RSR pionnen uItgebekerd (27 januari)
Na de uitschakeling voor de KNSB-beker van ons RSB- èn KNSB-team is de RSB-bekerhouder nog voor de winter ook al kopje onder in de RSB-beker zelf. CSV kreeg op vrijdag 24 januari zijn revanche voor de nederlaag van vorig seizoen door dit keer wel op volle sterkte aan te treden. Dan weet je van tevoren dat het met bijna 700 ratingpuntjes minder een lastig klusje wordt. Vooraf rekenden we er dan ook mee dat minstens een remise tegen de CSV-coryfeeën Leon Koster en Jan-Peter Bogers nodig was om enige kans te maken. Dan zouden Michael Fung en Joop Klijn natuurlijk wel moeten winnen om door te kunnen. Daar kwam helaas niet veel van terecht.

Halfogige Arrian opende de wedstrijd, maar verder moesten we het deze avond doen met klokken als scheidsrechters. Michael behaalde geen voordeel uit de opening en bij de overgang naar het eindspel kwam plots een dame in Fungs achtertuin wandelen, wat een pion kostte. Joop had lang een misschien iets mindere stelling in evenwicht gehouden, maar later in het eindspel, ging er toch ook een pion de mist in en later nog een.

Bij mij gingen er ook heel wat pionnetjes af, alleen hier was het Leon Koster die ze kado gaf in de Victor Berg-variant van de carokann. Mogelijk wat verwend door de zwakke tegenstand in klasse 1, waren dat er na 16 zetjes al drie, vooral gegeven om zijn loperpaar wat ruimte te geven. Die stonden nu gericht op mijn onbewaakte damevleugel, maar daar stond mijn koning niet. Die stond veilig in het midden achter de veroverde pionnetjes. Na er eentje terug te hebben gegeven, liep de tegenaanval gelijk op rolletjes, hoewel ik beter de dames op het bord had kunnen houden, want Leons koning stond stukken onveiliger. Maar goed, een eindspel met 3 pionnen meer, leek ook meer dan voldoende, al leidde dat laatste pionsnoepje tot een triplepion, die de winst wat problematisch maakte. Daar kwam bij dat Leon’s klok lange tijd op ± 3 minuten leek stil te staan, zo snel moest hij spelen, terwijl ik voornamelijk mijn tijd zat te verknoeien met het noteren van alle zetten. De stelling stond vast omdat 1 pion de triple makkelijk tegenhield en ook zijn dubbelpion lastig te veroveren viel. Pas toen ik een kwaliteit wegblunderde, kwam er gek genoeg een beetje schot in, want de loper leek een stuk sterker dan de toren. Omdat een toren wel heel geschikt is om triplepionnen te eten, werd het toch nog nèt remise door kale koningen en wat luttele seconden.

Ook Mark had steeds de iets betere stelling tegen simpelschuiver JP Bogers; hij probeerde het lang in een toreneindspel + paard en veel pionnen, maar JP hield alles dicht met veel 6e rij-pionnen en op de valreep werd deze pot dus ook remise en een topprestatie voor Mark.

Beter dan vooraf bedacht - alleen Fung en Joop hadden toen al het hoofd gebogen voor Roel Trimp en Mark Vermeer en was het dus eigenlijk een remise teveel, alleen dan buiten de nullen om gerekend. Al met al een vreemd verloop met toch een heel duidelijke uitslag: RSR-CSV: 1-3. Op de een of andere manier voelden 2 plusremises en 2 nipte nederlagen aan als een gelijkspel, maar nochtans konden wij de bezoekers naar de aanstaande beker toe verwensen, of doorverwijzen, desgewenst. (Keet)

   RSR Ivoren Toren          1888 - CSV                       2054 1  - 3
1. Herman Keetbaas         z 1943 - Leon Koster             w 2326 ½  - ½
2. Michael Fung            w 1924 - Roel Trimp              z 1907 0  - 1
3. Joop Klijn              z 1905 - Mark Vermeer            w 1880 0  - 1
4. Mark Beijen             w 1782 - Jan Peter Bogers        z 2105 ½  - ½