Tussenstand Wijk aan Zee: De prachtnullen-serie van Paul Dekker houdt op bij de lange rokade en niet te vergeten: er wordt veel durf vertoond (20 januari)
Ja, er valt weer veel te beleven in dat knusse dorpje onder de nog altijd waarneembare rook van onze nationale trots De Hoogovens: Wijk aan Zee ! Het TATA-chess tournament is inmiddels op volle toeren geraakt en daarmee doel ik in het bijzonder op de 10-kampen waarover in de landelijke dagbladen maar bitter weinig te vernemen valt.

Vier vooraanstaande clubgenoten zijn daar slaags geraakt met vele onbekenden uit waar-ook ter-wereld. Ik zal hen hier even introduceren al is dat nauwelijks noodzakelijk voor ingewijde clubgenoten
Nathanael Spaan, debutant in groep 2 (niveau ca. Championnen-bond) doet het naar behoren: met 3,5 uit 4 (bij nader inzien: misschien toch meer Mineur-niveau). De eerste ronde won hij van een beeldschone Estlandse, maar toen haar traantjes moesten worden gedroogd, was hij in geen velden of wegen te bekennen ... Afgezien van dit minpuntje gedraagt Nathanael zich als een voorbeeldig groepslid: vooral zijn nijvere inzet bij het opruimen van de vaat wordt hoog gewaardeerd.
Arnold Rijken, onze onvolprezen groepsleider die op de van hem bekende tirannieke wijze de gang van zaken naar zijn hand zet: om 12.30 uuris het lunchen Wijnand! Bij deze gang van zaken hebben we het helaas niet over zijn bordprestaties: in groep 7 met 1,5 uit 4 voldoet hij bepaald niet aan onze al toch al niet hooggespannen verwachtingen.
Dan Paul Dekker: een hoofdstuk op zich waard. Vorig jaar op glansrijke wijze zich door groep 4 worstelend, startte hij dit keer in 3C met de door schakers gevreesde lange rokade, een trio paaseieren dus die door Spaan echter als prachtnullen werden betiteld. De hele buitenwereld werd ingeschakeld waaronder een keur aan psychologen om na te gaan hoe de oude Dekker kon worden opgekalefaterd. Vandaag kwam de peppil die hij dringend nodig had in de vorm van een stimulerende kaart van de familie die in de toernooizaal door de arbitrage werd uitgereikt. Na uitvoerige controle zagen zij hierin geen strafbaar feit en voor zover thans bekend heeft ook de tegenstander niet geprotesteerd ondanks de vernederende nederlaag tegen de nummer laatst.
Over mijzelf kan ik kort zijn: uiteraard is het streven in groep 6 gericht op behoud met 4,5 uit 9 en om dit niet pas veilig te stellen op de laatste dag ben ik flink van start gegaan met 3 uit 4.

Dan nog even over de analyses waarmee wij iedere avond weten te vullen. Enkele behartenswaardige opmerkingen mogen niet aan u voorbijgaan.

  • Arnold: “bij deze zet dacht ik wel 10 minuten na en kreeg prompt koppijn van deze ongewone inspanning.”
  • Ger Hageman: (ook vorig jaar al goed voor vele interessante quotes) “als je in dit eindspel terechtkomt kan je de stukken wel in de beginstand zetten”
  • Paul Dekker: “het wemelt van de bange spelers in groep 3C” (de groep waarin hij zelf zetelt).
  • Nog eens GH: “dit durfde ik niet” (en dat over een partij waarbij hij ons had aangekondigd dat het om fenomenaal prachtige partij van hem zelf ging Overigens zag P Dekker dat toch ietsjes anders: ”het hangt aan elkaar van de laffe zetjes”).
  • Dekker nog eenmaal: “Wijnand je moet eens wat durven !” en omdat ik nogal gehoorzaam van aard ben heb ik na het eerste flauwe potje flink geofferd.

    Tenslotte nog iets moois over Ger Hageman: hij is in groep 3C met 4 uit 4 gestart en leidt daarmee in de strijd om de Banjart-trofee 2014! (de zeer speciale strijd om de beste speler in het Natuurvriendenhuis De Banjaert). Misschien moet hij maar worden aangetrokken voor het tweede team om de dreigende degradatie te voorkomen.

    Over een week des rest van dit toernooi! (Wijnand)