RSR 1 boekt monsterzege tegen Eindhoven 1 (18 september)
Op zaterdag 17 september heeft RSR 1 de grootste overwinning van de afgelopen vijf jaar geboekt tegen Eindhoven 1 tijdens de eerste ronde van de KNSB-competitie. Het werd maar liefst 8-2. Ieder jaar lijkt de poule waarin we zitten steeds sterker worden vanwege versterkingen die anderen teams haalden. Desondanks in de doelstelling uiteraard om wederom niet te degraderen. Eindhoven was net als ons op papier een van de zwakkere teams, dus het team kreeg van mij de opdracht een ruimere overwinning te boeken dan vorig seizoen (5½-4½) en Joost Ruit in het bijzonder dit keer niet te verliezen tegen Eindhoven. De twee opdrachten werden keurig uitgevoerd, dus hierbij de welverdiende complimenten voor de spelers van de teamleider!

Het verloop van de wedstrijd ging als volgt. Terwijl alle borden nog bezig waren kreeg Joost Ruit (3) een remiseaanbod. Ik had het idee dat Joost ietsjes minder stond, terwijl de andere borden wel ok leken, dus mocht van mij het aanbod aannemen. Maar Joost dacht zelf dat zijn stelling wel prima was (hij zal vast wel gelijk hebben) en speelde toch door. Voor de wedstrijd gaf Oscar (1) nog training waarbij hij uitlegde dat je in de geweigerd Damegambiet met zwart je kort gerokkeerde koning veilig staat, dus soms kun je wel veroorloven een pionnetje offeren voor initiatief. En wat gebeurde in de partij tegen FM Bas van de Plassche? Oscar offert een pion op b7 en na 15 zetten werd zijn tegenstander verpletterd (dit terwijl zijn tegenstander al bijna de volle twee uur had verbruikt, terwijl Oscar relatief zeer weinig bedenktijd nodig had), dus 1-0 voor ons. Zie ook het partijfragment.
Vervolgens kreeg Jos in een veelbelovend loper tegen paard eindspel remise aangeboden en dit werd uiteraard geweigerd. Later werd er in de zaal ineens “Oh schaak” o.i.d. geroepen. De tegenstander van Dolf (5) liet zich namelijk per ongeluk foppen waarbij zijn koning en dame door een paard werden gevorkt, dus 2-0. Ondertussen verloor Stijn (10) ook pardoes zijn Dame, terwijl hij zo goed uit de opening kwam en zelfs een kwaliteit won. Maar omdat Stijn nog wel een toren en een paard als compensatie had was het zeker nog niet per se verloren. Bij Joost Ruit werd het uiteindelijk toch remise, 2½-½.
Herbert (9) moest in de opening zijn koning naar f8 spelen. Ik wist ik dat dit onderdeel van de opening was en maakte me niet direct zorgen. Maar Herbert stond later toch vrij slecht, zijn tegenstander had echter niet zoveel tijd meer en moest gedwongen eeuwig schaak geven, 3-1. Richard (4) stond gedurende zijn partij wat minder omdat al zijn stukken en pionnen allemaal op de eerste drie rijen bevonden. Het was volgens Richard een saaie pot en uiteindelijk nam Richard een remise-aanbod aan, 3½-1½.
De tegenstander van Jos ging voor de 40e zet ineens door zijn vlag. Mij is ontgaan of de tegenstander gewoon de tijd even vergat of dat hij gewoon in hevige tijdnood was, hoe dan ook 4½-1½. Spaan (7) speelde haast op zijn Rosmaliaans. Ik begreep zelf niet veel van de partij, maar Spaan won uiteindelijk en is de matchwinner van de dag, 5½-1½. Stijn speelde de stelling uiteindelijk zodanig handig dat hij kon ontwikkelen naar een gewonnen pionneneindspel, 6½-1½. Rob van de Plas (8) kreeg een Grünfeld tegen zich en had een centrum meerderheid wat pionformatie betreft. Dit soort stellingen is wel weggelegd voor Rob en zijn tegenstander werd vakkundig platgedrukt en weggecombineerd zodat er uiteindelijk een gewonnen eindspel overbleef met twee gebonden vrijpionnen in het centrum, 7½-1½. Als laatste klaar was Wim (6) (invaller voor Joost Ros). Het werd een open Siciliaans waarbij Wim waarschijnlijk een dubieuze opstelling gebruikte. Het werd een boeiend gevecht, maar in het verre eindspel besloten beide spelers waarschijnlijk terecht niets te forceren, dus eindstand 8-2. Een mooie start van het nieuwe seizoen! (TL Michael)

  RSR Ivoren Toren     2189 - Eindhoven         2142 8 - 2
1. Oscar van Veen      2250 - Bas van de Plassche    2401 1 - 0
2. Jos van der Kaap     2198 - Jan Vosselman       2042 1 - 0
3. Joost van Ruitenburg   2313 - Frans Kuijpers      2222 ½ - ½
4. Richard Ammerlaan     2178 - Jos Sutmuller       2133 ½ - ½
5. Dolf Meijer        2261 - Fred Hallebeek      2201 1 - 0
6. Wim Koster        2234 - Erika Sziva        2252 ½ - ½
7. Nathanael Spaan      2193 - Alessandro di Bucchianico 2077 1 - 0
8. Rob van der Plas     2130 - Robert Klomp       2080 1 - 0
9. Herbert van Buitenen   2165 - Jan Cox          1998 ½ - ½
10. Stijn Gieben       1970 - Twan Kastelijn      2009 1 - 0