het centrum. Joost verloor een kwaliteit, maar omdat hij een aanval op de zwarte koning dreigde uit te voeren besloot zijn tegenstander tot zetherhaling, dus 3½ -2½.
Invaller Leo Kranenburg wist even niet meer hoe zijn opening ging waardoor hij voor zijn gevoel niet helemaal goed uit de opening kwam. Later besloot Leo een pion te "offeren", maar kwam daardoor wel vrij beroerd te staan. Iedereen had de nul al geteld, maar toen raakte de tegenstander blijkbaar helemaal de weg kwijt. Wat er precies gebeurde weet ik niet, maar Leo stond ineens een stuk voor en een paar zetten later gaf de tegenstander op toen hij mat niet meer kon voorkomen. Dus 4½-2½.
Richard speelde tegen IM Xander Wemmers en kwam in een vrij gedrukte stelling te staan. Toen hij ook nog een kwaliteit moest inleveren was er geen houden meer aan. Dus 4½-3½.
Stijn gaf in een stelling waarin niet veel voor hem aan de hand leek per ongeluk een pion weg. Maar het bleek enigszins nog mee te vallen omdat hij op een tactische wijze de pionstructuur van zijn tegenstander kon verslechteren. Toen Stijn de pion dreigde terug te winnen kon de tegenstander zetten herhalen als hij wilde, maar deze ging in de denktank en besloot (mogelijk op instructie van zijn teamleider) door te spelen. De koning van Stijn was opgesloten in het centrum terwijl beiden nog een toren en dame aan op het bord hadden. Dit leek optisch gevaarlijk maar Stijn kon de Dames van het bord krijgen. De tegenstander bood remise toen het 2-1 stond, maar Stijn weigerde deze. Toen ook nog eens de torens afgeruild werden, had Stijn een gewonnen pionneneindspel. Dus 5½-3½ en de winst was binnen!
Oscar kwam een pion voor te staan, maar het was wel een dubbele randpion. Deze verloor hij later dan ook weer, maar Oscar bleef tot in het eindspel wel een klein voordeeltje houden. Helaas bleek het niet genoeg voor de winst. Dus de eindstand werd 6-4.

De volgende wedstrijd is de kraker tegen Charlois Europoort 1 dat inmiddels maar liefst drie GM’s onder contract heeft. Ook ons tweede team speelt dan bij Charlois tegen CE 3, dus kom allen kijken om ons te ondersteunen! (TL Michael)

    RSR Ivoren Toren     2180 - Paul Keres           2204 6 - 4
1.  Richard Ammerlaan    2161 - Xander Wemmers       2392 0 - 1
2.  Joost van Ruitenburg 2311 - Jan Breukelman       2235 ½ - ½
3.  Oscar van Veen       2262 - Paul Hommerson       2267 ½ - ½
4.  Nathanael Spaan      2200 - Peter Lombaers       2241 1 - 0
5.  Herbert van Buitenen 2160 - Bert Both            2167 1 - 0
6.  Leo Kranenburg       2112 - Gerben Veltkamp      2202 1 - 0
7.  Dolf Meijer          2243 - Willem van de Fliert 2130 ½ - ½
8.  Jos van der Kaap     2204 - Mark Smits           2213 0 - 1
9.  Stijn Gieben         2066 - Andries Mellema      2165 1 - 0
10. Joost van Rosmalen   2085 - Rijk Schipper        2023 ½ - ½