'I am in the business of consuming information' (24 maart)
Blufte Kasparov ooit op een vraag van een schaakverslaggever wat hij na zijn schaakcarričre zoal uitspookte. Je hoort het hem zeggen op zijn bekende gnuivende toon. Het kwam bij me op toen ik zondag 21 maart zat te verzinnen hoe het verslag van de massakamp tegen Voorschoten van de vorige dag er uit ging zien.
Zo’n verslag van 16 gespeelde partijen van team 1 en 2 dreigt al gauw boekhoudersproza te worden en dus zette ik de tv maar eens aan. Daar zat Kasparov op de Nederlandse tv net uit te leggen dat Poetin een groter gevaar is dan Hitler. Niet alleen had de geschiedenis hem dat geleerd, maar al dat informationconsuming had hem ook in de armen gedreven van het Centre for Security Policy, de nieuwste amerikaanse denktank, waar alle NAVO-haviken en koude oorlogs-nostalgici bij elkaar zitten.
Dat hij zich niet meer aan een bezoekje aan Rusland waagt was duidelijk, maar het feit dat zijn moeder en de rest van zijn familie nog gewoon in Moskou woonden, had toch iets geruststellends: zoveel erger dan Hitler was Poetin blijkbaar nog niet of zijn dit niet de veiligheidsaspecten waar CSP over praat?
Kasparov deed ook nog een voorspelling: Poetin gaat ooit dood - in het Kremlin. Nou goed, als een poes in het nauw dan. Mede er in gedreven door de informatieconsumerende Kasparov zelf. Natuurlijk werden de schaakvergelijkingen niet geschuwd, maar het gekke aan die vergelijkingen met Hitler is toch vooral, dat hoe harder je het roept, des te meer je de neiging hebt om ze te betwijfelen.

‘s-Avonds word ik door Paul Dekker zelf uit de brand geholpen, want zijn impressie was toen al klaar. Het was buiten kijf de dag van Paul Dekker. In alle opzichten was het volkomen terecht dat uitgerekend hij de enige matchpunten van dit weekend voor RSR binnenhaalde, maar daarover later meer. Want wat gebeurde er op de borden zelf?

Dat team 1 het niet ging bolwerken tegen het sterke Voorschoten werd al snel duidelijk. Oscar werd met zijn dame het witte kamp ingezogen en toen de terugweg werd afgesneden, moest hij die offeren voor toren en loper. Maar omdat zijn koning in het midden bleef, waardoor hij zijn torens niet kon activeren, werd hij ingepakt door de sterk spelende Peter Wilschut. Ook Dolf kreeg het snel moeilijk. Zijn koningsaanval sloeg niet door en toen de boel daar op slot ging, was hij weerloos tegen de aanval op de andere vleugel. Harmen werd heel zakelijk geprakt door Henk Schouten. Met kleine zetjes won deze een pion en nadat Harmen enig weerwerk probeerde, verloor hij er nog een. Kees ging niet in op de Pircverleidingen, die Frits Fritschy hem had bereid, maar speelde zijn eigen spel. Dat liep zo soepeltjes, dat het hem een toren opleverde en het tegenspel stelde niet veel voor (1-3).

De partij van de dag werd gespeeld door Joost van Rosmalen tegen Midas Ratsma. In een Winawer roofde Joost met zijn dame alle koningsvleugelpionnen van het bord en het wachten was op het Caruana-achtige tegenspel van Midas. De stelling had veel weg van die op een go-bord en alleen monsters en rozenmalers gaan daar aan zitten rekenen. Waarschijnlijk was de stelling huizenhoog voor Joost, maar daar waren nog een aantal uiterst nauwkeurige verdedigingszetten voor nodig. Na een paar slippertjes promoveerde de zwarte c-pion toch eerder dan Joosts e-pion en leek de stelling gekanteld, maar het rekenwerk had Midas teveel tijd gekost (2-3). Spaan had al vroeg een betonstelling op het bord getoverd, waar je alleen maar naar de horizon van ging staren. Hij gooide er nog een kwaliteit tegenaan om zijn vesting nog onneembaarder te maken. Vincent Blom offerde zijn kwaliteit terug tegen Spaans enige actieve paard, maar het laatste gaatje werd op tijd gedicht (2˝-3˝).

Heel pijnlijk om te zien was hoe Wim zich in een kansloos eindspel had laten manoeuvreren. Pionnetje minder en slechte loper tegen paard. Hij moest het wel lang proberen, maar Igor Damen gaf geen krimp (2˝-4˝). Rosa Ratsma gaf haar verloren toreneindspel tegen Plas gelijk op. Daar was wel het een en ander aan voorafgegaan. In een Ben-Oni met f4 moet Plas ergens iets niet goed hebben gedaan, want de opening en het middenspel waren voor Rosa. Met f5 en Pg4 zette ze de boel op scherp, Plas vond een weg om er zonder materiaalverlies vanaf te komen, maar Rosa’s stukken bleven beter. Toen ging het mis. Dc4 was al niet best, maar toen ook paard en loper werden geruild, was het resterende toreneindspel voor Plas wel waard om nog even wat te proberen. Hij had een pionmeerderheid op de koningsvleugel. Het leek mij onbegrijpelijk dat Rosa geen enkele poging deed haar meerderheid op de damevleugel te mobiliseren, waardoor ze willoos moest toezien hoe een f-pionnetje naar de overkant liep (3˝-4˝).

Team 2 nam het op tegen Voorschoten 2. Met Voorschoten 2 is iets geks aan de hand. Ze hadden nog maar 3 punten, maar wel behaald tegen de 2 koplopers Boven IJ en HWP Haarlem2. Oppassen geblazen dus. Met Tim en invaller Michael ging het vanaf het begin aan goed. Met een kleine combi veroverde Tim een stuk en Michael maakte het ook ook heel netjes af. Over de remises van Peter, Philip, Paul en Wil kan niet veel gezegd worden dan: het zat er in en het kwam er uit. Arno had geen goed antwoord op de creatief spelende Marcus Driessen, met paarden aan de rand en zo. Met ongewoon spel veroverde deze een pion, maar Arno’s spel bleef deze middag erg moeizaam ogen (4-3).

Het was dus aan Paul Dekker om dat laatste halfje binnen te trekken. Paul was een kwartier achterstand aan de partij begonnen, maar gelukkig kwam hij in een voor hem bekende opening terecht en snoerde zijn tegenstander Frank den Herder volkomen in, een enorme pion op e6 droeg daar ook flink aan bij. Toch liet Paul zich nog bijna de kaas van het brood eten, toen door een onachtzaamheid die e6-pion werd gearresteerd. Het werd een dame-eindspel met 2 marcherende centrumpionnen voor Frank en 2 damevleugelpionnen voor Paul. Eeuwig schaak voor beiden zat er in, maar daar had Voorschoten natuurlijk niets aan. Paul neutraliseerde beide centrumpionnen en haalde een nieuwe dame op c8. Een paar zetten later bood Paul remise aan met de voor de omstanders hilarische toevoeging: “en neem het maar aan, want de rest heeft het toch al verprutst!”. Enigszins verbouwereerd deed Frank dat toen maar. Hij was verplicht om zelf eeuwig schaak te geven, anders zou hij alsnog verliezen. Dat was wat sneu voor Voorschoten, maar een volkomen verdiende beloning voor Paul na alle zware inspanningen van vrijdag čn zaterdag! (4˝-3˝)

Wat een en ander betekent voor team 1 en 2, leest u in Pauls verslag. Alles opgetekend zijnde, ga ik met een gerust hart verder met informatie consumeren & verspreiden of zoiets. (wnTL Keet)

   RSR Ivoren Toren      2154 - Voorschoten             2170 3˝ - 4˝
1. FM Oscar van Veen     2305 - Peter Wilschut          2259 0  - 1
2. Dolf Meijer           2230 - Elwin van der Auweraert 2235 0  - 1
3. Nathanael Spaan       2134 - Vincent Blom            2258 ˝  - ˝
4. Rob van der Plas      2126 - Rosa Ratsma             2185 1  - 0
5. Harmen van de Werken  2064 - Henk Schouten           2163 0  - 1
6. Joost van Rosmalen    2144 - Midas Ratsma            2113 1  - 0
7. Wim Koster            2154 - Igor Damen              2035 0  - 1
8. Kees van der Knijff   2074 - Frits Fritschy          2112 1  - 0

   RSR Ivoren Toren 2    1957 - Voorschoten 2           1978 4˝ - 3˝
1. Paul Batenburg        2008 - Bert Houweling          2023 ˝  - ˝
2. Philip Westerduin     2039 - David Jongste           1883 ˝  - ˝
3. Michael Fung          1919 - Wouter Noordkamp        2013 1  - 0
4. Arno Beljaars         2042 - Marcus Driessen         2062 0  - 1
5. Peter Torczynski      2040 - Thomas de Ruiter        1771 ˝  - ˝
6. Wil Sparreboom        1913 - Roderick van Kempen     2028 ˝  - ˝
7. Tim Benning           1982 - Gerben van der Hoeven   1961 1  - 0
8. Paul Dekker           1710 - Frank den Herder        2081 ˝  - ˝