TEAM 2 nog steeds met lege handen en TEAM 1 doet half werk... (9 november)
Afgelopen zaterdag 7 november, KNSB-competitie, 3e ronde. Op het menu stonden pittige duels vermeld: TEAM 1 tegen Philidor Leiden en TEAM 2 contra BSV Bennekom. De intenties van de onzen waren duidelijk: TEAM 1 moest winnen om in de top te blijven meedoen, terwijl TEAM 2 op zoek ging naar de eerste matchpunten. De voortekenen waren bepaald niet bemoedigend. Op de clubavond tevoren overkwam Philip bij vertrek vanuit het NIVON, aan de overkant van de Jonker Fransstraat, met Bob als passagier, een merkwaardig ongeluk: wegrijdend uit de parkeerhaven reed een achteropkomende auto vol op hem in. Het gevolg laat zich raden, beide voertuigen weggesleept, en Philip en Bob met pijnlijke ruggen iets later dan gepland naar huis, terwijl beiden de volgende dag TEAM 2 naar de overwinning mee moesten helpen. Philip gaf duidelijk aan dit niet te zien zitten, gezien de rompslomp en de nasleep die zoiets met zich meebrengt; Bob achtte zich nog wel in staat om deze onalledaagse ervaring "weg" te spelen. Zaterdagmorgen werd ik door Angelo ingelicht over dit nare voorval en moest ik naarstig op zoek naar een invaller. Die was gauw gevonden: Michael ruilde zijn team-1-leiderschap in voor team-2-speler. Vorig seizoen was dat ook al eens gebeurd. Een en ander betekent dan wel dat ik, a.h.w. simultaanspelend, 16 schaapjes van de schaakk(n)udde in de gaten moest zien te houden. Dat is me dan ook maar ten dele gelukt. Mijn aandacht voor TEAM 2 behoorde natuurlijk voor alles te gaan, maar als je dan ziet hoe "belhamel" Joost van Rosmalen de rust in de TEAM 1-kudde probeert te verstoren middels een nogal gewaagde openingskeuze, op zo'n moment dien je dan als waakzame herder je aandacht even te verleggen naar dat deel van de speelweide. Zijn buurman Harmen kwam even later dan ook bij me langs om te vragen of hij een remiseaanbod kon accepteren in al die onrust. Verder spelend werd het dat uiteindelijk wel, maar dat was pas na 'n uur of vijf.

Om maar even bij TEAM 1 te blijven, in telegramstijl: Tim, vorig seizoen al zo goed op dreef in het tweede en dit seizoen begonnen met 2 uit 2 in het eerste, liep tegen zijn eerste nederlaag aan. Oscar vertelde me na afloop 'n positionele inschattingsfout gemaakt te hebben en was de andere verliezer deze middag. Daarentegen wisten Joost van Ruitenburg en Rob het volle punt te scoren, waarbij de laatste zijn onthutste tegenspeler kwaad zag weglopen (klik hier voor de partij, volgens Rob "een analyse van mijn bizarre partij" en het naspelen zeker waard!). Nathanaėl en Wim tekenden beiden voor een remise. Wim had wel de nodige angstige ogenblikken moeten doorstaan, maar hield het hoofd koeltjes. Ook Nathanael handhaafde zijn ongeslagen status. Eindresultaat was dus 4-4 en TEAM 1, drie maal met dezelfde acht spelers spelend (houen zo!!) , blijft meedoen in klasse 2C (zie aldaar).

Terug naar het gebeuren van "mijn" TEAM 2. Om maar met het einde te beginnen: Jason Zondag had de ondankbare en niet te verwezenlijken taak om in zijn partij tegen Ed de Beule de gelijkmaker te scoren bij een 3-4 achterstand, en dat in een paardeindspel, dat zeer sterk naar remise rook. Zelfs de overgang naar een pionneneindspel bleek niet gewonnen te zijn, zo bleek achteraf. Peter Torczynski (Jaja, hij kan het nog wel.!!) had tegen oude bekende John Riksen voor de 1-0 gezorgd, door met veel overtuiging een koningsaanval (met loperoffer op h6) af te slaan. Toen kwamen de Bennekommers los en achtereenvolgens gingen Michael, Bob, Lucas en Paul Tromp voor de Gelderse bijl. Michael Fung, als vervanger voor Philip, verspeelde tegen Martijn Pauw een stuk en vocht nog even, zonder succes, door. Bob probeerde het (de avond tevoren lichtelijk geteisterde) lijf te redden in een eindspel tegen Teunis Bunt. Hij was daar in beland met kwaliteitsverlies van paard tegen toren en leek redding te vinden dankzij een vrijpion op e2. Helaas, Teunis wist na de tijdcontrole de weg naar de winst te vinden. Lucas Gortemaker leek tegenover Benno van der Veen goede kansen te hebben, maar geleidelijk aan werden de rollen omgedraaid en werd hij zelfs met paard en toren op h2 matgezet. Niet leuk. Paul Tromp kreeg op bord 1 van doen met Hotze Tette Hofstra, geen makkie. Op de 15e zet werd hij (en ik ook) verrast door Pxf7!. Na velerlei verwikkelingen ontstond een toreneindspel, dat Paul, geplaagd door tijdnood, niet wist te keepen, zo dat al mogelijk was? We stonden met 1-4 achter. Wil Sparreboom was toen nog bezig om een paardeindspel met twee pluspionnen te winnen tegen Martijn Bakker en dat lukte wonderwel onder opoffering van zijn dappere knol. 2-4. Daarna kreeg Paul Batenburg de welkome gelegenheid om zichzelf vooral te revancheren voor de onnodige nederlaag in een toreneindspel van enkele weken eerder in de wedstrijd tegen LSG. Nu spelend tegen Martin Markering wist hij met vaste hand het toreneindspel, zij het anders van aard, tot winst te voeren. 3-4. Nou ja, de rest weet de aandachtige lezer nu wel: Jason ondernam nog een ultieme winstpoging met gevaar voor eigen leven. Het mocht niet lukken. Remise. 3½-4½.....

Zaterdag 12 december, Sinterklaas is dan al weer vertrokken, duiken wij het Westland in met TEAM 2 om het op te nemen tegen WSC, terwijl TEAM 1 die dag naar Mokum reist voor de ontmoeting met de club met de merkwaardige naaam SOPSWEPS'29 (Samen Op Pad Spelen Wij Een Potje Schaak), spelend in Cafe Batavia 1920, op 2 minuten lopend vanaf A'dam CS.

Voor alle standen van zaken raadpleeg de KNSB-site, Klasse 2C en 3E. Sluiten we het jaar 2015 goed af? Ik hoop het! (Paul Dekker)

   RSR Ivoren Toren        2156 - Philidor Leiden         2090 4  - 4
1. FM Joost van Ruitenburg 2320 - Stef van der Zon        2129 1  - 0
2. FM Oscar van Veen       2274 - Nico Kuijf              2210 0  - 1
3. Rob van der Plas        2141 - Arres Oudshoorn         2034 1  - 0
4. Nathanael Spaan         2113 - Guido Bakker            2066 ½  - ½
5. Tim Benning             2030 - Leonore Braggaar        2114 0  - 1
6. Wim Koster              2147 - Maarten van Harten      2059 ½  - ½
7. Harmen van de Werken    2069 - Thijs Roorda            2124 ½  - ½
8. Joost van Rosmalen      2151 - Willem van Briemen      1981 ½  - ½

   RSR Ivoren Toren 2      1954 - BSV Bennekom            1993 3½ - 4½
1. Paul Tromp              2008 - Hotze Tette Hofstra     2166 0  - 1
2. Jason Zondag            2006 - Eddy de Beule           2032 ½  - ½
3. Paul Batenburg          2036 - Martin Markering        1962 1  - 0
4. Michael Fung            1912 - Martijn Pauw            2031 0  - 1
5. Peter Torczynski        2055 - John Riksen             1983 1  - 0
6. Wil Sparreboom          1884 - Martijn Bakker          1995 1  - 0
7. Bob Hoos                1876 - Teunis Bunt             1862 0  - 1
8. Lucas Gortemaker        1853 - Benno van der Veen      1915 0  - 1