RSR Ivoren Toren de gelukkigste in een zinderende RSB-bekerfinale (27 april)
Op vrijdag 26 april 2013 waren de RSB-bekerfinalisten Rokado en RSR Ivoren Toren te gast in de Groene Hel van Charlois Europoort. In het seizoen 1996/1997 werd deze finale ook gespeeld, waarbij Rokado aan het langste eind trok. Kon Rokado, na het mislopen van de titel in de promotieklasse dit seizoen, de kroon op het seizoen zetten met winst in de RSB-beker, of zou RSR Ivoren Toren, na het kampioenschap in de 1e klasse van de RSB-competitie, het seizoen nog mooier kunnen maken door de RSB-beker te grijpen?



De finale is net van start gegaan (foto: Arrian Rutten)


De wedstrijd ging een tijdje gelijk op. Na verloop van tijd wist op bord 3 Andreas (zwart) tegen Rick Ensering een pionnetje te winnen en kwam zeer goed te staan. Ook Kees (wit) kwam op bord 4 tegen Ben Boog steeds beter te staan. Daarentegen moest Michael (zwart) op bord 1 alle zeilen bijzetten om niet nog verder in het nadeel te komen tegen Frank Verkooyen. Hans van der Linden (zwart), tenslotte, kreeg op bord 2 steeds meer de overhand qua stelling én tijd tegen Herman.

Toen sloeg bij RSR Ivoren Toren het noodlot toe. Kees blunderde zomaar zijn belangrijke centrumpion weg, waardoor hij plotsklaps zeer slecht kwam te staan. En Andreas zag een winnende voortzetting niet en stond opeens duidelijk minder. Herman zag in veel mindere stelling zijn tijd snel wegtikken. Op bord 1 bood Michael remise aan tegen Frank Verkooyen, maar laatstgenoemde weigerde en ging het voor hem iets voordeligere paardeneindspel uitmelken.

Op een gegeven moment hielden de vele supporters van RSR Ivoren Toren daarom rekening met een 0-4 nederlaag. Maar toen keerde het tij. Herman voerde met enkele minuten op de klok een laatste wanhoopsaanval uit tegen de koningsstelling van Hans van der Linden, die nog 38 minuten op de klok had. Toen Hermans klok nog 1.38 minuut aangaf, stond Hans mat (0-1 voor RSR Ivoren Toren).



De matstelling op bord 2 na Tce1 (foto: Arrian Rutten)


Op bord 1 leek de gelouterde Frank Verkooyen het paardeneindspel naar zich toe te trekken tegen Michael. Maar toen eerstgenoemde met de verkeerde pion ging lopen, keerden de kansen en wist Michael de partij naar zich toe te trekken (0-2 voor RSR Ivoren Toren). Bij zowel Rick Ensering tegen Andreas als Kees tegen Ben Boog ging het voor de RSR-spelers echter mis; beiden hadden veel te weinig tijd om hun verloren stellingen nog te keepen.

Daarmee werd de eindstand van de reguliere wedstrijd 2-2. Dit betekende snelschaken met verwisselde kleuren. Als eerste verloor Herman van Hans van der Linden, maar de stand werd gelijkgetrokken door Andreas, die een dame cadeau kreeg van Rick Ensering. Vervolgens werd Michael door Frank Verkooyen matgezet, waarna alle ogen werden gericht op de partij tussen Ben Boog en Kees. Laatstgenoemde stond straalgewonnen, maar had hij voldoende tijd? Met nog 6 seconden op de klok wist hij zijn tegenstander mat te zetten. De eindstand van het snelschaken was derhalve wederom 2-2.

Het reglement zegt dan dat er geloot moet worden. Een toch wel onbevredigend slot van een zinderende wedstrijd. Bij de loting kwam RSR Ivoren Toren als winnaar uit de bus, waarmee zij de RSB-beker 2012/2013 wonnen.



Teamleider Arnold temidden van zijn manschappen (foto: Philip Westerduin)

                                                                          Snelschaak
   Rokado                   2065 - RSR Ivoren Toren         1939 2  - 2     2  - 2
1. Frank Verkooyen        w 2152 - Michael Fung           z 1906 0  - 1     1  - 0
2. Hans van der Linden    z 2061 - Herman Keetbaas        w 1892 0  - 1     1  - 0
3. Rick Ensering          w 2055 - Andreas Iliopoulos     z 1902 1  - 0     0  - 1
4. Ben Boog               z 1991 - Kees van der Knijff    w 2056 1  - 0     0  - 1
Toeschouwers RSR Ivoren Toren: Marco, Philip, Paul D., Joop, Spaan, Arnold (teamleider), Arrian (competitieleider RSB / arbiter), Herman van Malde (dubbellid)

Arrian Rutten

Nog meer sfeerplaatjes:



Er wordt diep nagedacht door de RSR-ers (foto: Philip Westerduin)




In opperste concentratie (foto: Philip Westerduin)