Wijk aan Zee 2015, grauwsluier boven Banjaert-spelers (21 januari)
- waarnemingen vanuit de ziekenboeg -
Na ruim 20 jaar zonder één onderbreking te hebben deelgenomen aan het mooiste schaakevenement van Nederland, het voormalig Hooogoventoernooi in Wijk aan Zee, moest het een keer misgaan. In 2015 meldde ik me twee dagen voor de start van de 10-kampen af. Rugklachten, niet goed te combineren met 9-ronden schaken. Gelukkig bestaat er tegenwoordig internet zodat je thuis kan meegenieten zowel van de grootmeesters alsook de amateurs in de diverse 10-kamp-groepen. Ik kan deze onverwachte vrije tijd mooi opvullen door jullie met mijn geleuter over Wijk aan Zee lastig te vallen.

Verbijsterend om waar te nemen hoe Carlsen huis houdt onder zijn tegenstanders, toch grotendeels tot de wereldtop te rekenen. Op dit moment heeft hij ZES achtereenvolgende overwinningen behaald. De pers spreekt over een aanval op het record van de Italiaan Caruana dat onlangs bereikt werd met 7 overwinningen op rij. Als oudere schaakliefhebber weet ik natuurlijk beter: in 1968 startte Viktor Kortsnoj in Wijk aan Zee met 8 overwinningen. Buiten kijf staat dat deze nog zo jonge Noor een exceptioneel talent moet zijn. Na het afscheid van Kasparov volgde er een wat duistere periode waarin er niet één speler duidelijk boven de andere uitstak, waaronder Kramnik en Anand misschien wel de sterkste spelers waren. Met Carlsen hebben we iemand die inspirerend kan zijn voor de verbreiding van de schaaksport onder jonge mensen!

Uiteraard gaat mijn beperkte belangstelling vooral uit naar onze 10-kampers. En in het bijzonder naar de deelnemers in de Banjaert, het natuurvriendenhuis in Wijk aan Zee. Daar wordt sinds enige jaren de strijd om de Banjaert Trofee gevoerd. Degene met het beste 10-kampresultaat wint deze prestigieuze prijs. Initiatiefnemer is Holger Schwarzwald uit Hamburg die al vele jaren deelneemt.
Wat mij nu opvalt is dat er kennelijk een grauwsluier hangt boven het denkraam van de 22 Banjaert-spelers, er wordt wel heel matig gescoord. In totaal hebben zij een score van 42% bereikt, dus dik onder de 50 %! Met plaatsvervangende schaamte stel ik vast dat bij dit magere resultaat vooral de RSR Ivoren Toren-spelers domineren: hun schamele bijdrage bleek 35 %. Hierover sprak ik gisteren uiteraard Arnold Rijken aan: zo kan het niet langer ! Enfin, lichte beterschap kondigt zich thans af, Arnold won zelfs en omdat ook Oscar zijn draai gevonden schijnt te hebben werd die dag warempel een 50% score bereikt.

Hierbij de tussenstand na ronde 5:
Arnold + Nathanaël: 2 pt, Oscar 2,5 pt, Paul Dekker: 0,5 pt.

Bij de oude Dekker moet opgemerkt worden dat hij vorig jaar gedegradeerd was uit groep 3. Gaat het hier om een vormcrisis of gebruikt hij de leeftijd als gemakkelijk excuus ?
Ter ondersteuning heb ik Hanneke, de moeder van de Banjaert, gevraagd om een oogje in het zeil te houden nu ik zelf niet de medespelers met mijn opbeurende praatjes een hart onder riem kan steken. Zij heeft verzekerd hier alles aan te doen, en dat met name de ontbijtvoorziening inmiddels op een hoog peil is aanbeland.
In de strijd om de Banjaert Trofee spelen RSR-spelers dus geen grote rol. Wel schijnt die dit jaar te zijn weggelegd voor Jaap van Meerkerk (Erasmus) die met 4 uit 4 startte en dus in de 5e ronde wel een potje mocht verliezen. Hij wordt op de hielen gezeten door Pierre Smeets, een befaamde speler uit Den Bosch met 3,5 pt en ook nog wel enigszins door de minstens zo vermaarde Frans Maas en de al eerder genoemde Holger Schwarzwald met 3 pt. Tot zover deze tussenstand van Wijk aan Zee.
(uw zieke verslaggever Wijnand Dobbinga)